Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ποιοι λόγοι έφεραν τη «μαύρη Τρίτη» στο Χρηματιστήριο - Τι φοβούνται οι επενδυτές - Γιατί οι αγορές βάζουν το «πιστόλι στον κρόταφο» της Ελλάδας

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι τιμές των μετοχών 

στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου με το κλίμα να επιδεινώνεται ραγδαία και την αγορά να διασπά βίαια καθοδικά το ψυχολογικό επίπεδο των 1.000 μονάδων, αλλά και τις 950 μονάδες, 

ενώ μέσω αρνητικού κλίματος και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σκαρφαλώνει πάνω από το 7% για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο.

Η επιδείνωση του κλίματος στη χρηματιστηριακή αγορά και στην αγορά ομολόγων αποδίδεται από εγχώριους και διεθνείς αναλυτές στην...
έντονη ανησυχία των ξένων επενδυτών στα σχέδια εξόδου της Αθήνας από το πρόγραμμα διάσωσης, η οποία έρχεται να προστεθεί στο αυξημένο πολιτικό ρίσκο.
Αν θα ήθελε να αναλύσει κανείς τους παράγοντες που οδήγησαν σε μαζικό ξεπούλημα στη Λ. Αθηνών και σε απογείωση των αποδόσεων στα ομόλογα θα έλεγε τα εξής:
1. Το ασταθές πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε συνδυασμό με την ξαφνική πόλωση με αφορμή τις καταγγελίες περί χρηματισμού πολιτικών, δημιουργεί εικόνα αστάθειας στη χώρα. Την αβεβαιότητα αυτή απεχθάνονται οι επενδυτές και αντιδρούν «πουλώντας» Ελλάδα και περιμένοντας πότε θα ηρεμήσει η κατάσταση.

2. Η ανησυχία στις αγορές από την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας της τρόικας. Οι ξένοι εκτιμούν ότι δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος να θέτει η Αθήνα ένα τέτοιο αίτημα και πιστεύουν ότι αν προχωρήσει η έξοδος από το μνημόνιο η μετάβαση στην «ανεξαρτητοποίηση» της οικονομίας θα έχει σοβαρούς κραδασμούς.

3. Το τρίτο στοιχείο που έφερε τη «Μαύρη Τρίτη» ήταν οι ασφυκτικές πιέσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων (που ήρθαν σε συνέχεια της στάση του ΔΝΤ) για «προληπτική πιστωτική γραμμή» προς την Ελλάδα. Δηλαδή για αποχώρηση από το μνημόνιο μεν αλλά με αυστηρή εποπτεία της ελληνικής οικονομίας και νέους όρους. Οι ανησυχίες των Ευρωπαίων εκφράστηκαν με χαρακτηριστικό τρόπο και στο χθεσινό Eurogroup.

4. Ενα τέταρτο στοιχείο θα μπορούσε να είναι το «μήνυμα» που θέλουν να στείλουν οι παντοδύναμες αγορές στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Τόσο στην κυβέρνηση που προωθεί την πρόωρη απεμπλοκή όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση που μιλά για διαγραφή χρέους και αποκρούει οποιαδήποτε συζήτηση για μνημόνιο. Ουσιαστικά οι αγορές έβαλαν και πάλι το «πιστόλι στον κρόταφο» της Ελλάδας, θέλοντας να δείξουν ποιος έχει το πάνω χέρι.

Ολο αυτό το αρνητικό κλίμα ήταν επόμενο να επηρεάσει τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων οδηγώντας στο κραχ της Τρίτης.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σε νέα χαμηλά έτους και σε χαμηλά 13 μηνών, στις 948,21 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,70%.

Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 6ης Σεπτεμβρίου 2013 (939,34 μονάδες).

Ενδοσυνεδριακά η πτώση ξεπέρασε και το 6% με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να υποχωρεί έως τις 943,60 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 6,16%.

Από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 18,45%.

Η αξία των συναλλαγών ήταν σημαντικά αυξημένη έναντι της προηγούμενης συνεδρίασης και ανήλθε στα 166,03 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,67%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 5,00%.

Με πτώση έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-10,47%), της Ελλάκτωρ (-10,10%), της ΔΕΗ (8,70%), της Ιντραλότ (-8,09%), της MIG (-8,05%), της Folli Follie (-7,69%), της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-7,57%), της Alpha Bank (-7,31%) και του ΟΠΑΠ (-7,14%).

Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες του Εμπορίου (-7,67%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-7,65%), των Κατασκευών (-7,47%) και των Τραπεζών (-7,08%).

Ανοδικά κινήθηκαν 29 μετοχές, 114 πτωτικά και 11 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Τηλέτυπος +19,83%, Medicon +19,82%, Geniki +17,65%, Σφακιανάκης +11,48% και Παϊρης +9,90%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Spider -20,00%, Δομική Κρήτης -20,00%, Βιοτέρ -19,91%, Βαρβαρέσος -18,13% και Altec -16,67%.



Δεν υπάρχουν σχόλια: