Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Υπαγωγή στο νομοσχέδιο του “ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού”

 
Στην ομιλία του εισηγητή του ΚΚΕ για το πτωχευτικό κώδικα, το οποίο το ΚΚΕ καταψήφισε, το ΚΚΕ είχε να πει το εξής:
«οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και η λογική τους, είναι κοντά στις προσδοκίες των μεγιστάνων του κεφαλαίου και της αντιλαϊκής συντεχνίας των βαθύπλουτων, των μεγαλομετόχων των επιχειρηματικών ομίλων. Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου είναι οι ρυθμίσεις που αφορούν τους νικητές στον ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό, με την Αρχή σε ρόλο τροχονόμου συμφερόντων - και το δεύτερο μέρος, οι ρυθμίσεις για τους ηττημένους, με τις δικαστικές λειτουργίες να προσαρμόζονται στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων».
Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που η Ελλάδα τόσα χρόνια δεν είχε πτωχευτικό κώδικα και διαδικασίες τέτοιες που να επιτρέπουν σε επιχειρήσεις να αποτύχουν. Διότι τέτοια νομοσχέδια ...
αγαπητέ αναγνώστη (μακριά από εμάς), είχαν σκοπό να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
Είναι λογικό τότε αγαπητέ αναγνώστη, ότι το ΚΚΕ, σαν το κόμμα που αντιπροσωπεύει τις προσδοκίες του εργαζόμενου λαού, να μην θέλει να συμμετάσχει στις διαδικασίες της “αντιλαϊκής συντεχνίας των βαθύπλουτων” και να μην κάνει χρήση του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Όπως όλοι όμως θα έχετε ακούσει, το ΚΚΕ έκανε χρήση αυτού του άρθρου, καθώς πρόσφατα υπήχθη σε αυτό η “θυγατρική” του ΚΚΕ, η Τυποεκδοτική Α.Ε., παρόλο που, το ΚΚΕ θεωρεί ότι δεν είχε ανάγκη η χώρα ένα πτωχευτικό δίκαιο.
Και ποιο ήταν η απάντηση του ΚΚΕ για την υπαγωγή αυτή; Διαβάζουμε από τον “Ριζοσπάστη”:
“Το άρθρο 99 χρησιμοποιείται από τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις ως εργαλείο εκβιασμού κυρίως απέναντι σε εργαζόμενους και Δημόσιο, προκειμένου να διαγραφεί σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών τους προς αυτούς, και δευτερευόντως απέναντι σε τράπεζες και προμηθευτές”.
“Η προσφυγή της «Τυποεκδοτικής» στο άρθρο 99 εξυπηρετεί αποκλειστικά την προσπάθεια ρύθμισης των οφειλών της σε τράπεζες και προμηθευτές. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η επιχείρηση, σε κάθε περίπτωση, θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, να εξοφληθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, να ικανοποιηθούν οι πιστωτές της.”
Με λίγα λόγια, το ΚΚΕ θα χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο του καπιταλισμού, προκειμένου (υποθέτω) να διαγράψει και αυτό ένα σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων του προς τράπεζες, προμηθευτές και το δημόσιο!
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια εκ μέρους του ΚΚΕ να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να εξοφληθούν τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Το αν τελικά θα πληρωθούν, όμως, μένει να το δούμε (προσωπικά εκτιμώ ότι δεν θα πληρωθούν).
Αυτό όμως που έχει σημασία από όλη αυτή την ιστορία, είναι το πόσο πίσω έχει μείνει το ΚΚΕ σε αντιλήψεις και πόσοι συμπολίτες μας συμφωνούν με αυτές τις τριτοκοσμικές απόψεις αυτού του πολιτικού δεινοσαύρου.
Και βλέποντας τις δημοσκοπήσεις, όπου διαφαίνεται μια μεγάλη άνοδος της αριστεράς στις επόμενες εκλογές, το επόμενο κόμμα που θα κερδίσει δεν θα είναι η αποχή, αλλά ο λαϊκισμός.
Και ο λαϊκισμός είναι το πιο επικίνδυνο κόμμα όλων, διότι ούτε λύσεις προσφέρει και ούτε μπορεί να σου δώσει ψωμί (ρωτήστε τους εργαζόμενους της Τυποεκδοτικής).
Και στις επόμενες εκλογές, όχι μόνο θα πρέπει να ψηφίστε υποψήφιους που έχουν κάποιο νόημα τα λεγόμενα τους (ανεξαρτήτων κομμάτων), αλλά θα πρέπει να σηκώστε και το τηλέφωνο και να υποστηρίξτε αυτές τις υποψηφιότητες με όλη σας την προσπάθεια.
Διότι banana republics υπάρχουν πολλά, αλλά η διαφορά είναι στις μπανάνες. Οι χώρες της νότιας Αμερικής ήταν αυτάρκεις σε τροφή όταν πτώχευσαν (καθώς είχαν εμπορικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τροφίμων) ενώ η Ελλάδα, όπως και η Αίγυπτος δεν είναι. Και όπως ο λαϊκισμός δεν έχει δώσει τροφή στους Αιγύπτιους, έτσι δεν θα δώσει τροφή στους Έλληνες.
Αλλά αυτό είναι άλλο άρθρο για άλλη μέρα, όταν σας μιλήσω για τα τεκταινόμενα στην γειτονική μεσογειακή χώρα της Αιγύπτου.

Γιώργος Καισάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: