Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Κόκκινο κρασί εναντίον καρκίνου!

Η κατάχρηση του αλκοόλ μπορεί να αυξάνει γενικώς το ρίσκο για καρκίνο, όμως σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη του πανεπιστημίου του Κολοράντο, το κόκκινο κρασί ίσως να βοηθάει.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Advances in Experimental Medicine and Biology και όπως αναφέρει, η η χημική ουσία ρεσβερατρόλη που συναντάται στη φλούδα των σταφυλιών και στο κόκκινο κρασί, μπορεί να επιδιορθώνει τη ζημιά των κυττάρων που προκαλούν τα υπόλοιπα οινοπνευματώδη...

Σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, τον Robert Sclafani, το αλκοόλ «βομβαρδίζει τα γονίδια… ο οργανισμός μας μπορεί να διορθώσει μέρος της βλάβης αλλά όχι όλη, και εδώ μπαίνει η ρεσβερατρόλη που σκοτώνει τα κύτταρα που έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, και τα οποία θα μπορούσαν να επιφέρουν τον καρκίνο».
Τα ποντίκια που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν καρκινικούς όγκους, αλλά όταν η ομάδα του Sclafani τα «γέμισε» με χημικές ουσίες που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, οι όγκοι μειώθηκαν σε μέγεθος και αποτράπηκε η δημιουργία νέων!
Ανάλογα αποτελέσματα είδαν και όταν χρησιμοποίησαν εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού (που επίσης υπάρχει στο κρασί).
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να μεθάμε με κόκκινο κρασί, αφού όπως λένε οι επιστήμονες «παν μέτρον άριστον», θυμίζοντας πως η ρεσβερατρόλη υπάρχει και αλλού, όπως π.χ. στα φιστίκια.
Τώρα οι επιστήμονες ελπίζουν πως ίσως ανοίξει ο δρόμος για μη τοξικές αντιμετωπίσεις του καρκίνου.


S.A.
Eureka Alert

Δεν υπάρχουν σχόλια: