Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Το Ιράν θα επέμβει στην Συρία σε περίπτωση που «τουρκική αρβύλα» πατήσει συριακό έδαφος

IRAN

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir Abdul Abdulahyan, δήλωσε σήμερα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει να «πέσει» το  καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ στην Συρία σε «καμία περίπτωση»!

Ο Abdulahyan μιλώντας σε συνεδρίαση του ιρανικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, με θέμα τον πόλεμο εναντίον του ISIS, δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες, πριν από την επίθεση του ISIS, ενημέρωσαν το Ιράν, ότι  δεν έχουν εχθρικές προθέσεις εναντίον  του, και   δεν πρόκειται να δράσουν  ούτε εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ. Το «μήνυμα» μεταφέρθηκε και στην κυβέρνηση του Bashar al-Assad, αλλά στο ζήτημα αυτό δεν τους εμπιστευόμαστε. Ως εκ τούτου, είμαστε παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης».
Και ερχόμαστε στο δια ταύτα της είδησης ...

Ο ιρανός ΥΠΕΞ προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι « εάν γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή από οποιαδήποτε «άλλη χώρα», όπως υπήρξε η σχετική δήλωση περί ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ή την επέκταση των ξένων στρατιωτικών μονάδων στο έδαφος της Συρίας, αυτό θα συνεπάγεται αυτόματα με τις πιο σοβαρές συνέπειες από εμάς».
«Το Ιράν  βοηθά τους Κούρδους στο Cobani, στο πλαίσιο της βοήθειας προς τη συριακή κυβέρνηση», κατέληξε ο ιρανός αξιωματούχος, αλλά αρνήθηκε να εισέλθει σε λεπτομέρειες.
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές στο twitter, ότι η ηγεσία των μουλάδων στο Ιράν προειδοποίησε την Τουρκία ότι, ο ιρανικός στρατός είναι πανέτοιμος  για άμεση στρατιωτική επέμβαση, εάν  « πατήσει το πόδι του  Τούρκος στρατιώτης σε συριακό έδαφος».
Ένα μέλος του κοινοβουλίου της Ινδίας G.Bradrakumar, προφανώς γνώστης κατά κάποιο τρόπο της κατάστασης  διευκρινίζει για το τι ακριβώς «παίζεται», στα παρασκήνια αυτής της υπόθεσης. «Οι   Αμερικανοί καταλαβαίνουν ότι οι αεροπορικές επιδρομές στο Kobani δεν αποδίδουν απολύτως τίποτα . Η Τουρκία βρίσκεται στην πιο πλεονεκτική θέση, για την εξαπόλυση χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των τζιχαντιστών του  ISIS. Οι Τούρκοι όμως θεωρούν ως ύψιστη τιμή την παρέμβασης τους για την ανατροπή του Άσαντ. Με άμεσο αποτέλεσμα  το Ιράν  να απαντήσει και «χρησιμοποιώντας ανεπίσημα κανάλια» να διαμηνύσει στο Ερντογάν ότι ο ιρανικός στρατός είναι έτοιμος να επέμβει στρατιωτικά για να σώσει Kobani και τον Άσαντ από τα «τουρκικά χέρια».
Με αυτό το σενάριο, το Ιράν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ο σωτήρας των Κούρδων και ο Ερντογάν  ως προδότης. Τεχνικά, όμως, αυτή η επιλογή είναι  αρκετά απίθανη, διότι  οι ​​ιρανικές δυνάμεις θα πρέπει να κινηθούν μέσα από το ιρακινό Κουρδιστάν, και ποιος ξέρει πώς  αντιμετωπίζει μια τέτοια ιδέα Μπαρζανί, κατέληξε ο Ινδός αξιωματούχος.
Επισημαίνουμε επίσης αμερικανικό σημερινό δημοσίευμα των NYT, που αναφέρει ότι Σουνίτες αντάρτες από το έδαφος του  Πακιστάν, αύξησαν τις επιθέσεις τους σε  ιρανικούς συνοριακούς σταθμούς στα νοτιοανατολικά της χώρας αυτή την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας μεθόδους παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται από το Ισλαμικό Κράτος.
Σε μία περίπτωση, ένας βομβιστής ανατίναξε έναν οχυρωμένο ιρανικό σταθμό  κοντά στην πόλη Saravan, σκοτώνοντας έναν ανώτερο αξιωματικό. Η κίνηση αυτή ανάγκασε τον ιρανικό στρατό  αλλά και την  πολιτική ηγεσία της χώρας  να προειδοποιήσουν το Πακιστάν, να ελέγξει τα σύνορά του . Την Τρίτη, τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα μετά την απάντηση τους σε  κλήση κινδύνου.
Τον περασμένο μήνα,  αντάρτες οδήγησαν έμφορτο όχημα με περισσότερα από 1.000 κιλά εκρηκτικών σε ένα από τα εξωτερικά τείχη της κεντρικής  ιρανικής βάσης, με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ατόμων .
Οι ισλαμιστές αντάρτες διασχίζουν τα ιρανο-πακιστανικά  κατευθείαν μέσα από την  σουνιτική φυλετικά περιοχή του Μπαλουχιστάν, το οποίο αποτελεί βάση πολλών ισλαμιστών εξτρεμιστών τα τελευταία 15 χρόνια.
Μια σουνιτική εξτρεμιστική ομάδα, η επονομαζόμενη «Jaish ul-Adl», ή ο «Στρατός της Δικαιοσύνης», εκτελεί σχέδιο  τρομοκράτησης, εκτροχιάζοντας τρένα, διεξάγοντας στυγνές δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις. Το κίνημα αυτό απαιτεί την ανεξαρτησία της περιοχής του Μπαλουχιστάν από το Πακιστάν , εμπλέκοντας λόγω εγγύτητας το Ιράν , με το ο Ιράν κατηγορεί όμως ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Σαουδική  Σ.Αραβία ότι βρίσκονται πίσω από αυτό .
Εδώ στο Pentapostagma.gr, πιστεύουμε ότι και για τους παραπάνω λόγους, το Ιράν θεωρεί ότι «στοχοποιήται» από την δύση . Στο ζήτημα με την Τουρκία, υπάρχει « πολύς καπνός» άρα και «φωτιά». Οι ιρανοί τροφοδοτούν συνεχώς  τον Άσαντ από την αρχή του πολέμου στην Συρία, πιθανότατα και με ρωσική συνδρομή. Δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια σε περίπτωση που οι Τούρκοι  προσπαθήσουν να ξαναθυμηθούν «τις εκστρατείες του Σουλεϊμάν». Άλλωστε όποιος έχει διαβάσει ιστορία, και εκείνη την εποχή αλλά και πιο παλιά οι πέρσες βρίσκονταν σε μεγάλη αντιπαλότητα με τους Τούρκους, και λόγω διαφορετικού μουσουλμανικού δόγματος. ίδωμεν….
https://vk.com/wall-16470106_1778895
http://www.nytimes.com/2014/10/10/world/asia/pakistan-sunni-insurgents-step-up-attacks-in-iran.html?_r=2
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: