Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Βασίλης Παπαγεωργόπουλος: «Θα λάμψει η αλήθεια!»

«Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Εδώ Βασίλης Παπαγεωργόπουλος» 

Η φωνή του τέως δημάρχου δεν ξεχνιέται εύκολα, ακόμη και όταν η κλήση -όπως η χτεσινή- προερχόταν από τις Φυλακές των Διαβατών.
Η φωνή -σταθερή και αρκετά σίγουρη- μπερδευόταν με έναν ήχο από πίσω, που ήταν μάλλον η οχλαγωγία του προαυλίου των φυλακών. 
Είχαμε ζητήσει να του μιλήσουμε για να μάθουμε πώς προετοιμάζεται για τη δίκη, αλλά και για το πώς...
πέρασε τα πρώτα του Χριστούγεννα στη φυλακή. Δεν άρχισε όμως από εκεί η κουβέντα μας, αλλά από την επικαιρότητα και τα δημοσιεύματα. 
«Επειδή διαβάζω διάφορες έρευνες για δήθεν νέες μαύρες τρύπες από τις ειδικές εντολές στον Δήμο Θεσσαλονίκης, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Κάνουν πάλι έρευνες, ψάχνοντας μόνο την περίοδό μου. Από το 1999 και έως το 2008. Λες και δεν υπήρχε Δήμος Θεσσαλονίκης πριν από τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Να ξέρει όμως ο κόσμος ότι μόνο το 1998, δηλαδή προτού ξεκινήσει η θητεία μου, είχαν υπογραφεί 285 ειδικές εντολές. Επρόκειτο δηλαδή για μια συνήθη διαδικασία που γίνεται στον Δήμο Θεσσαλονίκης από τότε που ιδρύθηκε. Και να ξέρει επίσης ο κόσμος ότι ο δήμαρχος δεν εμπλέκεται πουθενά σε όλα αυτά, αλλά οι ειδικές εντολές ήταν ευθύνη των αντιδημάρχων. Όταν το 2002 μας ειδοποίησαν ότι πρέπει να τις σταματήσουμε, η υπόθεση έληξε» 
τονίζει ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Ο ίδιος ακούγεται χωρίς εντάσεις στη φωνή του, αλλά ελαφρά πιο προσγειωμένος απ' ό,τι τα παλιά χρόνια. Οταν τον ρωτάμε για τα Χριστούγεννα, ο τόνος του χαμηλώνει, με την απάντηση να έρχεται άμεσα. 
«Τα Χριστούγεννα ήταν δύσκολα. Γιατί ήταν τα πρώτα Χριστούγεννα στη ζωή μου που τα έκανα μακριά από τα αγαπημένα μου πρόσωπα» απαντά. Επιμένουμε και ο τέως δήμαρχος γίνεται πιο περιγραφικός. «Εδώ στη φυλακή δεν καταλαβαίνεις τις ημέρες. Τι Δευτέρα, τι Τρίτη, τι Τετάρτη, τι Χριστούγεννα. Είναι το ίδιο» τονίζει. Μόνο στο φαγητό λόγω των εορτών το μενού άλλαξε και προσφέρθηκε για δύο συνεχόμενες ημέρες κρέας, κάτι που δεν γίνεται ποτέ στη φυλακή. Αυτό που δεν μας είπε είναι ότι οι συνθήκες στο κελί του μόνο εύκολες δεν είναι. Το καλοκαίρι ζέστη, γιατί δεν επιτρέπεται το κλιματιστικό, και τον χειμώνα κρύο. «Αλλος έρχεται και άλλος φεύγει» λέει. Οσο για τη θέρμανση, γίνεται με το σταγονόμετρο. Δύο ώρες την ημέρα, με τις θερμοκρασίες να είναι συχνά πολικές. Παρ' όλα αυτά προσπαθεί να κρατήσει τη φόρμα του με τη γυμναστική, την οποία δεν έχει σταματήσει καθόλου. Μας είπε επίσης ότι τα φετινά Χριστούγεννα ήταν και για έναν ακόμη λόγο πιο δύσκολα γι΄ αυτόν. Γιατί έχασε τον γαμπρό του, τον άνδρα της αδελφής του, Ελένης, από ανακοπή καρδιάς.

Η φωνή του ανεβαίνει ξανά όταν τον ρωτάμε για την έφεση που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16 Ιανουαρίου. 
«Καταδικάστηκα με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας, ενώ ο βασικός κατηγορούμενος είχε ξεκινήσει την υπεξαίρεση πριν ξεκινήσει η θητεία μου. Σε 20 ημέρες θα λάμψει η αλήθεια. Ετοιμάζουμε βόμβες για το δικαστήριο, υδρογονοβόμβες δηλαδή. Με αδιάσειστα νέα στοιχεία» 
καταλήγει ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, λίγο προτού μας ευχηθεί «καλή χρονιά» και κλείσει το τηλέφωνο.

Νίκος Οικονόμου

Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: