Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Ο Εμφύλιος της Αριστεράς και ο Καμμένος


Ο Εμφύλιος της Αριστεράς και ο Καμμένος Ο άνεμος που σαρώνει το πολιτικό σύστημα δεν σταματάει πουθενά. 

Το μεταπολιτευτικό ελληνικό πολιτικό σύστημα είχε τρεις διαχρονικές σταθερές. 
Το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που από το 1977 εναλλάσσονται στην εξουσία με ποσοστά άνω του 40%. Και το ΚΚΕ που διαχρονικά, από τις εκλογές του 1981 βλέπει τον εαυτό του στην τρίτη θέση.
Το ΚΚΕ σ’ αυτές τις εκλογές θα μπορούσε να βρεθεί τέταρτο ή ακόμα και πέμπτο....
Τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Καμμένου όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα έδειξαν ότι διαθέτουν τη δυναμική να το ξεπεράσουν. Καμία από τις δύο προοπτικές, και ιδιαίτερα η δεύτερη δεν είναι ευχάριστη για τον Περισσό.   
Το ΚΚΕ θα ήθελε να είναι η πρώτη «αντιμνημονιακή» δύναμηνα διατηρήσει την ηγεμονία στην Αριστερά και να επιβεβαιώσει στην κοινοβουλευτική κάλπη τα διψήφια ποσοστά που εισέπραξε στις περιφερειακές εκλογές. Ωστόσο, και με την πρόταση για τη συγκρότηση ενός Συνασπισμού Εξουσίας της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι ποντάρισε σε καλύτερο άλογο.
Οι «πόρτες» που έφαγε στην Αριστερά ο Τσίπρας ουδόλως ακυρώνουν τη στρατηγική του, αν κάτι πιστοποιούν οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα είναι ότι πολλοί πολίτες θέλγονται από μια συγκυβέρνηση της Αριστεράς. Στην απαγόρευση των δημοσκοπήσεων, η Ελλάδα πήγε με Τρίτη δύναμη τον Τσίπρα. Αυτό είναι πολύ παραπάνω από ότι μπορεί να αντέξει ο Περισσός  
Όποιος παρακολουθεί προσεκτικά την προεκλογική περίοδο έχει ήδη διαπιστώσει ότι το ΚΚΕ βρίσκεται σε διμέτωπο, τόσο εναντίον των δύο κομμάτων εξουσίας όσο και κατά των κ.κ. Καμμένου και Τσίπρα.
Η Παπαρήγα καλεί ευθέως τους πολίτες να μην ψηφίσουν τα αντιμνημονιακά κόμματα «για να μη χαντακωθούν» και για να μην «απογοητευτούν». Τις οικονομικές εξαγγελίες του Καμμένου τις απαξίωσε με τη φράση «ζήσε Μάη μου», τον ΣΥΡΙΖΑ τον χαρακτηρίζει «πολιτικούς απατεώνες» και τα όσα ευαγγελίζονται τα δύο κόμματα ως «αυταπάτες» και «κοροϊδία». Ακόμα και αν προκύψει «αντιμνημονιακή κυβέρνηση», αυτή κατά το ΚΚΕ δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτε και θα προκαλέσει στη συνέχεια μεγαλύτερη απογοήτευση στο λαό. 

Στο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν στο ότι το ΚΚΕ δεν θα μπορέσει να επιμείνει στην άρνηση, αν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις θα είναι σε θέση να μπλοκάρουν το σχηματισμό μιας μνημονιακής συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές. Τις τελευταίες βδομάδες ο Τσίπρας έχει αλλάξει στρατηγική ζητάει ψήφο για να κυβερνήσει.
Για να κάνει πιο πειστικό το μήνυμα του ότι μπορεί να σχηματιστεί αντιμνημονιακή κυβέρνηση δεν διστάζει να προχωρήσει σε αχαρτογράφητα μονοπάτια για μια δύναμη της αριστεράς στη χώρα μας, την Πέμπτη δήλωσε ότι αν ο Καμμένος του προσφέρει ψήφο ανοχής θα τη δεχτεί. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Καμμένος ήδη έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Περισσός στάζει δηλητήριο: «Μπορεί να γίνει Πρωθυπουργός ο Τσίπρας, αυτός δέχεται στήριξη από οπουδήποτε», παρατήρησε η Παπαρήγα, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας μετά τις εκλογές. Η πιο σκληρή κόντρα των εκλογών λαμβάνει χώρα στα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Και ακόμα έχει πολύ δρόμο μπροστά της.


Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: