Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Η πτώση ξεκινάει από τον Νοέμβριο

Μέσα Νοεμβρίου οριστικοποιείται η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από την Eurostat. *
Την ίδια περίοδο, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την τρόικα για την εκταμίευση της τρίτης δόσης. 
Η Κυβέρνηση αναμένεται να πάρει «κίτρινη κάρτα». 
Να της δοθεί μεν η τρίτη δόση, αλλά με επιφυλάξεις και αυστηρές συστάσεις, με στόχο να κάνει διορθωτικές κινήσεις στην οικονομική πολιτική της και, όπως λένε στις Βρυξέλλες, να μιλάει λιγότερο και να πράττει περισσότερο
Τι σημαίνει αυτό; 
Να λάβει νέα μέτρα. που θα πλήξουν τους χαμηλόμισθους και τη μεσαία τάξη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου το αρνείται, ακολουθώντας τη γραμμή που χάραξε στις εκλογές, με υποσχέσεις, που γνώριζε ότι δεν θα τις τηρήσει
Το ίδιο κάνει και τώρα. 
Οι πολίτες όμως γνωρίζουν τι τους περιμένει, δεν πιστεύουν πλέον τον Πρωθυπουργό τους και το εκφράζουν σε ποσοστό 71,4% σε πρόσφατη ...
δημοσκόπηση της MRB για τον Ελεύθερο Τύπο. «Θυσιάζει την αξιοπιστία του, έναντι της εξουσίας», έγραφε χθες το ΒΗΜΑ.
Από την άλλη πλευρά οι «αποκαλυπτικές» τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλης τηλεθέασης, αρχίζουν σιγά σιγά να μιλάνε για σκάνδαλα Υπουργών, ή για παράνομες διαδικασίες και αποφάσεις.  
Η φθορά που έχει υποστεί σ΄ ένα χρόνο η Κυβέρνηση Παπανδρέου, αντιστοιχεί σε τέσσερα περίπου χρόνια διακυβέρνησης Καραμανλή.
Οι επενδύσεις που προχώρησε το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο fast-track, ναυαγούν. 
Να με θυμηθείτε. 
Καμία επένδυση τέτοιου τύπου δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί
Έτσι, η μόνη επένδυση που θα έχει φέρει λεφτά στην Ελλάδα θα παραμείνει η COSCO, επένδυση της κυβέρνησης Καραμανλή, που είχε πολεμήσει ο τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με φυσική του παρουσία στις τότε διαμαρτυρίες των εργαζομένων στον Πειραιά, που σήμερα βέβαια, ακούνε ΠΑΣΟΚ και τρέχουν. 
Το ίδιο ισχύει σε όλη την κοινωνία, η οποία είναι πλέον βέβαιο, ότι θα εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά της στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με πρώτους τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, όπως πρώτοι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας δεν ψήφισαν την κυβέρνηση Καραμανλή στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ έκανε ένα στρατηγικό λάθος
Μετέφερε ένα μήνα αργότερα τις αυτοδιοικητικές εκλογές για να εφαρμοσθεί ο Καλλικράτης. 
Θα το πληρώσει πολύ ακριβά. Όσο πιο νωρίς είχαν γίνει οι εκλογές, τόσο περισσότερες ψήφους θα κέρδιζε. 
Κάθε ώρα, μέρα και εβδομάδα που περνάει, χάνει ψηφοφόρους και υποστηρικτές, διότι αποκαλύπτεται το ψεύδος των υποσχέσεών του, η ανικανότητα να χειρισθεί τα θέματα και, πάνω απ΄ όλα τα αδιέξοδα του κακού μνημονίου, που υποχρεώθηκε να υπογράψει από την Ευρώπη και το ΔΝΤ.
Η Ευρώπη και η τρόικα αγωνιούν, όσο και ο Παπανδρέου για το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου. 
Όχι τόσο επειδή φοβούνται ανατροπή της Κυβέρνησης, θέμα συνταγματικά ανύπαρκτο και πολιτικά αδύνατο, όσο για το τι μέτρα θα αναγκασθεί να κάνει ο Πρωθυπουργός για να προσπαθήσει να συντηρήσει την Κυβέρνησή του στην εξουσία, και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις των μέτρων αυτών στο μνημόνιο.
Διότι ας μην γελιόμαστε. Όσο και αν φαίνεται ακόμα περίεργο, η πτώση του ΠΑΣΟΚ και η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, που είναι ήδη ορατή, θα έχει τη «θεσμική» αφετηρία της από την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

* Την έχουν έτοιμη βέβαια αλλά δεν ανακοινώνεται, ελέω εκλογών στην Ελλάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: