Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Κοζλοντούι: " Τηρούνται οι όροι ασφαλείας ή θα έχουμε πάλι περιπέτειες στη Βόρειο Ελλάδα, όπως πριν μερικά χρόνια; "

Βουλγαρία: Μεγαλύτερη του προβλεπόμενου η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι
Το μοναδικό εν ενεργεία πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας , αυτό του Κοζλοντούι έχει ξεπεράσει την προγραμματισμένη για το 2010 παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
 Το 2010, ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι παρήγαγε συνολικά 15.248.605 MW / h ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρείας τη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου, 2011.
Το πυρηνικό εργοστάσιο...
πέτυχε την προβλεπόμενη για το 2010 παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις 26 Δεκεμβρίου 2010 και τις τελευταίες πέντε ημέρες του έτους, κατάφερε να παράγει συνολικά 253.465 MW / h ηλεκτρικής ενέργειας περισσότερες από όσες είχε αρχικά προγραμματιστεί.
http://www.balkans.com/gr/open-news.php?uniquenumber=87634 

Το ερώτημα μας: τηρούνται οι όροι ασφαλείας ή θα έχουμε πάλι περιπέτειες στη Βόρειο Ελλάδα, όπως πριν μερικά χρόνια;
Στις 19 Οκτωβρίου 2010 είχαμε μια πολύ σοβαρή καταγγελία από το Αντιπυρηνικό Παρατήριο Μεσογείου, την οποία και την παραθέτουμε:
" Σε απειλή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία εξελίσσεται το πυρηνικό εργοστάσιο Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, αφού, όπως καταγγέλλει το αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, παρουσιάστηκαν ρωγμές στις σωληνώσεις του συστήματος προστασίας ενός αντιδραστήρα. 
Πάντως, ως τώρα δεν έχει παρατηρηθεί διαρροή ραδιενέργειας. 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πυρηνικού Ελέγχου, που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του σταθμού, “διαπιστώθηκαν ρωγμές στο ανώτατο τμήμα των σωληνώσεων του συστήματος προστασίας…”, ωστόσο “δεν διαπιστώθηκε καμία διαρροή στο πρώτο περίβλημα (ραδιενεργό τμήμα του αντιδραστήρα) κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του αντιδραστήρα πριν από τη διακοπή της για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης που ξεκίνησαν στις 18 Σεπτεμβρίου.
Για “τεράστιες ευθύνες που επωμίζεται η βουλγαρική κυβέρνηση, η οποία όχι μόνο επιμένει στη λειτουργία αντιδραστήρων του του Κοζλοντούι, αλλά επιδιώκει να προχωρήσει στην κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων στο Μπέλενε, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό”, κάνει λόγο το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου. 
“Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι η απόκρουση της πυρηνικής απειλής δεν αντιμετωπίζεται με ευχές ή με όρους επικαιρότητας. 
Χρειάζεται σταθερή θέση και πολιτικές πρωτοβουλίες. 
Όταν γίνει το «μπαμ» θα είναι πλέον πολύ αργά”, δήλωσε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου, Θανάσης Ναπολιτάνος, προσθέτοντας ότι το Παρατηρητήριο “συνεχίζει με αμείωτη ένταση και με τη συνεργασία οργανώσεων απ’ όλες τις γειτονικές χώρες τον αγώνα για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην περιοχή και τη μετατροπή της σε Ζώνη Ειρήνης ελεύθερη από πυρηνικά”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: