Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Καίγεται η Ευρωζώνη από την απειλή υποβάθμισης της Standard & Poor's

Με κομμένη την ανάσα ανοίγουν σήμερα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά το χτεσινό ηλεκτροσόκ από την Standard & Poor's η οποία με μια λιτή ανακοίνωση έσπειρε τον τρόμο σε όλη την Ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, η S&P αποφάσισε να βάλει σε καθεστώς επιτήρησης όχι μία όχι δύο αλλά όλες τις χώρες του ευρώ και μάλιστα με προοπτική για πιθανή υποβάθμιση. 
Στο στόχαστρο του οίκου αξιολόγησης μπήκαν πλέον όχι μόνο οι συνήθεις ύποπτοι (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία, τα γνωστά PIGS) αλλά ο ίδιος ο πυρήνας του ευρώ: η Γερμανία,  η Γαλλία, αλλά και η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.
Με λίγα λόγια, όλες οι χώρες της ευρωζώνης που μέχρι σήμερα διατηρούσαν την αξιολόγηση ΑΑΑ απειλούνται πλέον με υποβάθμιση σε ΑΑ+ ....
μέσα σε 90 ημέρες.
Αν ο οίκος προχωρήσει στην απειλή του, τότε ο πυρήνας της ευρωζώνης θα υποβαθμιστεί δημιουργώντας προβλήματα στην πιστοληπτική ικανότητα όλων των χωρών και πιθανόν εντονότερα προβλήματα για το κοινό νόμισμα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Standard & Poor's έθεσε υπό επιτήρηση 15 χώρες της ευρωζώνης.  
Εκτός άφησε μόνο την Κύπρο (που ήταν ήδη σε επιτήρηση) και την Ελλάδα, που βρίσκεται στον πάτο της αξιολόγησης με αρνητικές προοπτικές εδώ και καιρό. Αιτία αυτής της απίστευτης κίνησης της S&P φέρεται να είναι η συνεχιζόμενη κρίση χρέους γύρω από το ευρώ και φυσικά η αστάθεια που οφείλεται στην μη αποφασιστικότητα των ευρωπαίων ηγετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: