Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Από που θα φανεί αν γύρισε ο τροχός

Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε το Πρόγραμμα Προσαρμογής, 

φέτος φαίνεται να πιάνουμε και να ξεπερνάμε τους δημοσιονομικούς στόχους του Μνημονίου. 

Θα τους είχαμε ξεπεράσει μάλιστα κατά πολύ, αν είχαμε απορροφήσει όλα τα κοινοτικά κονδύλια που προέβλεπε για φέτος η τρισκατάρατη Τρόικα. 
Αλλά εμείς φυσικά, επειδή είμαστε «λαρζ» είπαμε να μην πάρουμε 450 εκατομμύρια ευρώ για να ρίξουμε στην οικονομία μας και τα έχουμε αφήσει στις Βρυξέλλες να κάθονται... 


Εν πάση περιπτώσει, εκτός από τους δημοσιονομικούς στόχους, φαίνεται να προχωράνε και οι προαπαιτούμενες δράσεις για την επόμενη δόση, όπως η ψήφιση του φορολογικού και η τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα εσόδων. 
Όπερ σημαίνει ότι για πρώτη φορά επίσης, θα πάρουμε στην ώρα τους τις επόμενες δόσεις από ΔΝΤ και Ευρωζώνη, αρχής γενομένης από την «υπό-δόση» του Γενάρη. Όλα αυτά φυσικά, αν δεν έχουμε κανένα απρόοπτο με τις λίστες που θα ρίξει την κυβέρνηση...

Η αποκατάσταση της ομαλής ροής χρηματοδότησης από το μηχανισμό στήριξης, η συνεπακόλουθη υποχώρηση της αβεβαιότητας, η αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης και η εξαφάνιση του «Grexit» από τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου, είναι εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις. Ελπίζω ότι θα απορροφήσουν το σοκ των μέτρων που μπήκαν σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου. 
Εξ ου και νομίζω ότι στο τέλος Ιανουαρίου θα φανεί εν μέρει αν θα σωθούμε τελικά. 
Οι δείκτες για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τον πληθωρισμό, το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα, το λιανικό εμπόριο, τις κατασκευές, τη βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές και κυρίως την ανεργία που θα δημοσιευθούν στις αρχές του επόμενου μήνα, θα δείξουν αν πάει να γυρίσει το πράγμα. 
Στο μεταξύ, καλή ένδειξη για το που πάμε είναι ο δείκτης του χρηματιστηρίου, αφού συνήθως προεξοφλεί την κίνηση των βασικών οικονομικών δεικτών. 
Πρώτα ανεβαίνει (ή πέφτει) η Αγορά και μετά από εβδομάδες εκδίδονται οι δείκτες που ερμηνεύουν γιατί ανέβαινε (ή έπεφτε).

Από εκεί και πέρα, μετά τον Γενάρη, το σημείο καμπής θα είναι τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου για την ύφεση και την ανεργία. 
Αν παρά την υποχώρηση της αβεβαιότητας, συνεχίζουμε να βυθιζόμαστε (κάτι που δεν θέλω να πιστέψω), τότε, ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι θα μπορεί να γίνει κάτι άλλο...

Νικηφόρος Μαλεβίτης



Πηγή:www.reporter.gr



Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: