Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2014

Η πιο ηθική τράπεζα όλου του κόσμου

Η πιο ηθική τράπεζα όλου του κόσμου

Μία ομάδα παιδιών του δρόμου στην Ινδία, άνοιξαν τη δική τους τράπεζα. Η τράπεζα, η οποία είναι γνωστή ως Children's Development Khazana (CDK), συστάθηκε και σήμερα διευθύνεται από τα παιδιά της γειτονιάς Fatehpuri στο Δελχί.

Η τράπεζα ιδρύθηκε έχοντας ως αρχή πως τα παιδιά θα διαμορφώνουν όλους τους κανόνες και τις αποφάσεις.
Εθελοντές της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Πεταλούδες» για τα δικαιώματα του παιδιού, βοηθούν στην καθημερινή λειτουργία της τράπεζας για να λύσουν τυχόν οργανωτικά ζητήματα...
Παιδιά ηλικίας από 9 έως 18 ετών μπορούν να καταθέτουν στην τράπεζα οτιδήποτε, από μερικές πένες ως και λίρες και να παίρνουν το 3,5% των καταθέσεών τους. Μπορούν κάθε φορά να κάνουν αναλήψεις μέχρι 5 λίρες κάθε φορά.
Είναι ανοικτή επτά μέρες την εβδομάδα και διευθύνεται ίσως από τον νεότερο τραπεζίτη στον κόσμο, τον 13χρονο Sonu. Όπως λέει ο ίδιος: «Εφυγα από το σπίτι μου και άρχισα να εργάζομαι σε έναν πάγκο που πουλούσε τσάι. Τότε γνώρισα κάποιους εθελοντές που μου είπαν για την τράπεζα. Ετσι ήρθα εδώ. Τώρα πηγαίνω σχολείο και είμαι επίσης και ο διευθυντής της τράπεζας. Τα παιδιά κάνουν καταθέσεις. Μπορούν να κάνουν αναλήψεις ανά πάσα στιγμή, εάν πρέπει να αγοράσουν κάτι για να φάνε ή ρούχα. Η τράπεζα είναι ανοικτή επτά ημέρες την εβδομάδα».
Ο 14χρονος Sheru, ο οποίος ζούσε σε μία αποβάθρα ενός σταθμού, είναι τακτικός πελάτης της τράπεζας. Όπως λέει: «Εχω ξεκινήσει να εξοικονομώ χρήματα στην Παιδική Τράπεζα. Πουλάω μπουκάλια νερού. Εβαλα όλα τα χρήματα που κερδίζω στον λογαριασμό μου. Εχω καταθέσει περίπου 5.000 – 6.000 ρούπιες (50-60 λίρες) μέχρι σήμερα. Θέλω στο μέλλον να καταθέσω περισσότερα στον λογαριασμό μου».
Ο Sheru λέει πως όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει φωτογράφος. Ελπίζει να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα για να αγοράσει μία φωτογραφική μηχανή.
Η Raheemam, 15 χρόνων που εργάζεται μαζεύοντας υφάσματα και κουρέλια έχει επίσης λογαριασμό. Είπε: «Συνήθιζα να χάνω τα χρήματά μου. Μία μέρα γνώρισα μια εθελόντρια. Μου είπε για την τράπεζα των παιδιών και έτσι ήλθα εδώ. Τώρα δουλεύω πιο ελεύθερα. Ξέρω ότι τα χρήματά μου είναι ασφαλή. Μπορώ να αποσύρω τα χρήματα, όταν παραστεί κάποια ανάγκη».
Ο διαχειριστής της ΜΚΟ «Πεταλούδες», Shashidhar Sabnavis, δήλωσε: «Τα παιδιά του δρόμου μας έλεγαν ότι έχαναν τα λεφτά τους. Ή ότι είχαν την τάση να τα ξοδεύουν εδώ και εκεί. Ετσι, στις «Πεταλούδες» αποφασίσαμε να βάλουμε σε εφαρμογή την ιδέα της λειτουργίας μίας τράπεζας για αυτούς. Χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις τους στην τράπεζα για να καλύψουν τις μελλοντικές τους ανάγκες. Κάποια από τα παιδιά, χρησιμοποιούν τα χρήματα τους για να πάνε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή για να αποκτήσουν κάποια επαγγελματική κατάρτιση. Κάποια από αυτά τα χρησιμοποιούν για να ανοίξουν μικρές επιχειρήσεις».
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη φιλανθρωπική οργάνωση παρέχει επίσης εκπαίδευση, στέγη και φροντίδα στα παιδιά του δρόμου στο Δελχί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: