Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ο Σαμαράς προανήγγειλε 500 εκατ. ευρώ επενδύσεις και μείωση φορολογίας για τον τουρισμό


ΣΑΜΑΡΑΣ: ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ 500 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ* Πέντε οι βασικές προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου

* Επενδύσεις, αλλαγές στη φορολογία, δομικά και χωροταξικά έργα οι κύριες κυβερνητικές παρεμβάσεις

* Αιχμές κατά Τσίπρα χωρίς να τον κατονομάσει

Τις βασικές προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού...
παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της 22ης ανοικτής γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ.
Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ενίσχυση του κλάδου επισημαίνοντας ότι «Τα αρρωστημένα κατάλοιπα του χθες τελείωσαν προχωράμε οριστικά στην Ελλάδα της ανάπτυξης».
«Το 2013 ήταν χρονιά ρεκόρ το 2014 θα σπάσουμε αυτό το ρεκόρ, η κοσμογονία έχει αρχίσει», ανέφερε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στους ανθρώπους του τουρισμού είπε: «Ετοιμαστείτε να υποδεχθείτε περισσότερους από 20 εκατομμύρια τουρίστες».
Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο τουρισμός αποτελεί το 15% της ελληνικής οικονομίας με 7% άμεση και 8% έμμεση συνεισφορά στο ΑΕΠ και πρόσθεσε ότι ο θετικός αντίκτυπος της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό μπορεί να αυξήσει την ετήσια ζήτηση κατά 10 δισ. τα επόμενα 5 χρόνια και 25 δισ. τα επόμενα δέκα χρόνια ενώ θα δημιουργήσει 220.000 θέσεις εργασίας. Αυτά δεν αφορούν το μακρινό μέλλον έχουν αρχίσει και γίνονται πράξη.

Οι πέντε βασικές προϋποθέσεις για ανάπτυξη με αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πέντε βασικές προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και άφησε αιχμές και εναντίον του αρχηγού της αντιπολίτευσης χωρίς να τον κατονομάσει:
  1. Πρώτον όλα αυτά έχουν προϋπόθεση την σταθερότητα, δεν γίνεται αναβάθμιση αν η κοινωνία δεν ξέρει που θέλει να πάει. Χρειάζεται επίσης σοβαρότητα όχι οργισμένες καταγγελίες δεκαπενταμελούς, ορισμένοι δείχνουν σαν να μην θέλουν να μεγαλώσουν.
  2. Δεύτερον απαιτείται σχεδιασμός για να ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις και οι αγκυλώσεις που μας κρατούσαν πίσω όλα αυτά τα χρόνια.
  3. Τρίτον όλα αυτά απαιτούν μία χώρα ανοικτή στον υπόλοιπο κόσμο και σε επαφή με αυτόν και όχι μία χώρα σε απομόνωση. Δεν πρέπει να βλέπουμε τον κόσμο με φοβία αλλά σαν στίβο ευκαιριών.
  4. Τέταρτον ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά μας είναι ο τουρισμός όχι μόνο ως εκμετάλλευση αλλά ως διαχρονικό νόημα ζωής.
  5. Πέμπτον όλα αυτά σημαίνουν ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια και μικρότερη φορολογική επιβάρυνση. Θα πάμε σταδιακά σε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στο πλαίσιο του να μην δημιουργούμε ελλείμματα.

Ποιές είναι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις

«Παρότι το 2013 πετύχαμε ρεκόρ αφίξεων προχωράμε σε σχέδιο αναδιάρθρωσης και αναβάθμισης με στόχο να επεκτείνουμε τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και να ανεβάσουμε την κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη που για την χώρα μας είναι 146 ευρώ με προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδημάτων» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε «Επίσης πρέπει να διεισδύσουμε σε αγορές που έχουμε χαμηλή συμμετοχή, σε αγορές όπως η Ρωσία, η Κίνα καθώς επίσης να αναπτύξουμε καθετοποιημένες τουριστικές εκμεταλλεύσεις και τον θεματικό τουρισμό, θρησκευτικό, ιατρικό, θαλάσσιο».
Αναλύοντας τις κεντρικές παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς ανέφερε τις ακόλουθες:
  • Χωροταξικό σχεδιασμό, δασολόγιο, χάραξη αιγιαλού. Είναι μεταρρυθμίσεις που είχαν στοιχειώσει την Ελλάδα για δεκαετίες και τώρα τις προχωρούμε.
  • Αδειοδότηση που ήταν δύσκολη και αποκρατικοποίηση μαρίνων.
  • Τρίτον το επίπεδο φορολόγησης είναι απαράδεκτα υψηλό σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Ήδη μειώθηκε χωρίς να είναι εύκολο ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και θα συνεχίσει η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.
  • Τέταρτο, συνδεσιμότητα διαφορετικών προορισμών μέσα στην Ελλάδα αλλά και με το εξωτερικό. Προωθούνται οι συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας.
  • Αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων ξεκινώντας από την Αθήνα.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σημείωσε «Δεν είναι όλα αυτά μόνο «θα», έχουν ξεκινήσει και σε όλα υπάρχει σχέδιο και μακροχρόνιος σχεδιασμός. Δεν με ενδιαφέρει το σήμερα, το εφήμερο, ή το αύριο, με ενδιαφέρει το μεθαύριο. Τίποτε μεγάλο και σημαντικό δεν γίνεται αν δεν το σχεδιάσεις και δεν το εφαρμόσεις σωστά».
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «Η κυβέρνηση θα επενδύει μισό δισ. για τα επόμενα έξι χρόνια σε υποδομές. Ο ιδιωτικός τομέας θα επενδύσει 3 δισ. Έχουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και για το τί πρέπει να γίνει και τί θα αποδώσει τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν δεκατρείς δράσεις που προωθούμε μεταξύ των οποίων αλλαγή κατεύθυνσης της εμπορικής στρατηγικής, ανάπτυξη ποιοτικών υποδομών και αύξηση επενδύσεων, ενίσχυση της κρουαζιέρας, αύξηση των μαρίνων, διευκόλυνση χορήγησης βίζας, μείωση των τελών των αεροδρομίων».
«Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανίας της χώρας. Οφείλουμε τις ομορφιές της Ελλάδας που είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα και είναι συνδυασμός φυσικού κάλους και φωτός να τις αναδείξουμε και να τις αξιοποιήσουμε» κατέληξε ο πρωθυπουργός, αποδίδοντας και τα εύσημα στην υπουργό Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: