Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Ενοποίηση των ΑΟΖ Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου


   DE FACTO ANAΓΝΩΡΙΣΗ ΑΟΖ   

Επιχειρησιακή ενοποίηση των ΑΟΖ ετοιμάζουν Ελλάδα - Ισραήλ - Κύπρος απέναντι στην Τουρκία

Με ενοποίηση των FIR και συνακόλουθα και των ΑΟΖ (αυτών που έχουν ανακηρυχθεί από Ισραήλ και Κύπρο και αυτής που σκοπεύει να ανακηρύξει η Ελλάδα) σε ότι αφορά την εναέρια επιτήρηση και προστασία των ΑΟΖ, απαντούν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ στις απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες...
του «defencenet.gr» έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις σε ανώτατο πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο και το επόμενο διάστημα αναμένονται και σχετικές ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή, καθώς φαίνεται πώς οι εξελίξεις στην υπόθεση ανακήρυξης της ΑΟΖ τρέχουν…
Η εξαγγελία του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, παραμονές Χριστουγέννων, για την υλοποίηση ενός εξοπλιστικού προγράμματος με διακρατικές συμφωνίες και αποπληρωμή των οπλικών συστημάτων αργότερα, συνδέονται άμεσα με την ανακήρυξη της ΑΟΖ ή την "μερική" ανακήρυξη με κοινοποίηση των στιγμάτων της υφαλοκρηπίδας που ... συμπίπτει σχεδόν 100% με την ΑΟΖ απ'ότι φαίνεται σε ότι αφορά τα κρίσιμα θαλάσσια τμήματα γύρω από το σύμπλεγμα των νησιών και βραχονησίδωντης Μεγίστης.
«Μία τέτοια απόφαση πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την υποστηρίξουμε», είπε με νόημα ανώτατη στρατιωτική πηγή του Πενταγώνου δίδοντας και το στίγμα των εξοπλιστικών παραγγελιών που θα γίνουν στο προσεχές μέλλον. Φρεγάτες, αντιαεροπορικά συστήματα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας αποτελούν τις πρώτες προτεραιότητες.
Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση αναπτύσσει σχέσεις με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, προκειμένου να βεβαιώσει τη στήριξη τους, ενώ η Ρωσία στηρίζει επίσης αμέριστα την ανακήρυξη της ΑΟΖ. Θετικές είναι και οι ΗΠΑ.
Καθοριστικής δε σημασίας είναι η συνεργασία με το Ισραήλ, αφού το Τελ Αβίβ γνωρίζει πώς χωρίς την Κύπρο και την Ελλάδα δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί και να προωθήσει το φυσικό της αέριο. Για το λόγο αυτό το Ισραήλ διατίθεται να συνδράμει και στρατιωτικά στην ενίσχυση του άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, είτε με πτήσεις αεροσκαφών, επανδρωμένων και μη, είτε με συστήματα προστασίας ΑΟΖ που έχει ήδη αναπτύξει.
Σημειώνεται πώς η Israel Aerospace Industries έχει αναπτύξει μεταξύ άλλων, ένα σπονδυλωτό σύστημα επιτήρησης θαλασσίων εκτάσεων, με την ονομασία EZ Guard το οποίο προτείνουν στην ελληνική πλευρά.
Η οποία όμως σε οποιαδήποτε περίπτωση πρέπει να συνεισφέρει με αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, τα οποία δεν έχει και πρέπει να προμηθευτεί ή να πορχωρήσει άμεσα στο πρόγραμμα αναβάθμισης των P-3Β TACNAVMOD, το οποίο μπορεί να δώσει άμεσα δύο P-3C από τις ΗΠΑ.
Το σύστημα σχεδιάστηκε από τη θυγατρική της ΙΑΙ, την ELTA Systems, και στοχεύει στην επιτήρηση και ασφάλεια Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), παράκτιων περιοχών, μέχρι αποστάσεις που θα φτάνουν τα 200 ναυτικά μίλια.
Η κύρια φιλοσοφία του συστήματος είναι να ολοκληρώνει επάνω σε ένα κορμό αισθητήρες, οπλικά συστήματα και πλατφόρμες, τα οποία θα παρέχουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο.
Έτσι και το EZ Guard ενσωματώνει τα εξής:
• Ραντάρ HF πέραν του ορίζοντα
• Ραντάρ και συστήματα παρακολούθησης ακτών
• Σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης κυκλοφορίας πλοίων
• Επάκτιοι και εναέριοι ηλεκτροπτικοί αισθητήρες
• Δορυφορικά συστήματα έρευνας και διάσωσης επί αεροσκαφών
• Συστήματα SIGINT (ELINT & COMINT)
• Αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα
• Συστήματα ταυτοποίησης: AIS, SAIS, LRIT (Long Range ID & Tracking)
• Επανδρωμένα και μη επανδρωμένα σκάφη
• Δικτυοκεντρικές τηλεπικοινωνίες
• Κέντρο Διοίκησης κι Ελέγχου

Πέρα από το καθαρά επιχειρησιακό μέρος, εξίσου πολύτιμο είναι και το διπλωματικό: Έχουμε de facto αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ πριν ακόμα αυτή ανακηρυχθεί...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: