Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Καζάνι που βράζει η Αίγυπτος

  
Στον απόηχο του μακελειού στην εκκλησία της Αλεξάνδρειας την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπου 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, την Κυριακή ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ πιστών και ανδρών της αστυνομίας.
 Την ίδια ώρα ο αιγυπτιακός Τύπος προτρέπει χριστιανούς και μουσουλμάνους να σχηματίσουν κοινό μέτωπο, φοβούμενος πως η σφαγή της Αλεξάνδρειας θα προκαλέσει κλιμάκωση των θρησκευτικών εντάσεων.
Η ανεξάρτητη εφημερίδα Al-Chourouq ανέφερε μάλιστα το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου:
«Αν το σχέδιο (των τρομοκρατών) προχωρήσει όπως έχει προβλεφθεί», η Αίγυπτος μπορεί να βρεθεί σε «ένα βάλτο παρόμοιο με εκείνο που συνέβη στο Λίβανο τον Απρίλιο του 1975».
Σύμφωνα με το BBC, η αστυνομία προσήγαγε για ανάκριση δεκάδες άτομα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τους συλληφθέντες με την επίθεση αυτοκτονίας. Επίσης, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το πολύνεκρο χτύπημα.

Την Κυριακή, εκατοντάδες κόπτες χριστιανοί διαδήλωσαν μπροστά από την εκκλησία που χτυπήθηκε την Πρωτοχρονιά. Το Σάββατο είχαν προηγηθεί συμπλοκές μεταξύ νεαρών χριστιανών και αστυνομικών, με τους πιστούς να ζητούν περισσότερη προστασία από τις αρχές.

Στο Κάιρο, εκατοντάδες κόπτες συγκεντρώθηκαν στον περίβολο του καθεδρικού ναού του Αγίου Μάρκου, έδρα του κοπτικού ορθόδοξου πατριαρχείου.
Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον του υφυπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, μετά τη συνάντησή του με τον πατριάρχη Σενούντα Γ΄.

Περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές βγήκαν στη συνέχεια από τον περίβολο και διασκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους, διαταράσσοντας την κυκλοφορία.
Προηγουμένως, πολλές δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να περικυκλώσουν τον μεγάλο ιμάμη του Αλ Άζχαρ, έναν από τους κυριότερους αξιωματούχους της μουσουλμανικής θρησκείας στη χώρα, χτυπώντας στο αυτοκίνητό του ενώ έβγαινε από μία συνάντηση στο πατριαρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: