Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Με αιγυπτιακά "τρικ" ο τάφος της Αμφίπολης

Η μέθοδος που προστάτευσε το μνημείο!

Ο όγκος του μνημείου της Αμφίπολης καθιστά δεδομένο ότι δεν επέτρεπε να μείνει κρυφό το σημείο. Αντίθετα ήταν κατασκευασμένο για να επιδεικνύεται. Έπρεπε όμως παράλληλα να μείνει ασύλητο. Να μην μπορέσει κανείς να βεβηλώσει τον νεκρό.
Η περίοδος που κατασκευάστηκε ο τάφος αφήνει κάποιες υπόνοιες ότι έχει ακολουθηθεί το ... τρικ των Αιγυπτίων. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε για την προστασία των τάφων των Φαραώ...

Οι Αιγύπτιοι συνήθιζαν να κατασκευάζουν υπόγειους άλλα πολύ πλούσιους τάφους τους οποίους στη συνέχεια "παραγέμιζαν" με άμμο για να εξαφανίσουν τα ίχνη της εισόδου.
http://news.makedonias.gr/wp-content/uploads/2014/08/amfipoli1.png
Στον τάφο της Αμφίπολης το... τρικ των Αιγυπτίων φάνηκε αρχικά στο χώμα που τοποθετήθηκε σε συνδυασμό με τους αλλεπάλληλους διαφραγματικούς τοίχους που εμπόδιζαν την πρόσβαση. Τώρα αποκαλύπτεται ότι ο τάφος είναι από ένα σημείο και πέρα και υπόγειος, ένα δεύτερο στοιχείο που παραπέμπει στα κόλπα των Αιγυπτίων.
Πολλοί αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι πλέον είχε γίνει γνωστό και στους Έλληνες το αιγυπτιακό κόλπο, πιθανότατα μάλιστα στην ελληνιστική περίοδο όπου πλέον η ανατολικά άκρη της λεκάνης της Μεσογείου είχε ενοποιηθεί ήταν πιο εύκολη η μεταφορά τεχνογνωσίας και έτσι ίσως επιλέχθηκε ο "μεγάλος νεκρός" να προστατευθεί με όλα τα γνωστά μέσα της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: