Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Συμφωνίες "μαμούθ" κλείνει η Τουρκία με την Ρωσία - Η Ελλάδα απλός παρατηρητής πιστή στα συμφέροντα της Ουάσιγκτον

Ο Β.ΠΟΥΤΙΝ ΒΡΙΣΚΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΤΗ "ΓΛΩΣΣΑ" ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή που οι Αμερικανοί σε συνεργασία με την Σ.Αραβία κατεβάζουν τις τιμές του πετρελαίου οδηγώντας στο χείλος της καταστροφής τις ήδη χρεωμένες στις τράπεζες αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου (παράγεται στα 80 δολάρια το βαρέλι), ο Β.Πούτιν ήδη διευρύνει την ενεργειακή του αγορά κλέινοντας νέες συμφωνίες μαμούθ με την Τουρκία...

Φυσικά ο Β.Πούτιν έρχεται και για να ξεκαθαρίσει ότι αλλο οικονομικές συμφωνίες και άλλο γεωπολιτικά συμφέροντα, συνεπώς θα ζητήσει από τον Ρ.Τ.Ερντογάν ούτε καν να σκεφτεί μια πιθανή ανατροπή του Μ.Άσαντ στη Συρία με βοήθεια από τον τουρκικό παράγοντα.

Η Ελλάδα παραμένει παρατηρητης πιστή στα συμφέροντα της Ουάσιγκτον και αδιάφορη ως προς τα δικά της.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, και αυτό δεν την εμπόδισε να διευρύνει τις οικονομικές τις συμφωνίες με την Μόσχα δίνοντας μαθήματα πως υπεράνω όλων είναι τα εθνικά συμφέροντα, και όχι τα συφέροντα της Ουάσιγκτον.
Παρά τις διαφορές τους ως προς την κρίση στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Συρία, η Τουρκία και η Ρωσία είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας και των εμπορικών συναλλαγών.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συνοδευόμενος από πολυάριθμη υπουργική αντιπροσωπεία έφτασε στην Άγκυρα για μία κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα προηγηθεί συνεδρίασης της επιτροπής διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών.
Συμφωνίες συνεργασίας θα υπογραφούν στη συνέχεια από τους δύο ηγέτες και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, αργά το απόγευμα.
Σύμφωνα με τουρκική επίσημη πηγή, η συνάντηση έχει ως στόχο την εξασφάλιση εκπτώσεων στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, που αντιπροσωπεύει το 60% των τουρκικών εισαγωγών.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει επίσης ζητήσει από τη Μόσχα την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου. Ηδη η Gazprom έχει δεσμευτεί για την προμήθεια 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Τουρκία, έναντι 26,7 δισεκατομμυρίων κ/μ το 2013.
Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα αποτελεί προτεραιότητα των δύο χωρών. Η Μόσχα απέσπασε συμβόλαιο για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το πρόγραμμα προσέκρουσε σε τεχνικά προβλήματα, ωστόσο ο πρώτος από τους τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες του σταθμού θα λειτουργήσει μέχρι το 2020, σύμφωνα με την Αγκυρα.
Το ύψος των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες ανήλθε σε 32,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013, ενώ οι φιλοδοξίες των δύο χωρών είναι ο τριπλασιασμός τους ώστε να φθάσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύντομο χρονικό διάστημα!
Εδώ και χρόνια, η Τουρκία, μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, και η Ρωσία διατηρούν στενές εμπορικές σχέσεις παρά τις σημαντικές διαφορές τους στον τομέα της εξωτερικής τους πολιτικής, και ειδικότερα ως προς την κρίση στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Συρία.
Η Μόσχα είναι σταθερός σύμμαχος του Μπασάρ αλ-Ασαντ, ενώ η Αγκυρα διαμορφώνει την πολιτική της με σταθερό άξονα την ανατροπή του. Η κρίση στην Ουκρανία έφερε επίσης αντιμέτωπες σε διπλωματικό επίπεδο τη Μόσχα και την Αγκυρα, καθώς η Τουρκία καταδίκασε την ένωση της Κριμαίας με την Ρωσία και εξέφρασε ανησυχίες για την τύχη της τουρκόφωνης κοινότητας των Τατάρων.
«Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία παραμένουν σταθερές, διατηρούν την πορεία τους και δεν εξαρτώνται από την σημερινή κατάσταση», δήλωσε πριν από την επίσκεψη του ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Παραδεχόμενος ότι οι θέσεις των δύο χωρών δεν μπορούν να είναι «ακριβώς οι ίδιες ως προς ορισμένα θέματα, αλλά μπορούν να αποκλίνουν», δήλωσε ότι θεωρεί ότι αυτό «είναι φυσικό για χώρες που διαμορφώνουν κατά ανεξάρτητο τρόπο την εξωτερική τους πολιτική».
Eίναι η απάντηη του Β.Πούτιν στην παρανοϊκή πολιτική των ΗΠΑ που αν και οι ίδιες εξαρτώνται από τις τιμές του πετρελαίου προσπαθούν να τις ρίξουν για να "στριμώξουν" την ρωσική οικονομία ελπίζοντας ότι θα αντέξει η δική τους στο μεσοδιάστημα.
Ο Β.Πούτιν δείχνει στην Ουάσιγκτον ότι έχει τις αγορές που χρείάζεται για να ανταπεξέλθει και με όπλο το μηδενικό χρέος και τα μεγάλα πλεονάσματα θα μπορέσει να δει την Ουάσιγκτον να χτυπά πρώτη "tap out" για όσους καταλαβαίνουν την ορολογία του ΜΜΑ.
Το κυριότερο όμως είναι ότι το κάνει με μια χώρα ου θεωρείται γεωπολιτικός ακρογωνιαίος λίθος για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Πάντως οι οικονομικές συμφωνίες δεν θα αλλάξουν την ρωσική στάση απέναντι στο Κυπριακό.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: