Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Μέρκελ - Σαρκοζί: "Αυστηρές κυρώσεις σε «απείθαρχους» της Ε.Ε."

Σκληρή θα είναι η στάση της Ε.E. για τα κράτη που δεν θα περιορίζουν τα ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, καθώς ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι και συμφώνησαν να προχωρήσουν ακόμα και σε αλλαγές των συνθηκών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ευρωπαϊκή κρίση.
Στην κοινή τους συνέντευξη τύπου τον λόγο πήρε αρχικά ο Νικολά Σαρκοζί που τόνισε ότι «Στόχος των νέων κανόνων της ΕΕ είναι τα ελλείμματα να είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ » παράλληλα ο κ. Σαρκοζί είπε πως το πλάνο στο οποίο έχουν συμφωνήσει Γερμανία και Γαλλία προβλέπονται και...
αυστηρές κυρώσεις για τα κράτη που δεν συμμορφώνονται ενώ πρόσθεσε «Θα υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση του κανόνα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών» και υπογράμμισε με νόημα « Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δεν θα συμβεί αλλού»
Τέλος δήλωσε πως «Είμαστε ήδη σε συμφωνία με την Γερμανία για τις αλλαγές στο Σύμφωνο της ΕΕ - Εάν διαφωνήσουμε θέτουμε το μέλλον της ΕΕ σε κίνδυνο» και είπε πως «Οι προτάσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας θα παρουσιαστούν από τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι» ενώ υπογράμμισε πως «Στόχος είναι να συμφωνήσουν και τα 27 μέλη της ΕΕ στις αλλαγές της συνθήκης». Ο Σαρκοζί πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις στην ΕΕ πλέον θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας.
Στην πορεία η Άνγκελα Μέρκελ πήρε τον λόγο τονίζοντας και αυτή με τη σειρά της πως «Οι ηγέτες πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών στην ευρωζώνη» και συμφώνησε με τον Νικολά Σαρκοζί ως προς τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται βάσει του νέου τους κοινού σχεδίου στις χώρες παραβάτες κι την επιβολή μιας αυστηρής κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής λέγοντας «Οι αλλαγές στο σύμφωνο θα προβλέπουν σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες». Και η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας «Η Ελλάδα παραμένει μια ειδική περίπτωση». 
Την κοινή τους απόφαση να προχωρήσουν ακόμα και σε αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ τόνισε η Μέρκελ λέγοντας «Δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ» ενώ ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε πως είναι επιτακτική η νέα συμφωνία και είπε χαρακτηριστικά «Πρέπει να υπάρξει συμφωνία έως τον Μάρτιο του 2012». 
Μέρκελ και Σαρκοζί εξέφρασαν παράλληλα την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ τάχθηκαν κατά του ευρωομολόγου, λέγοντας ότι αυτό δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους. 
Αντίθετα είπαν πως η κρίση χρέους θα αντιμετωπιστεί με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESΜ) η λειτουργία του οποίου θα βασίζεται στις μεθόδους του ΔΝΤ
Επίσης η Γερμανίδα καγκελάριος είπε «Είμαστε αποφασισμένοι να συζητήσουμε τις αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ και στη Σύνοδο Κορυφής θα αποφασιστεί αν θα αφορά τους 17 ή και τους 27»
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: