Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Ολα τα σενάρια - φωτιά: Ο άλλος υποψήφιος, η κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», η συνεννόηση κορυφής μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα

Ολα τα σενάρια - φωτιά: Ο άλλος υποψήφιος, η κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», η συνεννόηση κορυφής μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Το σενάριο της εθνικής συνεννόησης, την ύστατη στιγμή, σε περίπτωση που δεν «περπατήσει» η υποψηφιότητα Δήμα και οι αγορές ασκήσουν αφόρητες πιέσεις στην Ελλάδα, φουντώνει ξανά.

Ήδη στο χώρο της Κεντροαριστεράς υπάρχει έντονη κινητικότητα για επαναφορά της πρότασης των «8» σύμφωνα με την οποία κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προχωρήσουν σε συναινετικές διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου κοινής αποδοχής και για...
τον ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας εκλογών, πιθανότατα το φθινόπωρο.
Ετσι, θα αποφευχθεί το σενάριο της οριστικής εμπλοκής με τους δανειστές και θα μπορέσει να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με την επόμενη ημέρα της οικονομίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται βουλευτές όπως οι Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Β. Οικονόμου αλλά και άλλοι που δεν βλέπουν με καλό μάτι την υποψηφιότητα Δήμα. Ιδια πρόταση είχε κάνει και ο Σταύρος Θεοδωράκης ενώ και στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν τέτοιες σκέψεις καθώς μετρούν τα «κουκιά» για τον υποψήφιό τους, αλλά βλέπουν ότι δεν βγαίνουν.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι μπορεί να συγκεντρώσει ένα «μπλοκ» 132 βουλευτών και να μπλοκάρει έτσι την Προεδρική εκλογή.
Όλα αυτά, βεβαίως, με το σκεπτικό ότι υποψήφιος θα είναι ο Σταύρος Δήμας μέχρι το τέλος. Το σενάριο της παραίτησής του πριν την τρίτη ψηφοφορία συνεχίζει να συζητιέται, αν και ο πρωθυπουργός το διέψευσε χθες κατηγορηματικά.
Βεβαίως, απομένουν 18 ημέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία της 29ηςΔεκεμβρίου, με τις αγορές ήδη να πιέζουν ασφυκτικά, τα ομόλογα να έχουν εκτοξευτεί και το Χρηματιστήριο να έχει χάσει σχεδόν 15% σε δύο ημέρες.
Ο φόβος να χαθεί το δίμηνο της παράτασης που ενέκρινε χθες το EuroWorkingGroup είναι μεγάλος σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου. Αντιλαμβανόμενοι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ το αδιέξοδο που μπορεί να περιέλθει η οικονομία μετά την 1ηΜαρτίου, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς τις δόσεις που πρέπει να καταβληθούν, δεν αποκλείεται να συγκλίνουν σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Τα σενάρια που «παίζουν» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κάνουν λόγο για μια μη κομματική υποψηφιότητα όπως αυτή του Β. Σκουρή, του Ν. Διαμαντούρου, του Π. Πικραμμένου αλλά και του Φώτη Κουβέλη ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συσπείρωση.
Μια αλλαγή υποψηφίου μετά από συμφωνία κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να γίνει αν ο Στ. Δήμας στη δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρώσει ούτε 165 βουλευτές.
Ένα άλλο σενάριο που συζητιέται πολύ στα πολιτικά γραφεία είναι ουσιαστικά μια επανάληψη του σκηνικού που ζήσαμε το 2011 όταν παραιτήθηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου και προέκυψε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού με πρωθυπουργό τον Λ. Παπαδήμο. Ο σχηματισμός της τότε κρίθηκε απαραίτητος προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το PSI και με τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης. Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει την παραίτηση Σαμαρά και την εξεύρεση του κατάλληλου προσώπου που θα «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».
Ωστόσο, τόσο η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ανάγκης όσο και αυτό το σενάριο της συνεννόησης για Πρόεδρο και αναβολής των πρόωρων εκλογών για μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, έχουν πολλές αδυναμίες και φαντάζουν αδύνατα. Για παράδειγμα, πώς θα δεχθεί ο Σαμαράς να «κλειδώσει» ημερομηνία εκλογών π.χ. για το φθινόπωρο και να είναι υποχρεωμένος αυτός να πάρει τα μέτρα που θα απαιτήσει η τρόικα; Και από την άλλη, πώς θα δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει σε μια αναβολή των εκλογών που στο μεσοδιάστημα θα φέρει πολύ σκληρά μέτρα τα οποία θα κληθεί ο ίδιος να εφαρμόσει αν στις πρόωρες κάλπες κερδίσει; Θα βάλει δηλαδή την υπογραφή του ο κ. Τσίπρας σε μέτρα που θα έχουν αποφασίσει άλλοι;
Μέχρι τα σενάρια να «ξαναζεσταθούν» τα κόμματα κάνουν τους δικούς τους εκλογικούς υπολογισμούς. Σήμερα στις 13:30 συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις με τον Αντώνη Σαμαρά να συνεχίζει στη γραμμή της στήριξης Δήμα και στις τρεις ψηφοφορίες. «Οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές και θα τιμωρήσουν εκείνον που θα προσπαθήσει να τις επιβάλλει» τόνισε, συμπληρώνοντας: «Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης των βουλευτών», ενώ παράλληλα έκλεισε τη συζήτηση που είχε ανοίξει λίγο νωρίτερα σχετικά με αλλαγή του υποψηφίου Προέδρου στην τελευταία ψηφοφορία, λέγοντας: «Τώρα διαδίδουν ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο Σταύρος Δήμας μέχρι το τέλος. Ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος για τρεις ψηφοφορίες. Ο κόσμος θα τιμωρήσει εκείνον που εκβιάζει πρόωρες εκλογές.»
Στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται για εκλογές και ήδη ετοιμάζουν και τις πρώτες τους κινήσεις ως κυβέρνηση. Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το κόμμα σε ύψιστο εκλογικό συναγερμό, ζήτησε «σοβαρότητα, εγρήγορση, αποφασιστικότητα από όλους» και έθεσε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών. Όπως μέτρα για την αποκατάσταση συνταξιούχων, αύξηση του κατώτατου μισθού κ.λπ.
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: