Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Αγόραζε τσάμπα!



Είναι ένας από τους πιο πετυχημένους εμπόρους. Ξεκίνησε ξυπόλητος από το χωριό του και δημιούργησε μία από τις πιο πλούσιες οικογένειες της χώρας. Τον ρώτησα, λοιπόν, ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας. Κι εκείνος απάντησε: «τη διαφορά την κάνει η αγορά και όχι η πώληση.
Αν αγοράσεις φθηνά, θα πουλήσεις με κέρδος κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες. Διαφορετικά, στηρίζεσαι στην τύχη»...

Κι αυτό αφορά, σύμφωνα με τον άνθρωπό μας, τα πάντα. Κάθε είδους προϊόντα, από τα μανταλάκια μέχρι τις μετοχές. Η συζήτηση συνεχίστηκε, με το ερώτημα περί ευκαιρίας. Και η απάντηση από λίγο ως πολύ αναμενόμενη: «Οι ευκαιρίες παρουσιάζονται στις κρίσεις. Μία φορά στα 2, στα 3 ή στα 4 χρόνια. Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να περιμένει την ευκαιρία και όταν αυτή έρθει να τολμήσει να την πιάσει από τα μαλλιά».

Έτερος επιχειρηματίας, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε έντονα και με επιτυχία στην Ασία, έλεγε: «Ευτυχώς που υπήρξε η κρίση στις ασιατικές αγορές. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα περνάγαμε ούτε απ’ έξω»...

Οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες.
Ή καλύτερα, η κρίση είναι η μητέρα της κερδοσκοπίας. Αλίμονο αν μία αγορά ήταν συνέχεια ανοδική. Δεν θα υπήρχανε ευκαιρίες, δεν θα υπήρχε κερδοσκοπία και χρηματιστήρια δίχως κερδοσκοπία δεν μπορούν να υπάρξουν. Έτσι, δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε αρνητικά την προοπτική μιας... κρίσης. Θα λέγαμε ότι αυτή θα έρθει αναπόφευκτα, ανεξάρτητα από το αν εμείς την θέλουμε ή όχι, την περιμένουμε ή μας κτυπήσει απρόσκλητη την πόρτα.

Υπάρχουν, μάλιστα, ομάδες επενδυτών που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά και μόνο στις κρίσεις. Εγκαταλείπουν τότε ό,τι άλλο κάνουν και αφιερώνονται για μέρες ή και βδομάδες στην οθόνη. Κι αυτό είναι φυσικό. Σε τέτοιες περιόδους παρουσιάζονται δυνατότητες που δεν υπήρχανε νωρίτερα, στην περίοδο της ομαλότητας.

Αυτό είναι δύσκολο για ανθρώπους καθημερινούς σαν κι εμάς, που δεν έχουμε την υπομονή να περιμένουμε τον ένα μήνα στους 48 ή ακόμη και τη δυνατότητα να είμαστε οι καλύτεροι traders πάνω από την οθόνη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε πάντα ένα σχέδιο για τις ημέρες εκείνες.
Κι από την άλλη, θα πρέπει να αποφύγουμε αυτό που κάνουν οι φανατικοί χριστιανοί που περιμένουν κάθε ημέρα τη Δευτέρα Παρουσία! Να μην γίνει, δηλαδή, η απαισιοδοξία ένα μέρος της προσωπικότητάς μας...

Ποια είναι τα μέτρα; Κατ΄ αρχάς, θα πρέπει να έχουμε στα χέρια μας μετοχές που μπορούν να πουληθούν σε μία και μόνο συνεδρίαση και να μην χρειάζεται να περιμένουμε δύο ή τρεις βδομάδες για να ρευστοποιήσουμε την θέση μας.
Ένα δεύτερο μέτρο είναι να έχουμε πάντα στην άκρη μετρητά για να τα χρησιμοποιήσουμε μόνο στην ώρα της κρίσης. Όταν δηλαδή θα πρέπει να έχουμε το 100% των χρημάτων μας τοποθετημένο.

Πότε θα έρθει η επόμενη κρίση; Όποιος λέει ότι το ξέρει, κοροϊδεύει πρώτα απ’ όλα τον εαυτό του. Όπως και όποιος πιστεύει ότι έχει στα χέρια του τη μαγική συνταγή για να αναλαμβάνει καθημερινά επικίνδυνες αποστολές και να μην τον αγγίζουν οι σφαίρες των εχθρών...

Θανάσης Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: