ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ, τελικά, Χριστόφιας-Παπανδρέου;
Ο Πρωθυπουργός δεν πρόλαβε να αναχωρήσει και ξέσπασε διαμάχη αν το Δεκέμβριο η Τουρκία θα αξιολογηθεί και αν θα της δοθεί ένας νέος οδικός χάρτης.
Η σύγχυση και οι άλλ’ αντ’ άλλων δηλώσεις δημιούργησαν αυτήν τη θολούρα, για την οποία πρώτη και μόνη, απ' όλο τον κυπριακό Τύπο, επισήμανε και ήδη ανέλυσε η «Σ».
Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για ένα νέο οδικό χάρτη από τον Σεπτέμβριο. Προ ημερών, ο αν. υπουργός Εξωτερικών, ο Δ. Δρούτσας, επέμεινε σε ανοικτή πόρτα της ΕΕ προς την Τουρκία και σε οδικό χάρτη.
Ο Παπανδρέου, ερωτηθείς σχετικά, αναφέρθηκε σε τέλμα, στο οποίο βρίσκεται η Τουρκία και γι’ αυτό, πιστός στην από 10ετίας πολιτική του να σύρει το τουρκικό κάρο στην ΕΕ, μίλησε για μια νέα δυναμική, που θα ενισχύσει την πορεία της Τουρκίας και θα επιλύσει άλλα μεγάλα θέματα, όπως το Κυπριακό.
Στη συνέχεια, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο Παπανδρέου κολοκύνθισε τα πράγματα, λέγοντας ότι δεν μιλάμε για παράταση αλλά για αξιολόγηση της Τουρκίας. Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξή της αλλ’ οφείλει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, δηλ. στις εναπομείνασες 40 ημέρες. Θα τις υλοποιήσει; Ούτε κατά διάνοια!
Από την άλλη, τα περισσότερα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ που υπερθεματίζει, και του ΑΚΕΛ, που επαμφοτερίζει, δεν κατάλαβαν καλά-καλά τι εννοούσε ο Παπανδρέου, όταν τους μιλούσε για οδικό χάρτη στην Τουρκία. Η θολούρα αυτή ανάγκασε τον Πρόεδρο Χριστόφια να δηλώσει: «Δεν μιλάμε για οδικό χάρτη» και εισηγήθηκε ότι «δεν πρέπει να δώσουμε συνέχεια στα περί οδικού χάρτη», επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις της «Σ» και αθηναϊκών εφημερίδων, ότι ο Πρόεδρος μάλλον έχει επιφυλάξεις.
Τι να πιστέψει ο απλός πολίτης;
Να πιστέψει όλες εκείνες τις βαρύγδουπες δηλώσεις Προέδρου και ηγετών μας, ότι εμείς απαιτούμε κυρώσεις, αφού καθολική είναι η εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να συμμορφωθεί και να εκπληρώσει τις θεσμικές υποχρεώσεις της;
Ή τη σημερινή θολή μεταστροφή;
Να επισημάνουμε ότι ο Δ. Χριστόφιας και ο Γ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις τους, δεν αναφέρθηκαν καθόλου σε κυρώσεις, παρά σε… ελλείμματα της Τουρκίας. Και πότε; Όταν ο Μ. Καρογιάν εισηγείται ξανά αλλαγή στρατηγικής και όλα τα άλλα κόμματα, πλην του… παπανδρεϊκού ΔΗΣΥ, επιμένουν σε κυρώσεις και εμφανίζονται ενοχλημένα από τη θέση Παπανδρέου για ένα νέο οδικό χάρτη.
Να θέσουμε ξανά τα πράγματα στην ορθή τους πορεία: Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας κωδικοποιήθηκαν με τις αποφάσεις της ΕΕ του 2005 και 2006. Αυτές προνοούν ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία, αναγνώρισή της και εφαρμογή του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου της Άγκυρας.
Τα περί οδικού χάρτη και νέου… Ελσίνκι, είναι η συνέχιση τής από το 1999 πολιτικής του Γ. Παπανδρέου, για εξημέρωση του τουρκικού θηρίου, επειδή σήμερα τρέμει μια πιθανή επιδείνωση στα ελληνοτουρκικά, αφού έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα εσωτερικά και οικονομικά προβλήματα.
Καθαρά πράγματα: Το ορόσημο του Δεκέμβρη υπάρχει και αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί έναντι της ΕΕ, να υποστεί κυρώσεις. Αυτά να απαιτεί η Λευκωσία, όχι να συνεργεί στην εξημέρωση του Αττίλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου