Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Η ώρα της μεσαίας τάξης...


...και η εκλογή νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας!
.
Του Στράτου Γ. Σιμόπουλου*
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στις μέρες μας μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. 
Από την πορεία της αναμένεται να καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας στα χρόνια που έρχονται.
Οι εξωγενείς (διεθνής κρίση), αλλά και οι ενδογενείς παράγοντες (οι εγγενείς αδυναμίες και στρεβλώσεις της ελληνική οικονομίας), δημιουργούν ένα πλαίσιο που καθιστά απαραίτητη τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων «εδώ και τώρα», πριν είναι πολύ αργά.
Προς ποια ποια κατεύθυνση, όμως οφείλουν να κινούνται οι κεντρικές επιλογές της οικονομικής μας πολιτικής, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις δυσμενείς προοπτικές και να ξαναδώσουν αναπτυξιακή διάσταση και ελπίδα;
Σίγουρα επιλογή δεν μπορεί να είναι η αποθέωση της απόλυτης κυριαρχίας της αγοράς και ...



των μηχανισμών της που καθιστά το κράτος «νυχτοφύλακα», ούτε, βεβαίως και η λύση του κράτους-επιχειρηματία που συνεπάγεται ασφυκτική φορολογία, η οποία, με τη σειρά της, αφαιρεί από την αγορά και τις επιχειρήσεις το «οξυγόνο» για να ανακάμψουν.
Επιτακτική, όσο ποτέ ίσως στο πρόσφατο παρελθόν, μοιάζει, λοιπόν, η ανάγκη μιας μεγάλης στροφής προς τη μεσαία τάξη.
Αυτό σημαίνει από τη μια το κράτος να υιοθετήσει πολιτικές που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, θα επαναρυθμίζουν τις αγορές, θα στηρίζουν την πρωτοβουλία, την καινοτομία, το επιχειρηματικό ρίσκο, θα δημιουργούν ένα περιβάλλον ικανό να προστατέψει τη μικρή και μεσαία επιχείρηση, την αγροτική εκμετάλλευση, την εμπορική δραστηριότητα.
Σημαίνει, όμως από την άλλη, ότι και η ίδια η μεσαία τάξη οφείλει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών.
Να διεκδικήσει, να σχεδιάσει, να υλοποιήσει, να αποβάλει φοβίες, εσωστρέφεια και προσκόλληση σε πρακτικές του παρελθόντος.
Να αξιοποιήσει την καινοτομία, να ανοιχτεί σε νέους ορίζοντες, συμπαρασύροντας «προς τα πάνω» ολόκληρη την ελληνική οικονομία, προσδίδοντάς της υγιή και σταθερή ανάπτυξη που θα αυξήσει όχι τα λογιστικά, αλλά τα πραγματικά μεγέθη. Και να δημιουργήσει πλούτο που, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις της πολιτείας, θα διαχυθεί σε ολόκληρη την κοινωνία.
Σε λίγες μέρες, ένα από τα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα, η Νέα Δημοκρατία, καλείται να εκλέξει το νέο πρόεδρό του. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν το μέλλον, στηρίζοντας την υποψηφιότητα που ευαγγελίζεται αυτή τη στροφή στη μεσαία τάξη, πρώτα σε επίπεδο κομματικών θέσεων και, αργότερα, σε κυβερνητική προοπτική.
Ας συγκρίνουν, λοιπόν, τον πολιτικό λόγο των υποψηφίων προέδρων και ας παρέμβουν αποφασιστικά στο να έρθει η μεσαία τάξη, η δική τους τάξη, στο προσκήνιο.


*Ο Στράτος Σιμόπουλος είναι διευθύνων σύμβουλος τεχνικής εταιρίας και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: