Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Μια ανάσα από τον τέταρτο θάλαμο στην Αμφίπολη: Δεν αποκλείονται νέες ανακοινώσεις την Κυριακή


Ένα βήμα πριν από τον τέταρτο θάλαμο της Αμφίπολης βρίσκονται οι αρχαιολόγοι

* Μπορεί ακόμα και την Κυριακή να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις
* Γιατί είναι σημαντικός ο συγκεκριμένος θάλαμος
* Δείγμα χώματος επεξεργάζονται ελβετικά

Βήμα-βήμα και πόντο-πόντο η Κατερίνα Περιστέρη και η ομάδα της προχωρούν ολοένα και...
πιο κοντά στον τέταρτο θάλαμο στον οποίο ελπίζουν πως θα βρουν πολλές απαντήσεις γύρω από τον περιβόητο «ένοικο» του τύμβου της Αμφίπολης.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείονται νέες ανακοινώσεις μέσα στην Κυριακή. 
Σύμφωνα με το Capital.gr, η διαδικασία της αφαίρεσης του μεγάλου όγκου χώματος που εμποδίζει την πρόσβαση στον τρίτο θάλαμο αποδεικνύεται αρκετά χρονοβόρα, ωστόσο είναι αυτή που θα επιτρέψει να διαπιστωθεί εάν η κατασκευή στο δάπεδο του θαλάμου είναι τελικά σκάλα (στριφογυριστή) η οποία και οδηγεί στον τέταρτο χώρο του ταφικού κτίσματος της Αμφίπολης.
Τα πιο ουσιαστικά και ίσως οριστικά συμπέρασμα οι αρχαιολόγοι θα τα βγάλουν τις επόμενες ημέρες όταν και εφόσον ολοκληρωθεί η αποχωμάτωση
.
Σε βράχο «σκαλίστηκε» ο 4ος θάλαμος
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γεωλόγοι πιστεύουν πως - για λόγους στατικότητας - ο τέταρτος θάλαμος θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί σε φυσικό βράχο, στον οποίο έχει σκαφτεί ακόμα και η οροφή του, ενώ δίνουν αρκετές πιθανότητες στην άποψη που αναφέρει ότι από αυτόν τον τέταρτο θάλαμο άρχισε ευθύς εξαρχής να κατασκευάζεται το μνημείο.

Απαντήσεις από την Ελβετία
Στο μεταξύ για την ακριβή χρονολόγηση του τάφου αναμένεται να υπάρξουν ακόμα πιο σαφείς απαντήσεις από την ανάλυση που κάνει ειδικά εργαστήρια της Ελβετίας. Εκεί έχουν σταλεί δείγματα από το χώμα και την άμμο εντός του τύμβου, έτσι όπως συλλέχθηκαν από τα συνεργεία κατά τη διαδικασία της αποχωμάτωσης του τρίτου θαλάμου. Τα αποτελέσματα αυτά δεν πρόκειται να είναι άμεσα, καθώς τα ελβετικά εργαστήρια θα χρειαστούν 1-2 μήνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: