Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

ΤτΕ: Να συνεχισθούν τα μέτρα τόνωσης


«Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών της ζώνης ευρώ, για τις οποίες η πρόκληση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής βιωσιμότητας είναι ιδιαίτερα επείγουσα» υποστηρίζει ο διοικητής της ΤτΕ


Υπέρ της συνέχισης εφαρμογής των μέτρων τόνωσης τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ.Γιώργοςε Προβόπουλος.


Οπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, μιλώντας σε συνέδριο που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο κ.Προβόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «με την ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ στα αρχικά της στάδια και με την οικονομική δραστηριότητα να παραμένει πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα, είναι πολύ νωρίς για να αρχίσει η απόσυρση των μέτρων τόνωσης».


Κατά συνέπεια, ο κ. Προβόπουλος συντάσσεται με την άποψη εκείνων που υποστηρίζουν ότι η κρίση είναι ακόμα εδώ και κατά συνέπεια οι υποστηρκτικές ενέργειες θα πρέπει να συνεχισθούν. Ο ίδιος πάντως σημείωσε με νόημα πως «η ανάπτυξη ενός μεσοπρόθεσμου μακροοικονομικού πλαισίου για την περίοδο μετά την κρίση θα είναι ζωτικής σημασίας». Κατά συνέπεια, κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, προκειμένου να μην αιφνιδιαστούν.


Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην αποστροφή της ομιλίας του κ.Προβόπουλου με την οποία προειδοποιεί ότι «η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών της ζώνης ευρώ, για τις οποίες η πρόκληση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής βιωσιμότητας είναι ιδιαίτερα επείγουσα».


Αυτό το σημείο μπορεί να ερμηνευθεί κι ως καμπανάκι κινδύνου από τον διοικητή, αν και συνολικά η εκτίμηση του είναι ότι «με την ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ στα αρχικά της στάδια και με την οικονομική δραστηριότητα να παραμένει πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα, είναι πολύ νωρίς για να αρχίσει η απόσυρση των μέτρων τόνωσης. Ωστόσο, η ανάπτυξη ενός μεσοπρόθεσμου μακροοικονομικού πλαισίου για την περίοδο μετά την κρίση θα είναι ζωτικής σημασίας».


kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: