Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Live οι εξελίξεις... Καλύτερη η εικόνα στο μέτωπο της Βάρης - Κορωπίου: Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις μάχονται με διάσπαρτες εστίες (vid)

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση σε παράδρομο της Λεωφόρου Βάρης- Κορωπίου, ενώ έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για την περιοχή Λαμπρικά και Κίτσι όπου έχουν καταγραφεί ζημιές σε σπίτια και βιομηχανίες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η εικόνα είναι καλύτερη στο μέτωπο, με πολλές μικρότερες εστίες...

Δείτε live την εξέλιξη στα πύρινα μέτωπα (κάνετε κλικ στην εικόνα)

17:27 - Στο νοσοκομείο δύο άτομα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΚΑΒ μετέφερε δύο άτομα στο νοσοκομείο λόγω δύσπνοιας από την εισπνοή καπνού.

17:12 - Πολλά μικρά ενεργά μέτωπα - Ζημιές σε σπίτια και βιομηχανίες 

Δεν υπάρχει πλέον ενιαίο μέτωπο αλλά πολλά μικρότερα σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στην περιοχή της λεωφόρου Βάρης – Κορωπίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Η φωτιά τροφοδοτείται από πολύ ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή και ήδη έχει προκαλέσει ζημιές σε βιομηχανίες και κάποιες διάσπαρτες κατοικίες τη περιοχής.

Τα εναέρια μέσα πετούν πάνω από το μέτωπο, πραγματοποιούν ρίψεις νερού, ενώ σε πιο μεγάλο ύψος πετούν τα επιβατικά αεροσκάφη που βρίσκονται σε διαδικασία προσγείωσης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

17:10 - Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

   - Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από την λεωφόρο Ποσειδώνος

   - Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από το ύψος της οδού Καλύμνου

   - Στη συμβολή των οδών 'Ανδρου και Ασημάκη Παλαιστού

    -Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από το ύψος της Αγίας Μαρίνας προς την οδό Θερμοπυλών

   -Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου και Ηρακλειδών

   -Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από την λεωφόρο Αγίας Μαρίνας

   -Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από την λεωφόρο Αναργυρούντος

   -Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από το ύψος της οδού Τσαγκαράκη στο ρεύμα προς Κορωπί

   -Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου στη συμβολή της με την λεωφόρο Κορωπίου-αεροδρόμιου στο ρεύμα προς την παραλία.

   Παράλληλα κλειστή είναι η έξοδος της Αττικής Οδού προς Κορωπί, Αγία Μαρίνα και Βάρη.

16:58: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με την πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση επί της Λεωφόρου Βάρης- Κορωπίου, πλησίον της Σχολής Ευελπίδων. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά παρουσιάζει μειωμένη ένταση και οι δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί περαιτέρω. Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 43 οχήματα και από αέρος 6 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά έχει μπει σε αυλές σπιτιών και στον περιβάλλοντα χώρο επιχειρήσεων με το μέγεθος των ζημιών να μην είναι ακόμη γνωστό, ο απολογισμός του οποίου ωστόσο θα γίνει αφότου ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης.

16:03 - Ενισχύονται οι δυνάμεις

«Με τη συνδρομή δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας όπου χρειαστεί πραγματοποιείται απομάκρυνση των κατοίκων γιατί προέχει η ασφάλειά τους. Οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύονται διαρκώς», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 28 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

16:00 - Νέο μήνυμα 112 στους κατοίκους – Εκκενώνουν τον ιππικό όμιλο και σχολεία

Στην εκκένωση του Ιππικού Ομίλου Βάρης προχωρά η αστυνομία λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στη λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου.

Ειδικότερα, άλογα μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις της Ομοσπονδίας στο Μαρκόπουλο, ενώ στην περιοχή εκκενώθηκαν και τρία σχολεία.

Νωρίτερα εκκενώθηκε η κατασκήνωση που βρίσκεται στην περιοχή Κίτσι.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης δήλωσε ότι η φωτιά έχει αρχίσει να μπαίνει και σε σπίτια.

15:41 - Πυροσβεστική: Κάθε δέκα λεπτά έχουμε μία νέα πυρκαγιά – Πολύ δύσκολη η σημερινή μέρα

Κάθε δέκα λεπτά έχουμε μία νέα πυρκαγιά, πολύ δύσκολη η σημερινή μέρα, τόνισε στο πλαίσιο ενημέρωσης των ΜΜΕ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης. Έχουμε διαρκώς νέες ενάρξεις υπογράμμισε ακόμα ο κ. Βαθρακογιάννης.

Σχετικά με τη φωτιά στη Βάρης – Κορωπίου είπε ότι άρχισε από χαμηλή βλάστηση κοντά στη Σχολή Ευελπίδων και επεκτάθηκε ταχύτατα καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που έφτασαν και τα 8 μποφόρ. Έκανε γνωστό ότι όπου χρειάζεται η ΕΛΑΣ βοηθά στην απομάκρυνση κατοίκων από την περιοχή.

Ο κ. Βαθρακογιάννης αναφέρθηκε σε μία ακόμα επικίνδυνη πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη στο Κρανίδι ενώ τόνισε τη σημασία του να επιδείξουν όλοι προσοχή.

15:32 - Κάτοικος Βάρης - Κορωπίου: Είχα κάνει καθαρισμούς και δεν καήκαμε καθόλου, άμα έχεις καθαρίσει τη γλιτώνεις

15:24 - Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης «Πολύ δύσκολη η κατάσταση, όλες οι δυνάμεις μας επιχειρούν»

Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση κάνει λόγο ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σχετικά με τη φωτιά που έχει ξεσπάσει κοντά στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν», είπε ο κ. Κωνσταντέλλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη συνέχεια τόνισε:

«Η πυρκαγιά μαίνεται και έχει δοθεί εντολή εκκένωσης σε Λαμπρικά και Κίτσι με κατεύθυνση προς το νότο. Η βλάστηση που καίγεται είναι χαμηλή, όμως η φωτιά βρίσκεται σε σημείο όπου υπάρχουν κατοικίες και επιχειρήσεις, έστω και αραιοκατοικημένα. Όλος ο μηχανισμός του δήμου μας βρίσκεται στο πόδι και επιχειρεί. Έχουν συνδράμει στο Κορωπί και με τις δικές τους δυνάμεις όλοι οι γύρω δήμοι».

Ο κ. Κωνσταντέλλος είπε ακόμη πως μέχρι στιγμής δεν έχει κάποια πληροφόρηση για καταστροφές σε σπίτια ή επιχειρήσεις.

15:22 - Ανοιχτός ο χώρος του ΚΑΠΗ Κιτσίου για τους κατοίκους

«Για τους κατοίκους που βρίσκονται στην περιοχή της πυρκαγιάς στο Κίτσι ενημερώνουμε ότι έχει ανοίξει για συγκέντρωση και φιλοξενία ο χώρος του ΚΑΠΗ Κιτσίου στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, δίπλα από το σχολικό συγκρότημα Κιτσίου καθώς και το ΚΑΠΗ Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αγίας Μαρίνας 64».

ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ/Βάιος Σύρρος (Facebook)

15:12 - «Μόνο μια σπίθα αρκούσε» - Έως 7 μποφόρ οι άνεμοι στην περιοχή

Ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος μίλησε στην ΕΡΤ για αρκετά δύσκολη κατάσταση, αφού οι άνεμοι ως 7 μποφόρ θα συνεχιστούν με ριπές 90 χιλιομέτρων/ώρα ως το απόγευμα. Η διαχείριση είναι δύσκολη δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν σπίτια και επιχειρήσεις, τόνισε. 

«Δεν θα έπρεπε να υπάρξει έναρξη. Δεν είχε βροχή το χειμώνα και με τόσο χαμηλή υγρασία μόνο μια σπίθα αρκούσε» είπε ο Θοδωρής Γιάνναρος

Eurokinissi / Σωτήρης Δημητρόπουλος

15:09 - Σε αυλές σπιτιών καίει η φωτιά στο Κίτσι

Η φωτιά καίει αυλές σπιτιών στο Κίτσι, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν πληγεί επιχειρήσεις και σπίτια.

15:05 - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου - Κλειστή η έξοδος της Αττικής Οδού προς Κορωπί, Αγία Μαρίνα και Βάρη

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου λόγω της εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή του Κορωπίου, προχώρησε η Αστυνομία.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

-Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από το ύψος της Αγίας Μαρίνας προς την οδό Θερμοπυλών

-Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου και Ηρακλειδών

-Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από την λεωφόρο Αγίας Μαρίνας

-Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από την λεωφόρο Αναργυρούντος

-Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από το ύψος της οδού Τσαγκαράκη στο ρεύμα προς Κορωπί

-Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου στη συμβολή της με την λεωφόρο Κορωπίου-αεροδρόμιου προς την παραλία.

Παράλληλα κλειστή είναι η έξοδος της Αττικής Οδού προς Κορωπί, Αγία Μαρίνα και Βάρη.

14:55 - Ανακοίνωση από Ειδική Γραμματεία Για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς

Επίσημη ανακοίνωση από Ειδική Γραμματεία Για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς: Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ζώο σε ανάγκη καλέστε μας στα τηλέφωνα:
2131361085
2131361033
2131361084
2131361083

14:38 - «Η φωτιά έχει μπει σε σπίτια»

«Δυστυχώς η φωτιά έχει μπει σε σπίτια» δήλωσε ο δήμαρχος Βάρης- Βούλας - Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, στον ΣΚΑΪ.

Δύο σπίτια τουλάχιστον έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τη φωτιά, δήλωσε ο δήμαρχος στην ΕΡΤ, ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή εκκένωσης από το Κίτσι προς Βάρη και από τα Λαμπρικά προς λεωφόρο Αγίας Μαρίνας. Ο δήμαρχος είπε ότι πρόκειται για μία περιοχή που είναι στα όρια του δήμου, ανήκει στον δήμο Κρωπίας, είναι αραιοκατοικημένη και δίνεται μεγάλη μάχη από επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι.

Δύο σπίτια τουλάχιστον έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τη φωτιά, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή εκκένωσης από το Κίτσι προς Βάρη και από τα Λαμπρικά προς λεωφόρο Αγίας Μαρίνας.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, ξεκίνησε σε ξερά χόρτα και επεκτάθηκε σε πάρκινγκ σκαφών. Λίγο πριν τις 14:00, δεύτερο μήνυμα εστάλη από το 112 στους κατοίκους της περιοχής προκειμένου να απομακρυνθούν από Λαμπρικά προς Λεωφόρο Αγίας Μαρίνας, ενώ το 112 ήχησε και για τους κατοίκους στο Κίτσι.

Στην περιοχή βρίσκονται οικίες αλλά και εργοστάσια.

14:35 Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 54 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα μέσω του 112 δόθηκε εντολή στους πολίτες να απομακρυνθούν από τις περιοχές Κίτσι και Λαμπρικά Κορωπίου.

Μήνυμα από το 112 με το οποίο γίνεται ενημέρωση για δασική πυρκαγιά στη Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου εστάλη λίγο μετά τις 13:30 καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς.

«Δασική πυρκαγιά στη Λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», ανέφερε το μήνυμα.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Screengrab video / Πυρκαγιά ενημέρωση

112 σε Λαμπρικά και Κίτσι

Δείτε βίντεο:

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Β. Κικίλιας: Έχουμε βίντεο με εμπρηστή να βάζει φωτιά στη Βάρης - Κορωπίου
19/06/2024 • 18:16

Να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα στη Βάρης - Κορωπίου καταγράφεται εμπρηστής από οπτικό υλικό σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης.

Όπως ανέφερε το βίντεο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα όταν οι ανακριτικές αρχές ολοκληρώσουν το σχετικό του έργο, ενώ από τις πυροσβεστικές δυνάμεις εντοπίστηκαν «μπιτόνια με πετρέλαιο και στουπιά σε ξερόχορτα στη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου»

Αναλυτικότερα, στην έκτακτη ενημέρωση ο επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας έχουν στη διάθεσή τους οπτικό υλικό που δείχνει ξεκάθαρα εμπρηστή να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα στη Βάρης- Κορωπίου ενώ λίγο πιο κάτω εντοπίστηκε και μπιτόνι με πετρέλαιο και στουπί. Όταν έχουμε την άδεια από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ θα δώσουμε στη δημοσιότητα το υλικό».

Ως προς τις πυρκαγιές ανέφερε ότι «από τα ξημερώματα σήμερα πυροσβέστες εθελοντές και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παλεύουν με δεκάδες εστίες πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Από το μεσημέρι και μετά σχεδόν κάθε 10 λεπτά είχαμε και μια νέα έναρξη Γνωρίζαμε - και για αυτό είχαμε ζητήσει την προσοχή όλων - ότι έχουμε εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών, αλλά κυρίως σφοδρών ανέμων με ριπές που φτάνουν τα 8 ακόμα και τα 9 μποφόρ».

Πρόσθεσε ότι «αντιμετωπίστηκαν δεκάδες μέτωπα κάποια απ αυτά επικίνδυνα όπως της Καρύστου, του Μαρκόπουλου και της Νάξου όπου συνελήφθη εξ’ αμελείας- εγκληματικής αμέλειας- εμπρηστής. Πριν καλά- καλά τεθεί σε ύφεση η πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο, ξέσπασε νέα φωτιά στην Αττική, στη Βάρης- Κορωπίου, σε ξερά χόρτα.»

Όπως επισήμανε, «παρά την άμεση επέμβαση ισχυρών επίγειων και εναέριων μέσων εξαπλώθηκε και επεκτάθηκε ταχύτατα. 45 οχήματα, 145 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα της 1ης Ομάδας Δασοκομάντος, και 17 εναέρια μέσα (6 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 του ΓΓΕΘΑ) μαζί με πλήθος εθελοντών, δυνάμεις των ΟΤΑ αλλά και την Ελληνική Αστυνομία που συνέδραμε στις ασφαλείς εκκενώσεις, βρέθηκαν στο πεδίο. Όπως είπα προηγουμένως η φωτιά επεκτάθηκε με αστραπιαία ταχύτητα αλλά υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις ότι η αιτία δεν ήταν μόνο οι καιρικές συνθήκες».