Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ο «κάλπικος» Πούτιν!


Για πολλούς Ρώσους το απαξιωμένο πλέον ρούβλι φέρνει μνήμες της μεγάλης κρίσης του 1998, τότε που μέσα σε έξι μόλις μήνες το ρωσικό νόμισμα έφτασε να αντιστοιχεί σε 1/21 απέναντι στο δολάριο (από 1/6) που ήταν πριν.

Την περασμένη Τετάρτη έπεσε ακόμη πιο κάτω, σε 1/54 έναντι του δολαρίου.

Συνολικά, το ρούβλι έχασε φέτος το 40% της αξίας του, εξαιτίας κυρίως των πεσμένων τιμών του πετρελαίου το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη εξαγωγή της Ρωσίας, αλλά και των διεθνών κυρώσεων που επέβαλλε η Δύση λόγω Ουκρανίας.
Ο πληθωρισμός...

αυξήθηκε κατακόρυφα, και τώρα καραδοκεί η ύφεση…
Σε ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε για δύσκολες εξελίξεις.
Τι σκοπεύει όμως να κάνει;
Λίγες μέρες πριν η εφημερίδα RBK προέβλεψε ότι ο πρόεδρος θα ανακοινώσει ένα μορατόριουμ (πάγωμα) στις αυξήσεις στη φορολόγηση των επιχειρήσεων, και θα απελευθερώσει κι άλλο την οικονομία.
Όντως, κάτι τέτοιο φάνηκε στην ομιλία του.
Πέρσι η ρωσική οικονομία έχασε περίπου $100 δις, και ο Πούτιν τα θέλει πίσω. Γι αυτό και ανακοίνωσε αμνηστία σε όλους όσοι επιστρέψουν τα χρήματά τους στη χώρα.
Παράλληλα υποσχέθηκε φορολογικές ελαφρύνσεις στις μικρές επιχειρήσεις με «καλό όνομα», όμως το πρόβλημα είναι οι μεγάλες, που απαιτούν ξεκάθαρη φορολογική νομοθεσία, και προβλέψιμες πολιτικές, κάτι δηλαδή που σήμερα δεν υφίσταται.
Σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο του Πούτιν Stanislav Belkovsky, αυτά τα μέτρα δεν θα βοηθήσουν ιδιαίτερα. Όπως λέει, η απελευθέρωση της αγοράς ίσως να βοηθούσε πριν από μερικά χρόνια, σήμερα όμως οι ελίτ και οι επενδυτές δεν πιστεύουν στις υποσχέσεις του προέδρου.
Και συνεχίζει: Διέψευσε πανηγυρικά τον εαυτό του φέτος, και όπως όλα δείχνουν οι «υποτακτικοί» του άρχισαν να ανυπομονούν…
Πριν από λίγες μέρες δυο ανώτατοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου, οι VladimirAvdeyenko και Boris Rapoport παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους. Ήταν οι οικονομικοί υπεύθυνοι των δυο περιοχών της Ουκρανίας που αυτονομήθηκαν.
Όπως λέει ο Belkovsky, το έκαναν για να αποφύγουν τις κυρώσεις της Δύσης, αφού είδαν ότι οι ίδιοι θα είναι οι επόμενοι στόχοι.
Σύμφωνα με έναν αναλυτή, τον Igor Bunin, η διαχείριση των αυτονομημένων περιοχών έχει αλλάξει από πλευράς Μόσχας, αφού η μόνη συμπεριφορά των ανταρτών στο Ντονμπάς, είναι αυτή ενός μεθυσμένου. Το Κρεμλίνο προσανατολίζεται τώρα να στείλει νέους ανθρώπους του εκεί, κατά προτίμηση στρατιωτικούς.
Στην ομιλία του ο Πούτιν αναφέρθηκε σε εξωτερικούς εχθρούς, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της βρίσκονται πίσω από τα γεγονότα της Ουκρανίας.
Προειδοποίησε ότι αναρτούν ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα γύρω από τη Ρωσία, και πως οι κυρώσεις είναι μια σπασμωδική αντίδραση στη ρωσική θέληση.
Παράλληλα υποσχέθηκε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να ακολουθήσει το δρόμο της απομόνωσης, της ξενοφοβίας, της καχυποψίας και της αναζήτησης εχθρών.
Στη συνέχεια κατηγόρησε τους κερδοσκόπους για το υποτιμημένο ρούβλι, και όπως είπε η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα τους ξέρουν, και μπορούν να τους επηρεάσουν. Ξέχασε όμως να πει ότι όταν η Κεντρική Τράπεζα προσπάθησε να βοηθήσει το νόμισμα, ρίχνοντας πάνω από $700 εκατομμύρια στη κυκλοφορία, η πτώση του δεν επηρεάστηκε.
Στη Μόσχα πολλοί έχουν γίνει κυνικοί για το πόσο εύκολα εξατμίζεται το χρήμα τους. Όπως λένε, το ρούβλι χάνει σε αξία μέσα σε όση ώρα χρειάζεται για να καπνίσεις ένα τσιγάρο.
Αστειεύονται για την «ασταθή σταθερότητα» του Πούτιν, και ακόμη και οι φανατικοί πατριώτες προτιμούν πλέον τα ξένα νομίσματα για τις καταθέσεις τους.
Η Κεντρική Τράπεζα υπολογίζει πως η χώρα χάνει πάνω από $100 δις σε φυγή κεφαλαίων κάθε χρόνο, και αν κάτι τέτοιο αληθεύει τότε σπάει κάθε ρεκόρ.
Ήδη κάποιες ρωσικές τράπεζες σταμάτησαν να πουλάνε πάνω από $10.000 ανά άτομο, ενώ μια από αυτές, η Rosbank περιορίζεται στα $1.000. Σύμφωνα με τηνIzvestia η Citibank πουλάει πλέον συνάλλαγμα μόνο σε πελάτες της, ενώ η AlfaBank διέκοψε κάθε αγοραπωλησία συναλλάγματος.
Και οι κακές ειδήσεις συνεχίζονται. Η πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι δέχθηκε επίθεση προχθές από αντάρτες προσκείμενους στην ISIS.
Η διαφθορά που αποκαλύπτεται γιγαντώνεται στις κατασκευές για τους Ολυμπιακούς του Σότσι, και έτσι η Ρωσία βρίσκεται πλέον στην 136η θέση στη κατάταξη των διεφθαρμένων χωρών της Διεθνούς Αμνηστίας. Στη λίστα υπάρχουν μόνο 175 κράτη, και η Ρωσία συγκρίνεται με την Νιγηρία και τον Λίβανο!
Παρόλα αυτά, ο Πούτιν καταφέρνει και πλασάρει τον εαυτό του ως τον μόνο εγγυητή της σταθερότητας, και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο κόσμος τον πιστεύει.
Όλα δηλαδή δείχνουν πως στη Ρωσία συνεχίζουν να περνούν οι κάλπικες λίρες…


The Daily Beast
Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια: