Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Κυβέρνηση: πορεία στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα

Άρχισαν να βαράνε τα όργανα στην κυβέρνηση, με υπουργούς να συγκρούονται παρασκηνιακά, άλλους να μην ξέρουν τι να κάνουν και άλλους να δείχνουν ότι δεν έχουν κανένα σχέδιο και πρόγραμμα για τα φλέγοντα θέματα των υπουργείων τους.



Και μέσα σ’ όλο αυτό το σκηνικό της ημι-διάλυσης προστίθενται και τα άδεια ταμεία, η δαμόκλειος σπάθη της Κομισιόν και οι πρώτες γκρίνιες γιατί τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς λεφτά.



Χθες έγιναν τόσα γεγονότα που δείχνουν ότι κάποιοι έχουν χάσει τον μπούσουλα μόλις 3 εβδομάδες από τη νίκη στις εκλογές για το ΠΑΣΟΚ.


Έχουμε και λέμε:



1. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, καλεί τους συντάκτες σε συνέντευξη τύπου και όλοι περιμένουν με αγωνία να κάνει ανακοινώσεις για τους ημιυπαίθριους χώρους και τις περιοχές που κάηκαν και κινδυνεύουν να καταπατηθούν. Αντ’ αυτών η κ. Μπιρμπίλη μετέθεσε για ένα εξάμηνο αργότερα τις όποιες ανακοινώσεις για το πώς θα λυθεί το θέμα των ημιυπαίθριων.

Πάγωσε το νόμο Σουφλιά και υποσχέθηκε να επανέλθει σε 6 μήνες με συνολική λύση για τις αυθαιρεσίες στην οικοδομή. Τι κατάφερε μ’ αυτό;

Κατ’ αρχάς απέδειξε ότι ανέλαβε ένα υπουργείο χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο σχεδιασμό και δεύτερον άνοιξε το δρόμο στους εργολάβους να κτίζουν επί ένα εξάμηνο ότι ακίνητο θέλουν με όποια αυθαιρεσία μπορούν (ημιυπαίθριους, υπόγεια, σοφίτες, εξώστες, πάρκινγκ κ.λπ) ώστε να μπορέσουν μετά να τους νομιμοποιήσουν.

Χαράς ευαγγέλια για τους κατασκευαστές δηλαδή. Κατά τα λοιπά γενικολογίες για πολεοδομικές ρυθμίσεις, σεβασμό στο περιβάλλον και πράσινα άλογα.

Όσο για τα καμένα, εκεί που όλοι περίμεναν σχέδιο νόμου και πάγωμα των οικοδομικών αδειών στην Αττική ώστε να μείνει και κάτι όρθιο, τελικά η κ. Μπιρμπίλη δεν είπε τίποτε.



2. Όσο για τα τέλη κυκλοφορίας, το απόλυτο χάος. Από το ένα υπουργείο δεν έλεγαν τίποτε και από το άλλο διέρρεαν πίνακα με τα ισχύοντα τέλη.



3. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Μπατζελή ούτε λίγο ούτε πολύ είπε στους αγρότες πως δεν υπάρχει φράγκο, μην περιμένουν ενισχύσεις πριν από τον Δεκέμβριο, το νωρίτερο, οπότε ας πορευτούν όπως μπορούν. Όλο θα δούμε και προσπαθούμε ήταν, γεγονός που κάνει ακόμη πιο ασφυκτική την πίεση στους αγρότες. Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε μέσα στα Χριστούγεννα μπλόκα…



4. Η υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «θέλει», «επιθυμεί», «επιδιώκει» (βάλτε όποιο άλλο ρήμα αοριστίας νομίζετε) να ρυθμίσει χρέη τουλάχιστον 6 δισ. που βρήκε στην Υγεία. Είπε ότι έχει έρθει σε συνεννόηση με τον Γ. Παπακωνσταντίνου να εντάξει μέρος των χρεών στον προϋπολογισμό του 2010. Πώς θα τους πληρώσει όμως όλους τους πιστωτές; Με ομόλογα, με ρευστό, με … μεταχρονολογημένες επιταγές άγνωστο. Και τα λεφτά είναι πολλά ενώ το έλλειμμα είναι στα ύψη και πρέπει να μειωθεί.



5. Η Λ. Κατσέλη ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει 5 νομοσχέδια, μεταξύ αυτών εκείνο που αφορά στο πάγωμα των “επικίνδυνων” δανείων για χρεωμένες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Την ίδια στιγμή, όμως, κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονη αντίδραση των τραπεζιτών οι οποίοι λένε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα χάσουν πολλά κέρδη, θα αναθεωρήσουν τα στοιχεία τους, θα… καταστραφούν. Μάλιστα φέρεται να είχαν συνάντηση με την κ. Κατσέλη η οποία τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα, θα το δουν και άλλα τέτοια που θέτουν εν αμφιβόλλω μια κατά τα άλλα φιλολαϊκή ρύθμιση.



6. Χάος και με τα stage. Η ανακοίνωση για κατάργησή τους ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, η κυβέρνηση φαίνεται εγκλωβισμένη σε μια παγίδα που της έστησε η Νέα Δημοκρατία με χιλιάδες προεκλογικές προσλήψεις. Από την απόλυτη άρνηση να συνεχίσουν τα stage τώρα το ΠΑΣΟΚ λέει ότι μπορεί να υπάρξει μοριοδότηση για όσους έχουν πολλούς μήνες προϋπηρεσία. Δεύτερες σκέψεις υπό το φόβο του πολιτικού κόστους δηλαδή και νέα γενιά ομήρων υπαλλήλων. Και προς θεού, εμείς δε λέμε να μείνουν αλλά εμείς δεν κυβερνάμε για να δώσουμε και λύση.



7. Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται για τη μεγάλη σύγκρουση με την Κομισιόν. Ο Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται σταθερός στο πρόγραμμα ενίσχυσης των εισοδημάτων ύψους 2,5 δισ ευρώ όσο σταθεροί εμφανίζονται και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών που δεν το έχουν σε τίποτε να “κόψουν” τον προϋπολογισμό του 2010.



8. Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης φέρεται αποφασισμένος όπως λέει να επαναφέρει στο 2% το τέλος παρεπιδημούντων κάνοντας το χατίρι των δημάρχων. Όμως, οι επιχειρηματίες “βγήκαν στο κλαρί” οπότε μην απορήσετε αν δείτε υπαναχώρηση.



9. Μόνο ο Μ. Χρυσοχοΐδης δείχνει να έχει κάποια σταθερότητα σε όσα λέει, τουλάχιστον αυτά που λέει στις συνεντεύξεις και την τηλεόραση. Γιατί δύο πράγματα συμβαίνουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Είτε ο κ. Χρυσοχοΐδης άλλα λέει στους αστυνομικούς για τις επιχειρήσεις σκούπα και τις προσαγωγές και άλλα στους δημοσιογράφους είτε κάποιες ομάδες αστυνομικών έχουν αυτονομηθεί και κάνουν ότι τους καπνίσει, γεγονός ακόμη πιο επικίνδυνο από το πρώτο.



Τα επεισόδια στην κυβέρνηση θα αυξάνονται όσο μπαίνουν οι υπουργοί στα πραγματικά προβλήματα και αφήνουν τις γενικόλογες προεκλογικές κορώνες.



Η προσγείωση είναι, μάλλον ανώμαλη…



Οικονομικός



Δεν υπάρχουν σχόλια: