Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Προαναγγέλλει υποψηφιότητα ο δήμαρχος Αθηναίων - Όλοι εναντίον όλων στο ΠΑΣΟΚ: Βολές Δούκα, Γιαννακοπούλου και Σκανδαλίδη κατά Ανδρουλάκη

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, με τη βουλευτή του κόμματος Νάντια Γιαννακοπούλου να χαρακτηρίζει «αντιθεσμική και τοξική» την απειλή διαγραφής όσων διαφωνούν μαζί του που εξαπέλυσε ο πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, τον Κώστα Σκανδαλίδη να τον καλεί να κάνει τώρα εκλογές ηγεσίας, εάν δεν μπορεί να εγγυηθεί τη λειτουργία του κόμματος και τον Χάρη Δούκα να του διαμηνύει «δεν υποχωρώ, δεν κάνω πίσω».
Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Νάντια Γιαννακοπούλου, όσο και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έχουν προτείνει εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας μέχρι το τέλος του έτους, - συντασσόμενα μαζί τους και άλλα στελέχη - με την πρώτη να επανέρχεται κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και να του διαμηνύει πως «πρόεδρε, επειδή είπες ότι δεν θα δεχτείς τοξικό λόγο, θέλω ευθέως να σου πω, ότι η δική σου συμπεριφορά στην συνέντευξη με ευθεία επίθεση κατά πάντων ήταν και αντιθεσμική και τοξική»...
Μάλιστα, κάνει λεπτομερή αναφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν, εστιάζοντας στο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ που έλαβε στη Θεσσαλονίκη, όπου εκλέγεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ στην αρχή του επιτέθηκε για την απειλή των διαγραφών.

Αναλυτικά η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρει:
«Αρχικά θέλω να τονίσω, και με αφορμή τη συνέντευξη του Προέδρου στην ΕΡΤ, ότι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν απαγορεύτηκε, ούτε δαιμονοποιήθηκε, ούτε απειλήθηκε με διαγραφές η διαφορετική άποψη.
Με συνωμοσιολογία, φραστικές επιθέσεις, ανθρωποφαγία και απειλές διαγραφών το ΠΑΣΟΚ δεν θα πάει μπροστά.
Δεν προλάβαμε να συζητήσουμε και ήδη ακούσαμε για ρεσάλτα, τυχοδιωκτισμούς και συντονισμένες ή δήθεν προσχεδιασμένες παρεμβάσεις από την βραδιά των εκλογών.
Μάλλον θεωρείται ότι θα λειτουργήσω εγώ ή και άλλοι σύντροφοι υπό καθεστώς φόβου και αυτολογοκρισίας.
Θλίβομαι για αυτές τις κουβέντες. Όπως θλίβομαι όταν κάθε άποψη αντιμετωπίζεται ως διασάλευση της ενότητας για να κεντριστούν ευαίσθητα αντανακλαστικά μέρους της βάση μας.
Όπως και εξεγείρομαι, όταν λέγεται ότι όποιος έχει διατυπώσει κριτική περίπου προσπαθεί να κρύψει, να καλύψει την βαριά ήττα της Ν.Δ. Τι να πω..
Προσωπικά αισθάνομαι θιγμένη, προσβεβλημένη και ζητάω από όλα τα μέλη της Κ.Ο και του Πολιτικού Συμβουλίου να πάρουν θέση για αυτές ακριβώς τις αχαρακτήριστες συμπεριφορές.
Πρόεδρε, επειδή είπες ότι δεν θα δεχτείς τοξικό λόγο, θέλω ευθέως να σου πω, ότι η δική σου συμπεριφορά στην συνέντευξη με ευθεία επίθεση κατά πάντων ήταν και αντιθεσμική και τοξική.»

Χ. Δούκας: Δεν υποχωρώ, δεν κάνω πίσω

«Χρειαζόμαστε ένα βήμα γρηγορότερο από τη φθορά, όπως έλεγε ο Ελύτης. Δεν κάνω πίσω», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου για την ανανεωτική, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, καθώς  όπως σημείωσε: «αν δεν γίνουν τώρα άλματα θα οδηγηθεί η παράταξη σε σήψη».
«Ο χρόνος των εξελίξεων δεν είναι ευθύγραμμος, στατικός χώρος, απεριόριστος. Μου λένε ορισμένοι. Ας αφήσουμε τα πράγματα να ωριμάζουν σιγά-σιγά, ας υπομένουμε αυτή τη διαδικασία στασιμότητας. Άφησε τη σήψη να εξελίσσεται. Κάθισε στο γραφείο σου αναπαυτικά και μην ασχολείσαι. Μου επιτέθηκαν μάλιστα επειδή τολμάω ακόμα και να αγωνιώ. Απέναντι σε αυτές τις απόψεις, υποστηρίζω μια διαφορετική κλίμακα χρόνου. Η ιστορία γράφεται με ασυνέχειες και τομές που αλλάζουν τον ρου των εξελίξεων. Χρειάζεται ένα άλμα γρηγορότερο από τη φθορά, που λέει και ο Ελύτης», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο Χάρης Δούκας - ο οποίος προ ημερών  είχε ζητήσει ανοικτά την άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών - τόνισε ότι «θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι' αυτό» και πρόσθεσε ότι έγινε και παραμένει, στόχος επιθέσεων αλλά «δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ».

«Αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος, προχώρα σε εκλογές»

Νωρίτερα, το  ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης απευθύνθηκε προς τον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας ότι «αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος, δημοκρατία και διάλογο, να προχωρήσεις στις αναγκαίες διαδικασίες, εκλογή ηγεσίας από τη βάση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Σκανδαλίδης φέρεται να απευθύνθηκε προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μετά τις απειλές του τελευταίου περί διαγραφής σε όσους τον αμφισβητούν, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, πως «απογοητεύτηκα από τη συνέντευξή σου»
Μιλώντας στη συνεδρίαση του οργάνου, ο πρώην υπουργός μίλησε για πύρρειες νίκες του ΠΑΣΟΚ που δεν διασφάλισαν το άλμα προς τα εμπρός. Ο Κώστας Σκανδαλίδης επεσήμανε την ανάγκη για επανεκκίνηση με άλλους όρους λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ με ταυτόχρονη ανασύσταση της Δημοκρατικής Παράταξης.
Στη συνέχεια είπε ότι δεν γεννήσαμε ελπίδα και δεν αναδείξαμε κυβερνητική ομάδα. Δεν υπήρξε πολιτικό κέντρο, δεν υπήρξες πρωθυπουργίσιμος και δήλωσε απογοητευμένος από τα όσα είπε ο πρόεδρος του κόμματος.

Σκληρή κριτική και θέμα αρχηγού με εκλογές από τη βάση έθεσαν και οι κ.κ.Πέτρος Ευθυμίου, Παύλος Γερουλάνος και Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Η στάση Ν. Ανδρουλάκη στο Πολιτικό Συμβούλιο

Υπενθυμίζεται ότι πρωτύτερα, άσκησε κριτική, εμμέσως, στα στελέχη που ζητούν προσφυγή στις κάλπες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως ο «οδικός χάρτης» θα αποφασιστεί στην Κεντρική Επιτροπή.
«Δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος. Άλλο όμως να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.
Αναλυτικά η ομιλία του Ν. Ανδρουλάκη:
«Αναλαμβάνοντας την ηγεσία δεσμεύτηκα για πολιτική αυτονομία, ανανέωση και προοπτική. Τα έχουμε και τα τρία, αρκεί να μην γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε με κόπο», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου όπου συμμετέχει και η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ.
«Δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος. Άλλο όμως να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι κάθε ψηφοδέλτιο έχει πάνω το όνομά του και η Νέα Δημοκρατία υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα. Ακούω ότι χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ήττα η διαφορά των 24 μονάδων, που μας χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει γίνει 2;
Το 13% είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα. Χωρίς στήριξη συμφερόντων και χωρίς μιντικακό ούριο άνεμο.
Μετά από δώδεκα χρόνια το χρώμα του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στον εκλογικό χάρτη και είμαστε δεύτερο κόμμα σε 19 περιφέρειες. Υπήρχε ένα αφήγημα από τη Νέα Δημοκρατία στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει το κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό. Πώς λοιπόν ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους; Εμείς πήραμε 31%, η Νέα Δημοκρατία 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%.
Άρα, οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν. Στα μεγάλα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Να το συζητήσουμε. 
Τα προβλήματα είναι δύο: μεγάλα αστικά κέντρα και κόσμος εκτός των τειχών. 
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναμιλήσει στην καρδιά και την ψυχή στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Σήμερα αναλύουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και στην Κ.Π.Ε. αποφασίζουμε τον οδικό χάρτη», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στα στελέχη που αμφισβητούν την προεδρία του και ζητούν άμεσα εσωκομματικές κάλπες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: