Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Τι δείχνει η επιτυχία της Eurobank

Δεν είναι μόνο η άνεση με την οποία οι ελληνικές τράπεζες συγκέντρωσαν τα κεφάλαια που ζήτησαν από τους επενδυτές, κόντρα σε πολλές Κασσάνδρες που το προηγούμενο διάστημα προεξοφλούσαν το Grexit.

Είναι κυρίως η ποιότητα και το μέγεθος των επενδυτών που προκαλεί χαμόγελα στους εγχώριους τραπεζικούς κύκλους. 

Η εμπιστοσύνη που δείχνει σχεδόν σύσσωμη η διεθνής επενδυτική κοινότητα αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και την χώρα συνολικά...


Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι μερικούς μήνες νωρίτερα ο σκεπτικισμός κυριαρχούσε. Οι Γερμανοί και αγγλοσάξονες επικριτές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αμφισβητούσαν τα πάντα. Από την ποιότητα των stress tests μέχρι την δυνατότητα των μετόχων να στηρίξουν τις τράπεζές τους και κυρίως την δυνατότητα των διοικήσεων να απευθυνθούν σε διεθνείς επενδυτές. Όσα συνέβησαν τον τελευταίο μήνα αποτελούν στην ουσία την αρχή για την επάνοδο της χώρας σε ομαλούς ρυθμούς οικονομικής δραστηριότητας.

Ειδικά για την Eurobank, η έλλειψη ισχυρού μετόχου την καθιστούσε «χαμένη υπόθεση» στα μάτια πολλών. Η έλευση του κονσόρτσιουμ στο οποίο ηγείται η Fairfax ήταν μια πρώτη ένδειξη αλλά οι πληροφορίες από το Λονδίνο αναφέρουν ότι οι περισσότεροι επενδυτές που συμμετείχαν στην αύξηση είναι μακροπρόθεσμοι και μεταξύ τους συγκαταλέγονται μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια. Το μήνυμα ήταν ακόμη ισχυρότερο απ’ ότι στις επιτυχείς αυξήσεις της Alpha και της Πειραιώς, όπου υπήρχαν ήδη ισχυροί μέτοχοι.

Οι τράπεζες, θα χρειαστούν πιθανότατα και νέο «γύρο» αυξήσεων κεφαλαίου. Έναν ή και περισσότερους. Τουλάχιστον όσο το «δυσμενές σενάριο» είναι ζωντανό. Έστω και σαν σενάριο. Η ειδοποιός διαφορά όμως είναι ότι τώρα οι διοικήσεις θα μπορούν να απευθύνονται στους επενδυτές με διαφορετικό «αέρα». Για να επενδύσουν τόσοι κολοσσοί στα ελληνικά ιδρύματα, πέρασαν από κόσκινο όλα όσα θα μπορούσαν να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Γνωρίζουν κάθε πιθανό και απίθανο πρόβλημα που μπορεί να τους ταλαιπωρήσει. Το έχουν σταθμίσει και αποφάσισαν να προχωρήσουν. Έδωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης και πιθανότατα θα το ξανακάνουν, αν δεν συμβεί κάτι ακραίο.

Εξ’ άλλου, το μέγεθος και η φήμη όσων «μπήκαν» στις τράπεζες, είναι η καλύτερη διαφήμιση για την αξιοπιστία της χώρας. Δεν πρόκειται για funds αγνώστου προελεύσεως και σκοπών. Πρόκειται για μερικούς από τους μεγαλύτερους επενδυτές διεθνώς αλλά και πολλά κρατικά επενδυτικά κεφάλαια. Μόνο που τα κράτη αυτή τη φορά δεν υποχρεώνονται να βοηθήσουν το «εταίρο» τους. Επιλέγουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα.

Οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί όμιλοι ωστόσο δεν συμμετείχαν προς το παρόν ιδιαίτερα ενεργά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις. Η σειρά που ακολουθούν οι επενδυτές άλλωστε, είναι τις περισσότερες φορές νομοτελειακή. Τα funds προηγούνται… Πολλοί πάντως από τους ευρωπαϊκούς ομίλους αρχίσουν να αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα. Κάποιοι που είχαν διατηρήσει μια μίνιμουμ παρουσία ανασυντάσσονται ενώ άλλοι που δεν είχαν προηγούμενη δραστηριότητα έχουν ξεκινήσει τις πρώτες επαφές.

Το ισχυρό τραπεζικό σύστημα «ανεβάζει» και τη χώρα συνολικά στα μάτια των επενδυτών κάθε μορφής. Λειτουργεί συμπληρωματικά στην προσπάθεια για ανάκαμψη και προφανώς αποτελεί και το βασικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων. Μεγάλων και μικρότερων. Πέρα από τα εμβληματικά επιχειρηματικά σχέδια που εξαρτώνται από πολλούς άλλους παράγοντες, οι ίδιες οι τράπεζες –επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες- θα επιχειρήσουν να δώσουν ώθηση στην οικονομία. Αυτή είναι η δουλειά τους άλλωστε. Να δίνουν δάνεια και να κερδίζουν από τη διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες καλές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας. Κάθε φορά που οι τράπεζες ισχυροποιούνται, η κατάσταση διαρκώς βελτιώνεται.

Έχουν σημασία άλλωστε και οι λόγοι που έκαναν τους επενδυτές να αλλάξουν στάση. Είναι προφανώς οι ίδιοι λόγοι που προκάλεσαν την αλλαγή στάσης απέναντι στην ελληνική οικονομία. Η χώρα, παρά τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες, έχει αλλάξει σημαντικά μέσα από τη βάσανο του μνημονίου. Μπορεί να μην είναι ευδιάκριτο σε όλους εμάς που ζούμε την καθημερινότητα. Το βλέπουν όμως οι ξένοι που έχουν στάνταρ δοσοληψίες και υποφέρουν χρόνια από τραγικές παθογένειες. Αποτυπώνεται κουτσά-στραβά και στα δημοσιονομικά μεγέθη. Επιπλέον, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποκατέστησε σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της Ελλάδας, που έπαψε να είναι ο απομονωμένος «φτωχός συγγενής». Χρειάζεται ακόμη βοήθεια, αλλά δείχνει ότι δεν τα έχει παρατήσει και κάνει σταθερά βήματα. 

Η πανηγυρική επιστροφή των τραπεζών στις χρηματαγορές ήταν όπως και ο επιτυχής δανεισμός της Ελλάδας, απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιστροφή σε ομαλή οικονομική δραστηριότητα. Η αλλαγή δεν είναι ακόμη ορατή ευρύτερα στην κοινωνία αλλά η συγκυρία φαίνεται λίγο διαφορετική σε σχέση ακόμη και με μερικούς μήνες πριν. Οι θετικές ειδήσεις από τον τουρισμό αλλά και το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για διάφορες δραστηριότητες και αποκρατικοποιήσεις, επισπεύδουν την ανάκαμψη και θα την κάνουν συν τω χρόνο αισθητή σε διαρκώς μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας.


Από τον Σταμάτη Ζαχαρό
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: