Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Διώχνουν τους επίορκους, τους εξαφανισμένους και τους κατιμάδες από το δημόσιο



Αποχωρούν τελικά από το Δημόσιο χιλιάδες εργαζόμενοι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, σύμφωνα με εντολή του αρμόδιου υπουργού, Αντώνη Μανιτάκη.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του οποίου το «αυτί δεν φαίνεται να ιδρώνει», είπε τελικά το «ναι» στις απαιτήσεις των δανειστών για την αποχώρηση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων σε όλα τα υπουργεία μέχρι το τέλος του 2012, μέσω της διαθεσιμότητας.
Η αναστάτωση που επικρατεί, αυτή την ώρα, στους... εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους είναι τεράστια καθώς αναμένεται να ανατραπεί από τη μία στιγμή στην άλλη η ζωή τους.
Το όλο πολιτικό θέμα, που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων, εξετάζεται από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα καθώς το κόμμα της είναι αποφασισμένο να αναδείξει μια τέτοια «αδικία».

Οι αποχωρήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τους 5.000 επίορκους υπαλλήλους, όπως είχε γίνει γνωστό μέχρι σήμερα, αλλά επιπλέον 5.000 εργαζόμενους που έχουν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, με 20ετη και πλέον εμπειρία στο δημόσιο τομέα.

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με non paper που απέστειλε σήμερα επιχειρεί να καθησυχάσει τους υπαλλήλους, υποστηρίζοντας πως όσοι εργαζόμενοιεθούν σε διαθεσιμότητα δεν θα απολυθούν, αλλά θα μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία.

Αναλυτικά το Non Paper του Αντώνη Μανιτάκη:

«Διαθεσιμότητα - ένταξη υπαλλήλων στο Πρόγραμμα Κινητικότητας 9/11/2012

1. Ποιος είναι ο στόχος της ρύθμισης:

Η ένταξη των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των θέσεών τους, στο Πρόγραμμα Κινητικότητας έχει σκοπό τη μετακίνησή τους, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτά κενά στη διοίκηση, ιδίως στην εξυπηρέτηση των πολιτών, και να αξιοποιηθεί καλύτερα το διοικητικό προσωπικό.

2. Εντάσσονται μόνο όσοι προσελήφθησαν χωρίς διαγωνιστική ή άλλη διαδικασία επιλογής: Επιλέχθηκαν ορισμένες μόνον θέσεις υπαλλήλων που δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με άλλες ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας. Είναι εύλογο να ξεκινά η διαδικασία με υπαλλήλους που δεν έχουν ατομικά αξιολογηθεί. - Προφανώς, δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση η νομιμότητα των προσλήψεων αυτών, οι υπάλληλοι δεν στοχοποιούνται.

3. Αφορά μόνο ΙΔΑΧ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικού:

i. Αποκλειστικά υπαλλήλους που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε υπηρεσίες κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των ΝΠΙΔ που ανήκουν στον δημόσιο τομέα. Δηλαδή δεν αφορά μόνιμο προσωπικό.

ii. Αποκλειστικά υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δηλαδή δεν αφορά υπαλλήλους υποχρεωτικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Υ.Ε. και Π.Ε).

iii. Αποκλειστικά υπαλλήλους των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων. Δηλαδή δεν αφορά υπαλλήλους καμίας άλλης ειδικότητας.

4. Γιατί επιλέχθηκαν: Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, στις εν λόγω ειδικότητες, που άλλωστε έχουν υποστηρικτικό χαρακτήρα, παρατηρείται ιδιαίτερη συγκέντρωση υπαλλήλων. Για αυτό και επιλέχθηκαν να ενταχθούν άμεσα στο σχήμα κινητικότητας, ώστε να μεταφερθούν σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες σε προσωπικό, ιδίως όπου η υποστελέχωση δημιουργεί έντονα προβλήματα και καθυστερήσεις εξυπηρέτησης του πολίτη, όπως τα ΚΕΠ, οι διευθύνσεις συντάξεων στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία κ.τ.λ.

5. Περιορισμοί στην έκταση εφαρμογής του μέτρου: Ο αριθμός των μετακινήσεων είναι πράγματι περιορισμένος, καθώς έχουν τεθεί τρεις περιορισμοί. Οι θέσεις αυτές καταργούνται μόνον εφόσον:

i. ο αριθμός των υπαλλήλων που εμπίπτουν στη ρύθμιση είναιμεγαλύτερος των δέκα (10) ανά υπηρεσία ή φορέα, ώστε να μην επηρεαστούν οι μικρές σε μέγεθος υπηρεσίες

ii. οι υπάλληλοι αυτοί ανέρχονται σε ποσοστό μικρότερο του 25% του συνολικού αριθμού των τακτικών υπαλλήλων (μονίμων και ΙΔΑΧ) των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Αν υπερβαίνουν το 25%, οι υπηρεσίες εξαιρούνται

iii. οι υπάλληλοι αυτοί είναι λιγότεροι από το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού που υπηρετεί στην υπηρεσία ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου και ειδικότητας, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα λειτουργίας στις υπηρεσίες.

6. Ευαίσθητες υπηρεσίες που εξαιρούνται: Λαμβάνεται πρόνοια να εξαιρεθούν από την εφαρμογή αυτής της διάταξης ευαίσθητες υπηρεσίες όπως οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και φροντίδας, ο ΟΑΕΔ, τα νοσοκομεία καθώς και αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία (δηλαδή οι υπάλληλοι που υπηρετούν στη ΓΓ Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας).

7. Ταχύτητα της διαδικασίας:

Οι υπάλληλοι πρόκειται να μετακινηθούν και τα διαπιστωμένα κενά να καλυφθούν το συντομότερο. Για αυτό προβλέπονται αυστηρές προθεσμίες για την υλοποίηση αυτής της διαδικασίας, για τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες της διοίκησης (και μάλιστα με την απειλή πειθαρχικών ποινών σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών).

8. Όλα τα παραπάνω θα εξειδικευθούν με ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης». 




http://newpost.gr/ 
politika-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: