Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Δανείζονται στα Σκόπια για να τα ...φέρουν στην Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ Ζόραν Στάβρεσκι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν θα ανεχθεί ενέργειες ελληνικών εταιριών, να δανείζονται κεφάλαια από τράπεζες στην ΠΓΔΜ και να τα μεταφέρουν στις μητρικές τους.
«Θα είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην γίνονται εκροές κεφαλαίων προς ξένες χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας.  
Αυτή είναι μια νέα τάση, την οποία δεν θα επιτρέψουμε να κλιμακωθεί. Δεν θα επιτρέψουμε σε ελληνικές επιχειρήσεις (που δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΜ) να παίρνουν δάνεια από τράπεζες στη Μακεδονία και να τα μεταφέρουν στις μητρικές τους εταιρίες στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ.Στάβρεσκι.
Ο κ. Στάβρεσκι πρόσθεσε ότι η Κεντρική Τράπεζα της ΠΓΔΜ λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της τάσης...
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η Κεντρική Τράπεζα ζητάει από τις εμπορικές τράπεζες της ΠΓΔΜ να αυξήσουν τα αποθεματικά τους όταν πρόκειται να χορηγήσουν δάνεια σε ξένες επιχειρήσεις στη χώρα τα οποία αυτές μεταφέρουν στις μητρικές τους. Τέτοιου είδους δάνεια, σύμφωνα με τον κ.Στάβρσεσκι, ενέχουν κίνδυνους, καθώς καταλήγουν σε χώρα «με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση».
Ο κ. Στάβρεσκι ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προβεί σε ελέγχους, αν θεωρηθεί απαραίτητο, για να διερευνηθεί αν γίνονται εκροές κεφαλαίων και με άλλους τρόπους από ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΜ.
Το όλο θέμα με εκροές κεφαλαίων από ελληνικές επιχειρήσεις στην ΠΓΔΜ προέκυψε με τις δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ Ντιμίταρ Μπόγκοβ, πριν από δύο εβδομάδες, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι καταγράφεται μεγάλη εκροή κεφαλαίων από ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΜ, προς τις μητρικές εταιρίες τους.
Ο κ.Μπόγκοβ είχε σημειώσει ότι μόνο τους πρώτους οχτώ μήνες του τρέχοντος έτους καταγράφηκε εκροή κεφαλαίων προς γειτονική χώρα, ίση με το 1% του ΑΕΠ της ΠΓΔΜ.
Αυτό σημαίνει ότι το ύψος της εκροής κεφαλαίων κατά τους πρώτους οχτώ μήνες του έτους ανήλθε στα 70 εκατ. ευρώ, αν υπολογίσει κανείς ότι το ΑΕΠ της ΠΓΔΜ είναι περίπου 7 δισ. ευρώ.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ είχε αποφύγει να πει προς ποια χώρα έγινε η εκροή αυτή κεφαλαίων, ενώ δεν θέλησε να αναφέρει ονόματα ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ΠΓΔΜ και μεταφέρουν κεφάλαια στις μητρικές τους.
Πάντως, ο κ. Μπόγκοβ είχε σημειώσει ότι εκτός του τραπεζικού τομέα, στην ΠΓΔΜ όλες οι άλλες επιχειρήσεις των άλλων δραστηριοτήτων μπορούν ελεύθερα να προβαίνουν σε εκροή κεφαλαίων, καθώς κάτι τέτοιο επιτρέπεται από τη νομοθεσία περί συναλλάγματος και από τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει υπογράψει η ΠΓΔΜ.

Πηγή:Voria
parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: