Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Τα ζύγια, τα υποζύγια και τα διαζύγια


Μια από τις σημαντικότερες παρτίδες της χρονιάς, ίσως και των τελευταίων ετών, παίχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα και 
ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι βγήκε νικητήρια
οι κραδασμοί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κρίσιμη ψηφοφορία, δεν αφήνουν τα χαμόγελα να ανθήσουν για το μέλλον της. 
Σε μια συνεδρίαση με μεγάλες εντάσεις, που ορισμένες φορές δεν θύμιζε ακριβώς Κοινοβούλιο, αλλά κακοπαιγμένο επιθεωρησιακό νούμερο, ο μεγαλύτερος χαμένος φαίνεται να είναι

το ΠΑΣΟΚ
με τα στοιχήματα να παίζουν ακόμα για το ποιος ήταν ο ουσιαστικά κερδισμένος
Ο πρώτος που δηλώνει υποψηφιότητα για τη θέση του νικητή είναι ο Αντώνης Σαμαράς
, ο οποίος μπόρεσε να συγκρατήσει τις διαρροές στο κόμμα του σε μόλις μία. Αλλά επειδή παντού στον κόσμο, όταν...
συγκατοικείς στην κυβέρνηση, σε απασχολούν οι διαρροές και στα άλλα δωμάτια, όπως και το κυκλοθυμικό του χαρακτήρα των συγκατοίκων, ο πρωθυπουργός περιμένει να λυθούν κάποια ενδοοικογενειακά προβλήματα και συνεργάζεται βασικά με τον υπουργό Οικονομικών γιατί το κρίσιμο πλέον είναι η ημερομηνία εκταμίευσης της δόσης.


Ο Γιάννης  Στουρνάρας πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας,  αλλά είναι γεγονός ότι από τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών πρέπει να του έχει μείνει ένα απωθημένο. Ενώ τα νομοσχέδια, έστω με μικρές πλειοψηφίες, του περνούν, δεν του περνούν οι τροπολογίες. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι τροπολογίες που περνούσαν από τη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια ήταν χιλιάδες και ειδικά οι βραδινές που είναι και πιο πονηρές ο υπουργός Οικονομικών νιώθει την ανάγκη να καταθέσει ένα νομοσχέδιο με όλες τις τροπολογίες απωθημένο!

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραμένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και οι χειρότερες από τις κακές γλώσσες λένε ότι το ερώτημα δεν είναι αν στο κόμμα θα υπάρχει πρόεδρος, αλλά αν θα υπάρχει κόμμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγκαταλείπεται ακόμα και απ' αυτούς που τον στήριξαν στην εσωκομματική μάχη, αποδεικνύοντας ότι το κόμμα δεν είναι το καλύτερο μέρος για να κάνεις μακροχρόνιες φιλίες. Με τους ρυθμούς που κινούνται πάντως τα πράγματα είναι πολύ πιθανό πολύ σύντομα στο κόμμα να υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι αρχηγοί από μέλη.

Ο αγαπημένος αντίπαλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αυτή την εβδομάδα είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος δηλώνει ότι διαφωνεί με τα νέα μέτρα, αλλά δεν τα καταψηφίζει καθώς προτιμά να πιει τον πικρό καφέ στο κυλικείο της Βουλής. Επειδή είναι γνωστό ότι η μετριοφροσύνη αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των στελεχών του κόμματος, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής δηλώνει πριν από την ψηφοφορία ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν μπορεί να τον διαγράψει γιατί εκείνος είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά αμέσως μετά την ψηφοφορία διαγράφεται από τον αρχηγό ο οποίος πιστεύει ότι είναι το ΠΑΣΟΚ, το παρόν, το μέλλον, η ελπίδα του κόμματος και του πλανήτη Γη επίσης. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος την τελευταία βδομάδα απαντάει εμμέσως κυρίως στον Παναγιώτη Λαφαζάνη για το πόσο είναι έτοιμος να κυβερνήσει, ζητεί εκλογές και δηλώνει έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Στην ομιλία του στη Βουλή χρησιμοποιεί χαριτωμένες προτάσεις από ξένα έντυπα και κάνει τα περισσότερα σαρδάμ που έχει κάνει ποτέ σε ομιλία εντός ή εκτός Βουλής. Με μέτρα Γιώργου Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη πρωθυπουργός.

Ο Φώτης Κουβέλης, από την άλλη, προσπαθεί να μαζέψει τη ΔΗΜ.ΑΡ. και προς τα δεξιά και προς τ' αριστερά, καταφέρνει να περάσει την παροντική γραμμή στους περισσότερους, αλλά επειδή η παράδοση στην Αριστερά είναι οι διασπάσεις (από μία τέτοια άλλωστε προήλθε το κόμμα) τρέμει το φυλλοκάρδι του για τις επόμενες ψηφοφορίες. Θέμα διαγραφών δεν τίθεται, αλλά στην Αριστερά αυτές τις δουλειές δεν περιμένεις να τις κάνει ο αρχηγός. Είναι του στιλ " κάν' το μόνος σου" ! 

Ουσιαστικά ο μοναδικός και απολύτως ευτυχής άνθρωπος αυτής της εβδομάδας βρίσκεται εκτός συνόρων και είναι ο νυν και μέλλων πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο για τέσσερα χρόνια ακόμα. Ως προς τα δικά μας ο Μπ. Ομπάμα κλίνει περισσότερο προς την κομμωτική, καθώς θέλει κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά υπάρχει ένα μειονέκτημα: το ψαλίδι θα το κρατάει η Ανγκελα Μέρκελ. Οι ψηφοφορίες και η παρτίδα συνεχίζονται...
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

http://elpidablog.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: