ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει εκμυστηρευτεί σε συνομιλητές του ότι το μοντέλο λειτουργίας της κυβέρνησης, με πολλούς αναπληρωτές υπουργούς, υπήρξε αναποτελεσματικό και δεν προάγει την ευελιξία στον βαθμό που και ο ίδιος ανέμενε. Και αυτό διότι όλο το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν κρούσματα επικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργών και των αναπληρωτών, που παρήγαγαν εσωτερικές έριδες και υπόγειους ανταγωνισμούς κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Ως εκ τούτου, στον πρώτο ανασχηματισμό οι θέσεις σχεδόν όλων των αναπληρωτών υπουργών καθίστανται επισφαλείς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης, καθώς μπορεί να μετακινηθούν ή να υποβιβαστούν σε θέσεις υφυπουργών.
Βέβαια, οι αλλαγές που σκοπεύει να δρομολογήσει ο Αλ. Τσίπρας στο κυβερνητικό σχήμα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, μπορεί να έχουν ως δικαιολογία το μη αποδοτικό οργανωτικό μοντέλο άσκησης της εξουσίας, ωστόσο θα σηματοδοτήσουν την ουσιαστική εναρμόνιση της νέας κυβέρνησης με τις δεσμεύσεις που θα έχει αναλάβει απέναντι στους εταίρους. Δηλαδή, θα αναθέσει καθήκοντα σε πρόσωπα που θα είναι αποφασισμένα να φέρουν σε πέρας δύσκολες πολιτικές αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης, της ανάπτυξης, της αγοράς εργασίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ
Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η «αναδόμηση» του υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου ότι ο σημερινός «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, Γιάνης Βαρουφάκης, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα εγκαταλείψει το πόστο του μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Το όνομα που τις τελευταίες ημέρες προβάλλεται ως επικρατέστερο για να τον διαδεχτεί είναι αυτό του Γιώργου Σταθάκη, υπουργού Ανάπτυξης. Παρά το γεγονός ότι ανήκει στον κύκλο των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, αβέβαιη είναι η παραμονή του Πάνου Σκουρλέτη στο κυβερνητικό σχήμα, με βάση το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να υιοθετήσει τις απαιτήσεις των θεσμών για αλλαγές στα εργασιακά. Επίσης, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να έλθουν ως απότοκο και της διαφωνίας των υπουργών που προέρχονται από το «Αριστερό Ρεύμα». Εάν, δηλαδή, παραιτηθούν από την κυβέρνηση τόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όσο και ο Δημήτρης Στρατούλης,καθώς σε αυτούς έχει στραφεί η προσοχή τις τελευταίες ημέρες.
Η πρόθεση του πρωθυπουργού να προχωρήσει με όσους είναι αποφασισμένοι να σηκώσουν το βάρος της εφαρμογής των συμφωνηθέντων με τους δανειστές αναμένεται να τεθεί και ως δίλημμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος, προκειμένου να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, ξεκαθαρίζοντας εγκαίρως τη στάση τους.
«ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ»
Στο δίλημμα «λύση με τους δανειστές ή ρήξη με το εσωτερικό του κόμματος» ο πρωθυπουργός αναμένεται να διακινδυνεύσει και να επιλέξει τη «λύση», δείχνοντας να μην ανησυχεί για το πλήγμα που θα υποστεί (ακόμη και αν υπάρξουν αποχωρήσεις στελεχών, κυρίως από το κόμμα), το οποίο θα είναι τέτοιο που θα τον καταστήσει αδύναμο απέναντι στους αμφισβητίες των επιλογών του. Αντιθέτως, υπάρχουν στενοί συνεργάτες του που πιστεύουν ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας, ακόμη και αν προκαλέσει εσωκομματικά προβλήματα, θα είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο. Η υφιστάμενη οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που καταστατικά έχει κατοχυρωθεί η μετατροπή του σε «ενιαίο κόμμα», δεν εγγυάται την ασφαλή και αρμονική «συλλειτουργία» του με την κυβέρνηση.Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται περίτρανα τις τελευταίες εβδομάδες από την επιθετική ενεργοποίηση αρκετών εκ των περίφημων συνιστωσών, που έχουν αρχίσει πλέον να κινούνται σε φάση συντεταγμένης αντίστασης απέναντι στην ηγεσία του κόμματος, που αγγίζει τα όρια της αυτονόμησής τους.
Στο στόχαστρο οι συνιστώσες
Το γεγονός ότι οι «σκληρές» συνιστώσες απολαμβάνουν τη δυνατότητα καταγραφής τους ως εσωκομματικής αντιπολίτευσης απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, με αποτέλεσμα να προκαλούν κάθε φορά «πονοκεφάλους» στην Κουμουνδούρου και στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι κάτι που προβληματίζει τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, αμέσως μετά τις αλλαγές που θα δρομολογηθούν στο κυβερνητικό σχήμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα ασχοληθεί με την αναδιοργάνωση της θεσμικής λειτουργίας του κόμματος. Υπάρχουν σκέψεις στο στενό επιτελείο του ακόμη και για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου το φθινόπωρο, το οποίο θα έχει διπλό στόχο: Αφενός, την επιβεβαίωση της ηγετικής κυριαρχίας του πρωθυπουργού και της νομιμοποίησης της ασκούμενης πολιτικής από το συνέδριο. Αφετέρου, τη διεύρυνση της πολιτικής απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνική βάση της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να προλάβει κινήσεις ανασυγκρότησης που μπορεί να δρομολογηθούν από τους υφιστάμενους φορείς του χώρου.

Του Γιώργου Κατσίγιαννη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ