Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Είναι όντως τόσο "δυνατή" η Τουρκία στην εξωτερική πολιτική;


Έχω τονίσει κατ` επανάληψη ότι ο σχεδιασμός και η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής απαιτούν ηγέτες με όραμα και στρατηγική.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή γεωπολιτικών ανακατατάξεων και κλυδωνισμών όπου για μια σύγχρονη εξωτερική πολιτική δεν αρκεί η κλασική διπλωματία. Χρειάζεται η ενεργοποίηση της διπλωματίας των κοινοβουλίων, της οικονομικής διπλωματίας και της διπλωματίας των πολιτών.

Η εξωτερική πολιτική όμως
δεν είναι ανεξάρτητη από την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Αυτόν τον πάγιο κανόνα γνωρίζουν κάποιοι και τον διαμορφώνουν με τέτοιον τρόπο ώστε να τον χρησιμοποιούν... κατά το δοκούν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η
ύπαρξη ηγετών που με προσωπικές στρατηγικές ενέργειες , ξεπερνούν τα οποιαδήποτε εμπόδια και τους ....εσωτερικούς υφάλους, είναι απαραίτητη.
Μπορεί λοιπόν τα εντελώς αναξιόπιστα ΜΜΕ στην χώρα μας να έχουν καθημερινά μέσα στα πρώτα θέματά τους τις Τουρκικές προκλήσεις ,
ακροβατώντας μεταξύ της πραγματικότητας και του ...παραμυθιού (χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη περίπτωση με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ), μπορεί η εξωτερική μας πολιτική να χρησιμοποιείται από ανεύθυνους πολιτικούς εν είδει καφενειακού δεκάρικου ενδεδυμένου με άκρατο λαϊκισμό και επικίνδυνες απόψεις, αλλά τα πράγματα δεν είναι όπως παρουσιάζονται στην κοινή γνώμη.

Η τακτική της Άγκυρας να επαναφέρει συστηματικά τους τελευταίους μήνες στο προσκήνιο το
σύνολο των αξιώσεών της μέσω προκλήσεων,είναι σπασμωδική αντίδραση καθώς βλέπει ότι με μεθοδικές ενέργειες η χώρα μας την στριμώχνει στην γωνία.

Η ενόχληση, που της προκάλεσε η πραγματοποίηση της άσκησης «Τολμηρός Τοξότης», μετεβλήθη σε πανικό όταν διαπίστωσε ότι με αφορμή το θέμα της λαθρομετανάστευσης,αλλά και των ΑΟΖ , στριμώχτηκε σε διπλωματικά αδιέξοδα.

Οι έντονες (φανερές και παρασκηνιακές)
πιέσεις της χώρας μας στην Ε.Ε, είχαν σαν αποτέλεσμα αυτό που επεδίωκε όσον αφορά το θέμα της εξ αρχής και καλλιεργούσε συστηματικά η κυβέρνηση,λαθρομετανάστευσης.
Να ενισχυθεί δηλαδή η χώρα μας για την αντιμετώπισή της, με περιπολίες εναέριων και πλωτών μέσων από
διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, που συμμετέχουν στη δύναμη FRONTEX.

Οι περιπολίες των ευρωπαϊκών δυνάμεων ακολουθούν ουσιαστικά
τα όρια του FIR Αθηνών στον αέρα και το αντίστοιχό τους στη θάλασσα. Έτσι, ουσιαστικά όλα τα νησιά και οι βραχονησίδες μέσω των οποίων η Τουρκία προσπαθεί να εδραιώσει τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» είναι δυτικά των ορίων περιπολίας της FRONTEX.

Η Άγκυρα διαπιστώνοντας ότι εάν τα όρια αυτά ταυτιστούν με τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να συνεχίσει να προβάλει τις αξιώσεις της, προσπαθεί να αντιδράσει μέσω του Αμερικανικού παράγοντα.

Αυτό τον σκοπό είχε το απόρρητο δισέλιδο
«non paper» της Ουάσιγκτον με το οποίο στην ουσία, μας ...πρότεινε επανεξέταση των διεθνών συνθηκών που διέπουν το καθεστώς του Αιγαίου , ως ένα από τα μέσα για να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.

Όμως στο ιδιότυπο γεωπολιτικό
« μπραντ ντε φερ» οι εξελίξεις μέσω σοφής στρατηγικής , γέρνουν προς την πλευρά μας. Ενεργειακοί αγωγοί, Βουκουρέστι (δεν είναι άσχετο με την Τουρκία), FRONTEX,ΑΟΖ είναι αποτελέσματα λεπτομερούς επιμελημένης στρατηγικής του Πρωθυπουργού, που ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα , που πιθανώς να δώσει ένα οριστικό τέλος στις χρόνιες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Όποιος μελέτησε επισταμένως την συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη στην προχθεσινή «Κ.Ε» θα κατάλαβε..πολλά.
Μην ξεχνάτε ότι
είχε προηγηθεί η συνάντηση του με τον κ. Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όσον αφορά το ...εσωτερικό στην χώρα μας οι σειρήνες του λαϊκισμού δυστυχώς θα ελλοχεύουν πάντοτε..
Όμως η κοινή γνώμη είναι
πιο ώριμη σήμερα και έχει καταλάβει πως το καλό της πατρίδας απαιτεί από εμάς μεγαλύτερη συναίνεση !


Δεν υπάρχουν σχόλια: