«Δεν υπάρχει μεγάλο ταλέντο χωρίς μεγάλη δύναμη θέλησης» 

Το νόημα των λέξεων του Ονορέ ντε Μπαλζάκ δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο εκφραστή από τον Λιονέλ Μέσι. Στο νέο βιβλίο του ο Γκιγιέμ Μπαλαγκουέ, ο οποίος έχει υπογράψει μεταξύ άλλων και τη βιογραφία του Πεπ Γκουαρντιόλα «Ενας άλλος τρόπος να νικάς»,  αποκαλύπτει τη δύναμη του μικρόσωμου αργεντινού που άντεξε κάθε αντιξοότητα που του παρουσιάστηκε στη ζωή, κοιτώντας πάντοτε ψηλά, εκεί όπου ήθελε να φτάσει.  
Το βιβλίο «Messi» (εκδόσεις Orion Books), το οποίο θα  τοποθετηθεί στις προθήκες των βιβλιοπωλείων την Πέμπτη, εμβαθύνει στον συναισθηματικό κόσμο του μικρού Λέο που έβλεπε τους φίλους του να μεγαλώνουν και αυτός να παραμένει στάσιμος...

«Οταν ήμουν 11 ετών ανακάλυψαν ότι είχα ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης και άρχισα θεραπεία που θα με βοηθούσε να μεγαλώσω. Κάθε βράδυ έπρεπε να κάνω ενέσεις στα πόδια μου και όλο αυτό για μία περίοδο τριών χρόνων».
«Ημουν τόσο μικρόσωμος, που σχολίαζαν πως όταν πήγαινα στο γήπεδο ή στο σχολείο έμοιαζα ο μικρότερος απ' όλους. Αυτό συνέβαινε μέχρι που ολοκλήρωσα τη θεραπεία και άρχισα να αναπτύσσομαι φυσιολογικά».
Η θεραπεία ήταν αποτελεσματική αλλά ακριβή, περίπου 1.500 δολάρια τον μήνα, ποσό αρκετά μεγάλο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό των Μέσι. Ο πατέρας του Λέο, Χόρχε, πήγε στην ομάδα που έδειχνε ενδιαφέρον για τον γιο του, τη Νιούελς Ολντ Μπόις. «Μου είπαν "θα πληρώσουμε για τη θεραπεία, μην ανησυχείς"», λέει ο Χόρχε, «αλλά ήταν σαν ελεημοσύνη, μας έδωσαν 300 πέσος (περίπου 36 ευρώ) και τίποτα παραπάνω».   
Ο παλιός συμπαίκτης του Λιονέλ Μέσι, Χεράρδο Γκριγκίνι, θυμάται: «Αντιμετώπιζε τις ενέσεις σαν να ήταν κάτι το απόλυτα φυσιολογικό. Αυτό που τον έφερε στο επίπεδο που βρίσκεται τώρα είναι το ταλέντο του, αλλά και η αυτοπεποίθησή του. Ο Λέο ήξερε ότι έπρεπε να το κάνει για να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής».
«Κάθε εβδομάδα, κάθε ημέρα, πριν πέσει για ύπνο. Επτά ημέρες στο ένα πόδι του, επτά ημέρες στο άλλο. Και το δεχόταν πολύ φυσιολογικά».
Ο Γκριγκίνι προσθέτει: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος στα δέκα ή έντεκα χρόνια του να έχει τόσο ψυχικό σθένος που να λέει: "Θα το κάνω αυτό γιατί θα με βοηθήσει στο μέλλον"... αλλά γνώριζε ότι θα τον βοηθήσει να πραγματοποιήσει το όνειρό του».
Ο Μέσι έβλεπε τη θετική πλευρά του προβλήματός του: «Το να είσαι μικρόσωμος σου επιτρέπει να είσαι πιο γρήγορος και ευκίνητος και αυτό με βοήθησε όταν έπαιζα ποδόσφαιρο».