Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Περι Λαϊκής Δεξιάς ...το ανάγνωσμα


Τι είναι η Λαϊκή Δεξιά;

Πρόκειται για ιδεολογικό ρεύμα της ευρύτερης Δεξιάς που ασπάζεται μεν τις αρχές της Αστικής Δημοκρατίας και της ελεύθερης οικονομίας αλλά προασπίζει δε «συντηρητικές» αξίες όπως η Θρησκεία και η Παράδοση. Πάνω από όλα όμως η Λαϊκή Δεξιά θέτει την Πατρίδα και το Έθνος.
Ποιος εκφράζει σήμερα τη Λαική Δεξιά στην Ελλάδα; Ουδείς.
Το τμήμα του Ελληνικού Λαού που αυτοχαρακτηρίζεται ως λαϊκό δεξιό ήταν πάντοτε μειοψηφικό
Έχει όμως ενδιαφέρον να εξετάσουμε τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ φιλελεύθερης δεξιάς – λαικής/λαικιστικής δεξιας και ακροδεξιάς...

Οι τρεις συνιστώσες

Ο φιλελεύθερος δεξιός θεωρεί την Αστική Δημοκρατια, τα ανθρωπινα δικαιώματα και την οικονομία της αγοράς ως τα «ιερά και όσια» της ιδεολογίας του. Έννοιες όπως Πατριδα, Θρησκεια, Οικογένεια, Έθνος αποτελούν συντηρητικές και παλαιομοδιτικές έννοιες για το φιλελεύθερο που στο παρελθόν μας οδήγησαν σε Εθνικές Τραγωδίες (Μικρασιατική Καταστροφή, Κύπρος κλπ). Στην σημερινή Ελλάδα εκπρόσωποι της φιλελευθερης Δεξιάς είναι ο Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Μπακογιάννη, Βενιζέλος, το Σημιταριό, ο Μάνος, ο Μπουτάρης κλπ. Εν ολίγοις οι «συνεργάτες των Γερμανών» όπως λέει και ....ο Τράγκας!

Ο λαϊκος δεξιός αντιθέτως θεωρεί «ιερές και όσιες» έννοιες όπως Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια, Έθνος ενώ σε θέματα οικονομίας είναι περισσότερο κρατιστής από το φιλελεύθερο δεξιό. Ταυτόχρονα θεωρεί ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει νααπειλούν τη συνοχή της πλειονότητας του πληθυσμού και ο νοών νοείτο... Ενώ υπάρχουν προσωπικότητες που εκφράζουν τη Λαϊκή Δεξιά, εντός της Βουλής η παρουσία τους είναι ελλάσονα. Αντιθέτως είναι πολύ δραστήριοι στο Διαδίκτυο και την αρθρογραφία.

Μια συνιστώσα της Λαϊκής Δεξιας είναι η Λαϊκίστικη Δεξιά η οποία χαρακτηρίζεται από άκρατο βερμπαλισμό όπως «πρωτεύουσα του Ελληνισμού είναι η Βασιλεύουσα», «θα πάρουμε τη Πόλη και την Αγια Σοφιά», «πάλι με χρόνια και καιρούς...». Γνήσιος εκπρόσωπος της Λαϊκίστικης Δεξίας είναι ο Καρατζαφέρης και μέχρι πρότινος το πνευματικό του τέκνο ο Αδωνις. Οι λαϊκιστές δεξιοί έχουν επίσης και φιλοβασιλικές τάσεις (βλέπε Ψωμιάδης)

Ο ακροδεξιός ασπάζεται την οικονομία της αγοράς με ισχυρό Κράτος αλλά απορρίπτει έννοιες όπως Αστική Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα. Προτιμάει φασιστικά – ολοκληρωτικά καθεστώτα όπως αυτά του Μεσοπολέμου σε Ιταλία – Ισπανία - Ελλάδα και Γερμανία. Γνήσιοι εκπρόσωποι των νοσταλγών του Χίτλερ είναι η Χρυσή Αυγή και το Εθνικό Μέτωπο του Ζαφειρόπουλου (πρώην Νο2 του Μιχαλολιάκου).

Το κενό της λαϊκής δεξιάς

Πολύς λόγος γίνεται για το κενό που υπάρχει μεταξύ ΝΔ – ΧΑ και ουδείς μπορεί να το καλύψει. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλη συνιστώσα της λαϊκής δεξιάς που αυτή τη στιγμή δεν εκφράζεται ούτε από το Καμμένο ούτε απο άλλες πρωτοβουλίες αποστράτων ή διεγραμμένων της ΝΔ. Η πρόσφατη συνάντηση Στρατηγού Φραγκου – Στρατηγού Ανέμου (Πολύδωρας) προστίθεται στο μακρύ κατάλογο τέτοιων κινήσεων...

Για ποιο λόγο; Οι λαϊκοί δεξιοί έχουν αποστασιοποιηθεί από το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί μετά και την «προδοσία» Καρατζαφέρη (συγκυβέρνηση Παπαδήμου). 
Οι ένστολοι (εν ενεργεία/αποστρατεία) προτιμούν τη ψήφο στους Ναζί της ΧΑ ως ανάχωμα στις μελλοντικές περιστολές μισθών και συντάξεων. Αρκεί να διαβάσει κάποιος τα σχόλια στρατιωτικών σε ιστολόγια άμυνας για να καταλάβει το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις τους. 
Οι λαϊκοί δεξιοί δεν εμπιστεύονται πλέον κανένα σχηματισμό που προσπαθεί να καλύψει το κενό μεταξύ ΝΔ και ΧΑ. Φοβούνται ότι θα την πατήσουν όπως με το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. 
Αρα η οποιαδήποτε πρωτοβουλία και μάλιστα από πρώην στελέχη της ΝΔ είναι αυτόματα καταδικασμένη. Την ίδια στιγμή κινήσεις αποστράτων δεν «περπατάνε» καθώς παρουσιάζονται ως συντεχνιακές αντιδράσεις και μόνο.

Η ευθύνη των οπαδών της λαϊκής δεξιάς

Η απαγόρευση της ΧΑ δεν θα φέρει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Καταστατικό και νέα ονομασία είναι ήδη στο συρτάρι. 
Ενδεχομένως η προφυλάκιση της κοινοβουλευτικής ομάδας στα πλαίσια της δίωξης για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης να οδηγήσει τους λαϊκούς δεξιούς σε άλλα σχήματα όπως το νεο-φασιστικό Εθνικό Μέτωπο στις Ευρω-εκλογές. Το πρόβλημα για την κοινωνία  είναι ότι οι λαϊκοί δεξιοί πηγαίνουν στις κάλπες και ψηφίζουν τους Ναζί αντί να προτιμούν το καναπέ τους ή τουλάχιστον συμβατικά αντιμνημονιακά κόμματα. 
Αυτό δείχνει το βαθμό πόλωσης και κατάπτωσης. 
Δίνει με άλλα λόγια «πάτημα» σε ένα ναζιστικο μόρφωμα να συνεχίζει τη ρητορική-πρακτική του βασισμένο στις δημοσκοπήσεις. Δεν ξέρω που θα καταλήξει αυτή η ιστορία (ήδη 3 Έλληνες νεκροί και ένα Πακιστανος) αλλά κερδισμένος δεν θα βγει κανείς μας....

Καλή χρονιά σε όλους
Του Κώστα Πικραμένου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: