Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Τρίζει το μοντέλο του Παπαδήμου



thumbΜε γαλέρα ακυβέρνητη 
μοιάζει το σχήμα Παπαδήμου, του οποίου η τεχνοκρατική ενασχόληση με τους δανειστές και όσα εφιαλτικά μας ζητούν, δημιουργεί συνθήκες πλήρους αποσύνθεσης.  
Το αποτέλεσμα είναι τα κυβερνητικά στελέχη γύρω από τον Λουκά Παπαδήμο να διατυπώνουν πολύ σοβαρό προβληματισμό αν η παρούσα Βουλή μπορεί να αντέξει την κυβέρνηση αυτή για πολύ ακόμα, με δεδομένη τη διαλυτική εικόνα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και τα φαινόμενα ανυπακοής στη Νέα Δημοκρατία...

Το πρώτο κρας τεστ με την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου Βενιζέλου σκόρπισε ρίγη απογοήτευσης και κύματα οργής στο Μέγαρο Μαξίμου, δικαιώνοντας όσους έλεγαν ότι η μόνη λύτρωση είναι οι εκλογές και όχι εξωθεσμικές λύσεις τρικομματικών συνεργασιών.

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, έλεγαν ότι οι βουλευτές είναι κολλημένοι στις διευθετήσεις των κλειστών συντεχνιακών αγκυλώσεων και των μικροσυμφερόντων και μόνο με πολύ καλά συντονισμένες κινήσεις και πίεση μπορούν να φτάσουν στο σημείο να ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Και συμπλήρωναν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα συνιστά η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου οι βουλευτές, καταρρακωμένοι από τη στήριξη επαχθών μέτρων για την ελληνική κοινωνία επί δύο και πλέον χρόνια, δεν είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν άλλο.
Κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν ηρωική έξοδο από την πολιτική με το κεφάλι ψηλά, άλλοι πολιτική επιβίωση μέσα από μια μείζονα σύγκρουση με την κυβέρνηση και άλλοι ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών μέσα από τις ψηφοφορίες. «Βγάζουν ακόμα και προσωπικά απωθημένα», επισημαίνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού για τη στάση ακόμα και κορυφαίων πρώην υπουργών, όπως του Χάρη Καστανίδη και της Λούκας Κατσέλη, ενώ πολλοί βουλευτές επαρχίας είναι
-  σύμφωνα με το ίδιο κυβερνητικό  στέλεχος
-  ακόμα όμηροι μιας παλαιοκομματικής αντίληψης για τη συντήρηση των συντεχνιακών δεδομένων.
Οι ίδιοι επιμένουν ότι το πιο σοβαρό κρούσμα που αμφισβητεί τη δυνατότητα συνοχής και επιβίωσης αυτής της κυβέρνησης είναι η ομαδική άρνηση των βουλευτών να ψηφίσουν τα δύο άρθρα που αφορούν: στην απελευθέρωση σύστασης δικηγορικών γραφείων ανά την περιφέρεια και την περικοπή δώρου και επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών.
Κι αυτό γιατί οι δύο διατάξεις που πέρασαν τελικά με τις πλάτες της Ν.Δ., παρότι και εκεί υπήρξαν διαφοροποιήσεις, ήταν πιο σημαντικές και «σκληρές» σε σχέση με το άρθρο 29 για την απελευθέρωση του ωραρίου για τα φαρμακεία. Το συγκεκριμένο άλλωστε θέμα χρεώνεται από το Μέγαρο Μαξίμου πιο πολύ στον τσαμπουκά του Ανδρέα Λοβέρδου, που ήθελε να το περάσει αντικανονικά, παρά την αντίδραση και εντός της κυβέρνησης.

Αδιέξοδο
Πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Σταυρόπουλο να συστήνει να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και σε άλλο νομοσχέδιο, προκειμένου να δοθεί χρόνος στη Βουλή για την εξέταση του θέματος. Ο υπουργός επέμεινε, όπως και δημόσια στη Βουλή, ότι επεξεργάζεται το θέμα επί πέντε μήνες και δεν μπορεί κάποιοι μεμονωμένοι φαρμακευτικοί σύλλογοι στη χώρα να δημιουργούν τέτοια Ι)   εμπόδια. Αλλά και μέσα στη Βουλή, όπου τα πράγματα φαίνονταν ότι οδηγούνται σε αδιέξοδο, τόσο ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος όσο και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης επιχείρησαν να πείσουν τον Λοβέρδο να αποσύρει τη διάταξη και να την επαναφέρει σε άλλο νομοσχέδιο, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Τελικά ο υπουργός Επικρατείας Παντελής Καψής ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η διάταξη που καταψηφίστηκε θα επανέλθει την επόμενη εβδομάδα σε άλλο νομοσχέδιο για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ξεκαθάρισε αν ο Λουκάς Παπαδήμος σκοπεύει να ζητήσει άμεσα νέα συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου όχι μόνο να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις γύρω από το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στη Βουλή.
Η αλήθεια είναι ότι όντας εξωκοινοβουλευτικός ο πρωθυπουργός και με αρκετά στελέχη του εκτός Βουλής, έχει πρόβλημα να επιβάλει την άποψή  του στα μέλη του Κοινοβουλίου και θα επιθυμούσε να υπάρχει μια πιο συστηματική προσπάθεια από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ώστε να λειτουργούν οι Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες πιο συντονισμένα.

Ναυάγιο προ των πυλών
Το αλαλούμ που ζούμε δικαιώνει όλους όσοι υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση που δεν προήλθε από εκλογές αργά ή γρήγορα θα ναυαγήσει στη Βουλή. Η Ν.Δ. ένιωσε την ανάγκη χτες να επαναλάβει ότι στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου. Το ίδιο αναμένεται να κάνουν οι αρχηγοί και των άλλων δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ), αν και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα κατορθώσει η κυβέρνηση Παπαδήμου να συγκεντρώσει τις υπογραφές των τριών αρχηγών που θα τους δεσμεύει και μετεκλογικά για τα όσα θα υπογράψει η χώρα στο πλαίσιο της νέας δανειακή σύμβασης. Κάτι που, σύμφωνα με τους δανειστές μας, θα πρέπει να συμβεί μέσα στις επόμενες μέρες…
Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: