Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Στον φαύλο κύκλο της ύφεσης

Η λιτότητα βαθαίνει, αλλά το έλλειμμα διογκώνεται. Εκρηκτική η αποτυχία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Συνθήκες ασφυξίας δημιουργούν για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τα πενιχρά ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία μόλις και μετά βίας επαρκούν για την κάλυψη των  τρεχουσών αναγκών του κράτους μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η ροή των εισπράξεων θα είναι η προσδοκώμενη, βάσει των μέτρων που έχουν ψηφιστεί...
(δεύτερη δόση έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και δαπανών διαβίωσης, φόρος εισοδήματος, περαίωση εκκρεμών υποθέσεων, τέλος ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας κτλ.).

Χαρακτηριστικό των ασφυκτικών ορίων είναι το γεγονός ότι στο τελευταίο δίμηνο του έτους οι υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα 21,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι προσδοκώμενες εισπράξεις αγγίζουν τα 12,1 δισ. ευρώ. Έτσι, ακόμα κι αν τα μέτρα αποδώσουν στο ακέραιο, η έγκαιρη εκταμίευση της έκτης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ καθίσταται ιδιαίτερα επιτακτική για την αποφυγή μιας στάσης πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς μάλιστα να είναι σίγουρο ότι ακόμα κι αυτή η πίστωση θα επαρκέσει.
Ειδικότερα, στο τελευταίο δίμηνο του έτους απαιτείται για τόκους και λοιπές δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους περίπου 1 δισ. ευρώ. Για χρεολύσια απαιτούνται 9,9 δισ. ευρώ και για μισθοδοσία 3,8 δισ. ευρώ. Πέραν αυτών, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου τρέχουν λήξεις ομολόγων 2,8 δισ. ευρώ και εντόκων γραμματίων 4 δισ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων
Οι κρίσιμες ημερομηνίες ξεκίνησαν να τρέχουν ήδη την εβδομάδα που μας πέρασε και… κορυφώνονται περί τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε δεν αποκλείεται να «σκάσουν» οι υποχρεώσεις στα χέρια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, εάν μέχρι τότε δεν έχει εκταμιευτεί η έκτη δόση. Αναλυτικότερα:
• 22 Νοεμβρίου: Καταβολή συντάξεων του Δημοσίου
• 29 Νοεμβρίου: Καταβολή των μισθών του πρώτου δεκαπενθημέρου του Δεκεμβρίου
• 13-14 Δεκεμβρίου: Εξόφληση της μισθοδοσίας
του Δεκεμβρίου
• 16 Δεκεμβρίου: Καταβολή δώρου Χριστουγέννων
για υπαλλήλους και συνταξιούχους
• 16 Δεκεμβρίου: Λήξη εντόκων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 2 δισ. ευρώ
• 21 Δεκεμβρίου: Καταβολή συντάξεων Ιανουαρίου
• 23 Δεκεμβρίου: Λήξη εντόκων 13 εβδομάδων,
ύψους 2 δισ. ευρώ
Για την αντιμετώπιση των υποχρεώσεων αυτών ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε ήδη μέσα στο Νοέμβριο σε δύο δημοπρασίες εξάμηνων και τρίμηνων εντόκων γραμματίων αντλώντας συνολικά 2,6 δισ. ευρώ (1,3 δισ. ευρώ από κάθε δημοπρασία στις 8 Νοεμβρίου και 15 Νοεμβρίου αντίστοιχα). Ποσό ύψους 12,1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, μέρος ωστόσο από τα οποία θα εισπραχθεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους λόγω των προβλεπόμενων δόσεων για την τακτοποίηση των φόρων αλλά και του σημαντικού αριθμού λογαριασμών της ΔΕΗ με το τέλος ακινήτων που δεν έχει ακόμα αποσταλεί ή δεν έχει τακτοποιηθεί από τους υπόχρεους.
Εφόσον η δόση των 8 δισ. ευρώ καταβληθεί εγκαίρως, το κενό μέχρι τα 21,5 δισ. ευρώ θα περιοριστεί σημαντικά. Σε αντίθετη περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει ως εναλλακτικές λύσεις το «πάγωμα» επιστροφών φόρου περί τα 500 εκατ. ευρώ και πληρωμών προς τρίτους ύψους 6,5 δισ. ευρώ, την άντληση 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τέλος, ως έσχατη λύση, τη δυνατότητα έκτακτης έκδοσης εντόκων γραμματίων, με τα τσουχτερό ωστόσο επιτόκια με τα οποία κατά τεκμήριο δανειζόμαστε.

Δημοσιονομικές αστοχίες
Eπιστροφή στο... προμνημονιακό έτος 2009 δείχνουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο του έτους, καθώς οι δαπάνες, παρά το «κούρεμα» μισθών και συντάξεων που έχει γίνει, βρίσκονται περίπου στα προ διετίας επίπεδα, ενώ τα έσοδα υπολείπονται κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, αλλά και κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009. Και αυτό παρά τα άνευ προηγουμένου εισπρακτικά μέτρα της διπλής αύξησης του ΦΠΑ και των ΕΦΚ σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, την επιβολή του ΦΑΠ και τις έκτακτες εισφορές, τη θυσία του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο βωμό της τιθάσευσης του ελλείμματος και τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις την τελευταία διετία.
Ουσιαστικά, δηλαδή, βρισκόμαστε εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε το 2009, ενώ οι υστερήσεις των 3,2 δισ. ευρώ που εκτιμώνται για το τέλος του έτους αποτελούν ασήκωτο βάρος για τον νέο προϋπολογισμό, που περιμένει το ψαλίδισμα των τόκων από το «κούρεμα» του χρέους μήπως και κατορθώσει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα έστω και της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ. Κατορθώσαμε δε το πρωτοφανές να είμαστε η μοναδική δυτικοευρωπαϊκή χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που βρίσκεται σε ύφεση 5 συνεχόμενα χρόνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: