Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Σε εκλογές με Μνημόνιο μας οδηγεί η Τρόικα: Στην κόψη του ξυραφιού όλα

  • Στην κόψη του ξυραφιού όλα: Από συμφωνία μέχρι πλήρη ρήξη
  • Δεδομένη η παράταση του προγράμματος από 3 μέχρι 6 μήνες
  • Τελεσίγραφο από Euroworking Group: Βρείτε τα με την Τρόικα μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου
  • Επισπεύδει η κυβέρνηση την προεδρική εκλογή
  • Εκτακτη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου στις 9 το πρωί...

Στο πιο οριακό σημείο έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές και όλα είναι πλέον στον αέρα: Από την τελική συμφωνία μέχρι την πλήρη ρήξη και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. 
Το μόνο δεδομένο είναι ότι το Μνημόνιο παίρνει παράταση.
Απόψε, Πέμπτη, στο Euro Working Group, οι αξιωματούχοι πίεσαν – εν είδη τελεσιγράφου - την ελληνική αντιπροσωπεία να καταλήξει σε συμφωνία με την Τρόικα μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών το έθεσαν κομψά:
«Αναγνωρίστηκε η περαιτέρω σύγκλιση των τελευταίων ημερών στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και διατυπώθηκε η έντονη προτροπή του οργάνου να υπάρξει συμφωνία αξιολόγησης ως τις 14 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη μέλη για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης. Δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων ίσως απαιτηθεί μια βραχυχρόνια «τεχνική» παράταση. Τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν το Eurogroup της Δευτέρας 08/12/2014».

Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι στο Euroworking Group δεν υπήρξε καμία έγγραφη πρόταση για 6μηνη παράταση, απλώς «κάποιες χώρες συζήτησαν για μεγάλη παράταση αλλά οι θέσεις της Ελλάδας, όπως εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους της χώρας στις Βρυξέλες, είναι ότι η κυβέρνηση συζητεί μόνο τη «βραχυχρόνια» τεχνική παράταση, που δεν μπορεί να είναι παρά κάποιες λίγες εβδομάδες, ίσως τέσσερις ή πέντε το πολύ».

Οπως είναι προφανές, με αυτά τα δεδομένα «χάνεται» το ορόσημο του Eurogroup της Δευτέρας, όπου το θέμα θα συζητηθεί αλλά δεν προβλέπεται να λυθεί, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα η Σύνοδος Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.

Η παράταση του Μνημονίου θεωρείται δεδομένη και το μπρα ντε φερ με την Ελλάδα, αφορά στο χρονικό διάστημα: Αν θα είναι 1-2 μήνες όπως θέλει η Αθήνα ή αν θα είναι τρίμηνη, εξάμηνη ή ακόμη και 1,5 έτους όπως πρότειναν οι πιστωτές.


Αν περάσει η πρόταση για 3μηνη - έστω - παράταση, (μέχρι τον Μάρτιο δηλαδή), πάμε για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με... Μνημόνιο, κάτι που ούτε που θέλει να ακούσει η κυβέρνηση.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αιτιολογηθεί στους βουλευτές πώς από την πανηγυρική έξοδό μας από το πρόγραμμα στις 31/12 πάμε σε παράταση – έστω τεχνικού χαρακτήρα - τριών μηνών, πόσω μάλλον αν η παράταση είναι εξάμηνη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα ανατραπούν τα πάντα από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Θα υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και άρα θα έρθει πιο κοντά, χρονικά, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Αυτό υπεννόησε, άλλωστε, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος με τις επίμαχες δηλώσεις του το πρωί από την Βασιλεία.

Ο Αντώνης Σαμαράς συναντάται αύριο Παρασκευή στης 9 το πρωί εκτάκτως με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν στην στάση που θα τηρήσουν στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά και το plan B αν ναυαγήσουν οι συζητήσεις με την Τρόικα.

Επισπεύδεται η προεδρική εκλογή


Η κυβέρνηση, πλέον, σκέπτεται να ανακοινώσει αμέσως μετά τις γιορτές το όνομα του υποψηφίου που θα υποστηρίξει και κάποιες πηγές ανέφεραν ότι η πρώτη ψηφοφορία για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια, θα διεξαχθεί την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου.

Την πρόταση επίσπευσης των διαδικασιών εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης στον Κάρολο Παπούλια. Ο Ευ. Μεϊμαράκης, σε δηλώσεις του, παραδέχθηκε ότι είναι ορθάνοικτο το ενδεχόμενο επίσπευσης των διαδικασιών εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, προτείνοντας να υπάρξει συναίνεση γύρω από το όνομα, ακόμη και αν εκλεγεί μετά από πρόωρες εκλογές.

Οπως έγραφε χθες το iefimerida, τα τυπικά χρονοδιαγράμματα που προβλέπει το Σύνταγμα με τις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες (τρείς ανά πέντε ημέρες) το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εθνικών εκλογών, οδηγεί σε παράταση της θητείας του Κάρολου Παπούλια. Δεδομένης τις πίεσης των δανειστών για παράταση του Μνημονίου τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, η κυβέρνηση σκέπτεται να ανακοινώσει αμέσως μετά τις γιορτές το όνομα του υποψηφίου που θα υποστηρίξει και η πρώτη ψηφοφορία να διεξαχθεί την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: