Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Στην εντατική τα Νοσοκομεία της Αν. Μακεδονίας και Θράκης

Τα νοσοκομεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης «πάσχουν» από έλλειψη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

ενώ το δικό τους «γολγοθά» περνούν σε καθημερινή βάση ασθενείς και το συγγενικό τους περιβάλλον προσπαθώντας να βρουν ένα άδειο κρεβάτι σε ΜΕΘ.
Λόγω ελλείψεων προσωπικού, κάποιες μονάδες έχουν κατεβάσει ήδη ρολά, κάποιες άλλες λειτουργούν οριακά και οι ασθενείς βρίσκονται στο έλεος του Θεού...


Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη όπου διαμένουν περισσότεροι από 600.000 πολίτες, υπάρχουν μόλις 29 κρεβάτια εντατικής! Τα κρεβάτια αυτά φυσικά δε φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ υπάρχουν ακόμη 18 κρεβάτια …στα χαρτιά, τα οποία είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού.
Σύμφωνα με το διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας, Δημήτρη Παπαδόπουλο, «το νοσοκομείο διαθέτει 12 κρεβάτια εντατικής, αλλά λειτουργούν μόνο τα 8. Πολλές φορές δε φτάνουν. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, ψάχναμε απεγνωσμένα κρεβάτι για ένα περιστατικό και τελικά ο ασθενής διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Κομοτηνής για να αντιμετωπιστεί».
Στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της Κομοτηνής οι γιατροί δίνουν τη δική τους μάχη για να μην κλείσει η μονάδα που διαθέτει 4 κλίνες ανοιχτές (δηλαδή λειτουργούν). Η μονάδα έχει ακόμη μία κλίνη που είναι εκτός λειτουργίας. Πρόσφατα έφυγε λόγω συνταξιοδότησης ο διευθυντής της ΜΕΘ, ενώ ο δεύτερος στη σειρά γιατρός θα φύγει τους επόμενους μήνες. Θα μείνουν μόνο δύο γιατροί και θα υπάρχει πρόβλημα αν δεν αυξηθεί το ιατρικό προσωπικό.
Στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης λειτουργούν τα 12 από τα 16 κρεβάτια εντατικής και στο Νοσοκομείο της Ξάνθης τα 5 από τα 7 κρεβάτια.
Στο Νοσοκομείο της Δράμας η μονάδα (διαθέτει 7 κλίνες) έχει κατεβάσει ρολά λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, ενώ στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου δεν υπάρχει καν ΜΕΘ.
Κι όλα αυτά, όταν γνωρίζουμε ότι οκτώ στους δέκα ασθενείς που εισέρχονται στις ΜΕΘ γίνονται καλά και το ποσοστό διάσωσης των ασθενών με βαρύ τραύμα ανέρχεται στο 90%!


Πηγή: inpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: