Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Βερολίνο μνήμες από ένα τοίχος 20 χρόνια πριν...

                                              

Κατασκευάστηκε  το 1961, το Τείχος του Βερολίνου ήταν πάνω από 140 χλμ. και είχε στόχο να αποτρέψει ΑνατολικόΒερολινέζους (Σοβιετικο υπό έλεγχο), η διαφύγουν προς το Δυτικό Βερολίνο (η οποία ήταν υπό τη διοίκηση των συμμαχικών αρμοδιοτήτων). ..

Αρχικά χτίστηκε ως αγκαθωτά-περίφραξη, το συγκεκριμένο Τείχος του Βερολίνου κατασκευάστηκε αργότερα , το οποίο ειχε χωρίσει οικογένειες που δεν είχαν τη δυνατότητα να βλεπόμαστε εδώ και αρκετά χρόνια. 

Στα 28 χρονια του Τείχους του Βερολίνου γίνανε πολλές προσπάθειες απόδρασης που πολλες απο αυτές ειχαν σκληρό τέλος....Ο αριθμός των επιτυχημένων αποδράσεις μειώθηκε σημαντικά με την κατασκευή της τέταρτης γενιάς τουΤείχους του Βερολίνου το 1975. .  

Στους συνοριοφύλακες δόθηκε εντολή να πυροβολούν οτι διαφεύγει  την όραση τους ? Ακόμη γυναίκες και παιδιά !


                                         

«Το 1989 ήταν μια χρονιά που μεταμόρφωσε την Ευρώπη και η πτώση του τείχους του Βερολίνου ήταν μια από τις πιο φορτισμένες συμβολικά εικόνες της εποχής μας», λέει η Μάργκοτ Γουόλστρομ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις διοργανικές σχέσεις και την επικοινωνιακή στρατηγική.


Με το σύνθημα « Η Ευρώπη ελεύθερη και ενωμένη», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διοργανώσει πολλές δράσεις και εκδηλώσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όλο το έτος, για τον εορτασμό της πτώσης του σιδηρού παραπετάσματος. Σήμερα το βράδυ, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Βερολίνο για να παρευρεθούν στις επετειακές εκδηλώσεις της πτώσης του τείχους. 

Μεταξύ αυτών πολλοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί .
                         

                 
                                                                
                                                   



                                                    



Δημήτρης Ζωγράφος  από το Βερολίνο 
dpgr.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: