Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2026

Marc: Στο 31% ανεβαίνει η ΝΔ, προβάδισμα 15 μονάδων από τον δεύτερο Τσίπρα, στο 11,5% το ΠΑΣΟΚ

Στο 31% διαμορφώνεται η Νέα Δημοκρατία στην εκτίμηση ψήφου, διατηρώντας προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της δεύτερης ΕΛ.Α.Σ., η οποία συγκεντρώνει 16%, 
σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Marc που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1. 
Το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στην τρίτη θέση με 11,5%, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τόσο οι μεταβολές στην πρόθεση ψήφου όσο και τα ευρήματα για την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία και την αποτίμηση των παρουσιών στη ΔΕΘ.

Εκτίμηση ψήφου: Στο 31% η ΝΔ, δεύτερη με 16% η ΕΛ.Α.Σ.

Στην εκτίμηση ψήφου, η οποία με βάση τα ευρήματα της μέτρησης οδηγεί σε εννιακομματική Βουλή, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 31%, με την ΕΛ.Α.Σ. να ακολουθεί στο 16% και το ΠΑΣΟΚ να καταγράφει 11,5%.
Στη συνέχεια βρίσκονται η Ελληνική Λύση με 7,2% και το ΚΚΕ με 6,8%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει 5,5%. Στο ίδιο ποσοστό, 5,5%, υποχωρεί η Ελπίδα για τη Δημοκρατία της Μαρίας Καρυστιανού, καταγράφοντας σημαντική πτώση σε σύγκριση με το 10,5% της προηγούμενης μέτρησης.
Η Φωνή Λογικής ακολουθεί με 3,5% και το ΜέΡΑ25 με 3,2%. Κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή καταγράφονται ο ΣΥΡΙΖΑ με 1,6%, οι Σπαρτιάτες με 1,4%, η Νίκη με 1,3% και οι Δημοκράτες με 1%. Στην επιλογή «άλλο κόμμα» το ποσοστό ανέρχεται στο 4%...

Πρόθεση ψήφου: Άνοδος για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ


Ανοδική κίνηση εμφανίζει η Νέα Δημοκρατία και στην πρόθεση ψήφου, καθώς συγκεντρώνει 27,5% έναντι 26,8% στην προηγούμενη μέτρηση. Η ΕΛ.Α.Σ. υποχωρεί οριακά κατά 0,3 μονάδες, από το 14,3% στο 14%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ενισχύεται από το 9,2% στο 10,1%.
Η Ελληνική Λύση ανεβαίνει στο 6,5% από 6,1%, το ΚΚΕ καταγράφεται στο 6% και η Πλεύση Ελευθερίας στο 4,9% από 4,6%. Σημαντική είναι η υποχώρηση της Ελπίδας για τη Δημοκρατία, η οποία περιορίζεται στο 4,6% από 9,2% στην προηγούμενη δημοσκόπηση.
Ενίσχυση καταγράφει η Φωνή Λογικής, φτάνοντας στο 2,9% από 2,3%, ενώ στο ίδιο ποσοστό, 2,9%, βρίσκεται το ΜέΡΑ25, από 2,4%. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 1,3% έναντι 1,1%. «Άλλο κόμμα» επιλέγει το 3,8% των ερωτηθέντων, από 1,2% προηγουμένως, ενώ η δεξαμενή των αναποφάσιστων παραμένει ουσιαστικά σταθερή, στο 11% από 11,2%.

Από πού προέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κομματική προέλευση όσων εντάσσονται στην αδιευκρίνιστη ψήφο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Marc, το μεγαλύτερο τμήμα τους, σε ποσοστό 34,6%, προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία.
Ακολουθούν ψηφοφόροι που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 18,8%, από τους Σπαρτιάτες σε 8,3%, από το ΠΑΣΟΚ σε 6,6% και από τη Νίκη σε 6,2%. Από την Ελληνική Λύση προέρχεται το 3,2%, ενώ το 8,6% δηλώνει ότι είχε επιλέξει άλλο κόμμα.

Καταλληλότητα για πρωθυπουργός: Πρώτος ο Μητσοτάκης με 31%


Στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 31%, με διαφορά 16,1 ποσοστιαίων μονάδων από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται στο 14,9%.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 8%, ενώ ακολουθούν ο Κυριάκος Βελόπουλος με 5,1%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4,8% και η Μαρία Καρυστιανού με 3,6%.

Ποια κυβερνητική λύση προτιμούν οι πολίτες


Μοιρασμένες εμφανίζονται οι απόψεις των ερωτηθέντων ως προς το κυβερνητικό σχήμα που θα προτιμούσαν. Το 27,8% τάσσεται υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σε απόσταση μόλις 0,7 μονάδων, το 27,1%, προκρίνει συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΕΛ.Α.Σ. και μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς.
Κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προτιμά το 9,6% των ερωτηθέντων, ενώ το 8% επιλέγει ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με μικρότερα κόμματα της Δεξιάς.

Πώς αξιολογούνται οι εξαγγελίες της ΔΕΘ


Στα ευρήματα για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη αξιολογούνται θετικά ή μάλλον θετικά από το 38,4% των ερωτηθέντων, ενώ αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη εκφράζει το 55%.
Για τις εξαγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη, θετική ή μάλλον θετική γνώμη διατυπώνει το 29,7%, έναντι 55,4% που τις αντιμετωπίζει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.
Χαμηλότερη είναι η θετική αποτίμηση των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα, με το 24,1% να τις αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά και το 62,7% να εκφράζει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη.
Στην ερώτηση για το ποιος είχε συνολικά την πιο ικανοποιητική παρουσία στη ΔΕΘ, το 35,7% επιλέγει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 20,6%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 15%.

Στο 12,1% η δυνητική ψήφος για κόμμα Σαμαρά


Η δημοσκόπηση καταγράφει, τέλος, τη στάση των πολιτών απέναντι στο ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά.
Συγκεκριμένα, το 85,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σίγουρα ή μάλλον δεν θα ψήφιζε έναν τέτοιο πολιτικό σχηματισμό. Στον αντίποδα, συνολικά το 12,1% απαντά ότι θα ήταν «σίγουρα» ή «αρκετά πιθανό» να τον επιλέξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: