Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Aυτονομία και ίσο μερίδιο από τα πετρέλαια ζητούν οι Κούρδοι της Τουρκίας

H νέα δήμαρχος της κουρδικής πόλης Ντιγιαρμπακίρ, (της μεγαλύτερης στην περιοχή) Γκιουλντέν Κισάνακ, δήλωσε πως "Οι Κούρδοι πλέον είναι έτοιμοι για «δημοκρατική αυτονομία» και συμμετοχή στα αγαθά του πλούτου της περιοχής τους".
Η νέα δήμαρχος, η οποία εξελέγη με ποσοστό 55%, με τη στήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), συνδυάζει τα σχέδια περί αυτονομίας των Κούρδων με την συμμετοχή τους στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής...

«Αναζητούμε πόσες πετρελαιοπηγές υπάρχουν στο Ντιγιαρμπακίρ. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να πάρει το μερίδιό της από τις τοπικές οικονομικές και ενεργειακές πηγές. Από το 2007 το BDP έχει καταρτίσει σχέδιο για δημοκρατική αυτονομία των τοπικών κοινωνιών, με τη δημιουργία καντονιών», δήλωσε η Κισάνακ στο τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera Turk».
Φυσικά δεν άργησαν να έρθουν και οι αντιδράσεις από τη μεριά του επίσημου κράτους και συγκεκριμένα από τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος τόνισε πως «η Τουρκία είναι ενιαία με το φυσικό πλούτο της. Δεν μπορεί να υπάρχουν η Δύση και η Ανατολή. Ό,τι κερδίζουμε το βάζουμε σε κοινό λογαριασμό και το μοιραζόμαστε».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: