Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

«Νηφάλια εγρήγορση μπροστά στην τουρκική κρίση»

"Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια βαθιά πολιτική κρίση που είναι αβέβαιο εάν θα τελειώσει με τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαρτίου. Μπορεί μάλιστα και να επιδεινωθεί. Ένα είναι βέβαιο. Ο Ερντογάν δεν είναι πλέον κυρίαρχος."

Η ΣΠΗΛΑΙΩΔΗΣ βοή είναι πρόδρομο φαινόμενο μεγάλου σεισμού. 

Ο πολιτικός σεισμός που έχει πλήξει αυτές τις ημέρες την Τουρκία είχε προαναγγελθεί τον περασμένο Μάιο με τη βοή στο πάρκο Γκεζί, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. 
Όταν επί εβδομάδες αμφισβητήθηκε με οργή και επιμονή η μονολιθική εξουσία του Ερντοάν. 
Η βίαιη διακοπή εκείνης της αμφισβήτησης δεν σταμάτησε την εκκωφαντική βοή. Τη σκέπασε. Την έκανε βουβή, υπόκωφη και γι’ αυτό πιο απειλητική...


Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια βαθιά πολιτική κρίση που είναι αβέβαιο εάν θα τελειώσει με τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαρτίου. Μπορεί μάλιστα και να επιδεινωθεί. Ένα είναι βέβαιο. 
Ο Ερντογάν δεν είναι πλέον κυρίαρχος. Είναι ένας σφοδρά αμφισβητούμενος, βαριά πληγωμένος ηγέτης. Ο εμφύλιος με τον θρησκευτικό ηγέτη και μέντορά του, Φετουλάχ Γκιουλέν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τα σχέδια για ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας δυσκολεύουν ραγδαία. 
Η εξωτερική πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» έχει προ πολλού εκφυλιστεί σε «προβλήματα με όλους τους γείτονες», ακόμα και –μέσω Τελ Αβίβ- με τις ΗΠΑ. Οι σχέσεις Άγκυρας- ΕΕ θα δοκιμαστούν για μία ακόμη φορά.

Τι σημαίνουν αυτά για την Ελλάδα; 
Υπάρχουν θετικά και αρνητικά. 
Η αναταραχή και η αστάθεια του γείτονα σπανίως είναι μια θετική εξέλιξη. Πόσο μάλλον που με τον Ερντογάν, έστω και δύσκολα, είχε βρεθεί ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής μιας κάποιας συνεννόησης. 
Είμαι επιφυλακτικός για την ορθότητα του απλουστευτικού αυτοματισμού: «κρίση στην Τουρκία = κρίση στο Αιγαίο». 
Περισσότερο θα έπρεπε να προβληματίσει ο οικονομικός αντίκτυπος της πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας στην τουρκική οικονομία και οι ευρύτερες συνέπειές της. 
Θετικό μπορεί να είναι ότι η κρίση θα «προσγειώσει» την Τουρκία «βοηθώντας» την να «συνέλθει από τη μέθη ισχύος» από την οποία είχε επικίνδυνα προσβληθεί τα τελευταία χρόνια. 
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα οφείλει να είναι σε κατάσταση νηφάλιας εγρήγορσης.

Γιώργος Κουμουτσάκος
Ευρωβουλευτής ΕΛΚ

http://www.gkoumoutsakos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: