Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Έλεγχοι και στην Ελλάδα για διοξίνη από την Γερμανία


Δειγματοληπτικούς ελέγχους σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν εισαχθεί και στην Ελλάδα προϊόντα από τη Γερμανία που είναι μολυσμένα με διοξίνη, πραγματοποιεί από σήμερα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, ύστερα από σχετική εντολή του Υπουργείου Υγείας.
Η έρευνα διατάχθηκε από την ηγεσία του ...
Υπουργείου Υγείας μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στη Γερμανία, καθώς χιλιάδες τόνοι ζωοτροφών μολυσμένων από διοξίνη πωλήθηκαν σε γερμανικές κτηνοτροφικές μονάδες παραγωγής αυγών και κρέατος και κατέληξαν στο πιάτο των καταναλωτών.
Από όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά η μόνη παράδοση μολυσμένων προϊόντων εκτός Γερμανίας είναι αυτή 136.000 αυγών στην Ολλανδία τον
Δεκέμβριο.
Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Χρήστος Αηδόνης έδωσαν εντολή στον ΕΦΕΤ να διενεργηθεί αµέσως ο απαιτούµενος έλεγχος στα σχετικά προϊόντα που ενδεχοµένως έχουν εισαχθεί στη χώρα µας και προς πάσαν κατεύθυνση.
Ο υγειονοµικός συναγερµός οφείλεται στο γεγονός ότι τα «ποτισµένα» µε διοξίνη τρόφιµα αποτελούν κίνδυνο για τη δηµόσια υγεία.

Σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας (ΠΟΥ), ο ανθρώπινος οργανισµός εκτίθεται στις διοξίνες κυρίως µέσω της διατροφής (µε την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκοµικών προϊόντων και ψαριών).
Οι επιστήµονες επισηµαίνουν ότι η διοξίνη είναι ιδιαίτερα τοξική για τον άνθρωπο όταν λειτουργεί σωρευτικά. Ερευνες έχουν δείξει ότι έπειτα από πολυετή έκθεση σε διοξίνη επηρεάζονται το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινολογικό σύστηµα, η ανάπτυξη του νευρικού συστήµατος αλλά και του αναπαραγωγικού.
Επιπλέον, και σύµφωνα µε τον ΠΟΥ, έχει φανεί από πειράµατα πως η µακροχρόνια κατανάλωση τροφών µε διοξίνη συµβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου σε πειραµατόζωα.
Το σκάνδαλο µε τη διοξίνη στις ζωοτροφές έχει ήδη περάσει τα γερµανικά σύνορα και απασχολεί πλέον τόσο την Ολλανδία όσο και τη Βρετανία.
Σύµφωνα µε τις γερµανικές αρχές, έως και 3.000 τόνοι µολυσµένων ζωοτροφών διανεµήθηκαν σε περισσότερες από 1.000 φάρµες εκτροφής πουλερικών και χοίρων σε οκτώ γερµανικά κρατίδια. Αυγά από τις φάρµες αυτές εξήχθησαν στη συνέχεια στην Ολλανδία για επεξεργασία. «Τα αυγά αυτά - δήλωσε εκπρόσωπος της Κοµισιόν - εξήχθησαν µετά την επεξεργασία τους στη Βρετανία στο πλαίσιο αποστολής 14 τόνων παστεριωµένου προϊόντος προς κατανάλωση. Αν αυτό χρησιµοποιήθηκε σε µαγιονέζες, σε γλυκίσµατα, δεν το γνωρίζουµε, είναι ένα θέµα που διερευνούµε από κοινού µε τις βρετανικές αρχές».
Βιοντίζελ!
Η προέλευση της διοξίνης εντοπίστηκε σε γερµανική εταιρεία παραγωγής ζωοτροφών η οποία φαίνεται να χρησιµοποίησε στη ζωοτροφή ένα λιπαρό οξύ το οποίο χρησιµοποιείται κανονικά για την παραγωγή βιοντίζελ.
Οι γερµανικές αρχές θα ενηµερώσουν για το εύρος της µόλυνσης τους ευρωπαίους εταίρους τους την ερχόµενη εβδοµάδα - σύµφωνα µε τον εκπρόσωπο της Κοµισιόν, πιθανώς να υιοθετηθούν νέοι κανόνες ώστε να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά στο µέλλον.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπάει διατροφικό σκάνδαλο µε µολυσµένα προϊόντα στην Ευρώπη: πριν από περίπου δύο χρόνια οι καταναλωτές είχαν θορυβηθεί µετά τον εντοπισµό χοιρινού κρέατος µε διοξίνη από την Ιρλανδία, µε αποτέλεσµα να ανακληθούν τα προϊόντα από την αγορά.
Zougla.gr
parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: