Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Στα χαρακώματα η Κεντροαριστερά: Οι απειλές Ανδρουλάκη για διαγραφές, η απάντηση Δούκα και η «σφήνα» Κασσελάκη

Ο «ασκός του Αιόλου» έχει ανοίξει πλέον διάπλατα στην Κεντροαριστερά, στον απόηχο του αποτελέσματος των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε παρών στις εξελίξεις, προειδοποιώντας με διαγραφές όσους βγαίνουν με διχαστικό λόγο, ενώ ο Χάρης Δούκας απάντησε λέγοντας ότι «οι απειλές του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύουν την πολιτική αδυναμία του». Και μέσα σε όλα αυτά, ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει πως θα είναι «υποψήφιος στην Κεντροαριστερά ακόμη και αν θέσει υποψηφιότητα ο Τσίπρας».
Οι πολιτικές ζυμώσεις στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο είναι πλέον κάτι παραπάνω από έντονες, καθώς μετά το «θερμό» Σαββατοκύριακο που δημιούργησε η συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, στην «Καθημερινή», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σήκωσε το γάντι τη Δευτέρα, επισημαίνοντας ότι δεν δεχτεί «ρεσάλτα και τυχοδιωκτισμούς»...

«Όποιος βγει μπροστά με διχαστικό λόγο, θα τεθεί αυτομάτως εκτός ΠΑΣΟΚ», προειδοποίησε ο Ν. Ανδρουλάκης, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Χαρακτήρισε προσχεδιασμένη την αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του, δήλωσε έτοιμος να αξιολογηθεί ανά πάσα στιγμή από τη βάση του Κινήματος, ενώ δήλωσε «παρών» όποτε κι αν στηθούν εσωκομματικές κάλπες.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για το συνέδριο του Ινστιτούτου «Αλέξης Τσίπρας», ερωτώμενος αν θα παραβρεθεί σε αυτό. Ο κ. Ανδρουλάκης είπε χαριτολογώντας: «Αποφάσισα να είμαι εδώ (σ.σ. στο στούντιο της ΕΡΤ) θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία» και μετά μίλησε για τον προοδευτικό χώρο, εντάσσοντας, στην ουσία, σε αυτόν και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, για το πώς αναλύει το αποτέλεσμα της κάλπης και για το αν άλλαξε κάτι μετά από αυτές τις εκλογές, ο Ν. Ανδρουλάκης επισήμανε - μεταξύ άλλων: «Ο κόσμος έχει πάρα πολλά προβλήματα (…) Η μεγάλη εικόνα είναι στην ήττα της ΝΔ».

Ως προς το γιατί στο ΠΑΣΟΚ άνοιξε με τέτοια ένταση θέμα ηγεσίας την επομένη των εκλογών και για το αν το περίμενε, υπογράμμισε: «Προσπάθησα τα χρόνια που ηγούμαι της παράστασης νοοτροπίες που μας έπληξαν να τις παραμερίσω, τείνοντας χέρι προς όλες τις κατευθύνσεις. Με θλίβει που κάποιοι δεν περίμεναν ούτε το πέρας της διαδικασίας. Απαξιωτική στάση για την ουσία της πολιτικής. Όχι την ώρα που βυθίζεται η ΝΔ εσύ να παίρνεις τον προβολέα από την ουσία και να τον στρέφεις στο κόμμα σου».

Για το αν θα ανταποκριθεί στην πρόκληση για προσφυγή στη βάση των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι, σημείωσε: «Είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ ανά πάσα στιγμή από τη βάση της προοδευτικής παράταξης».

Σχετικά με το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, όποτε κι αν στηθούν εσωκομματικές κάλπες, επισήμανε: «Νομίζω ότι είναι καθαρό αυτό που είπα (…) Αυτό που χτίζω είναι σταθερό και δυνατό. Ο κόσμος που μας γύρισε την πλάτη και φτάσαμε στο 4% χτίσει μαζί μας εκ νέου μια δύναμη εμπιστοσύνης».

Για το τι συνέπειες θα έχει η αμφισβήτηση και η εσωστρέφεια για το ΠΑΣΟΚ, εφόσον δεν γίνουν εσωκομματικές εκλογές έως το 2025, όπως προβλέπεται, είπε: «Δεν θα δεχτώ ούτε ρεσάλτα ούτε τυχοδιωκτισμούς, δεν είμαστε ζούγκλα (…) Δεν θα επιστρέψουμε στις εποχές της διχόνοιας (…) Κάποια στιγμή θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές. Θα τα κάνουμε όλα θεσμικά. Θα πάρουμε αποφάσεις στην Κεντρική Επιτροπή».

Σχετικά με το αν έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις του με τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, μετά τη συμπόρευσή τους, και για το αν περίμενε την παρέμβασή του στο θέμα ηγεσίας του κόμματος, υπογράμμισε: «Θεμιτές οι φιλοδοξίες του κ. Δούκα. Θέλω να του πω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συνεχιζόμενες ήττες, όπως είπε. Ανεβαίνει σταθερά υπό πολύ δύσκολες συνθήκες».

Τέλος, ερωτηθείς αν σκοπεύει να ανταποκριθεί στην πρόσκληση Κασσελάκη για κοινοβουλευτική συμπόρευση σε κάποια σχέδια νόμου, ο Ν. Ανδρουλάκης απάντησε: «Θέλουμε λογικές προοδευτικές κινήσεις που θα επισημαίνουν τα ελλείμματα της κυβέρνησης».

Η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων: Πολιτικά αδύναμος ο Ν. Ανδρουλάκης

Ωστόσο, τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤ, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του δημάρχου Αθηναίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύκλοι προσκείμενοι στον Χ. Δούκα ανέφεραν ότι «οι απειλές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύουν την πλήρη πολιτική αδυναμία του».

Κατά τις ίδιες πηγές «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προεκλογικά έλεγε ότι είναι πολιτική ήττα η τρίτη θέση. Σήμερα δεν μας απάντησε ξεκάθαρα αν ηττηθήκαμε ή όχι. Έκανε επίθεση σε όλους και σε όλα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής», ενώ παράλληλα ανέφεραν ότι «περιμένουμε να αποσαφηνίσει αν θέλει εκλογές και πότε θα γίνουν. Αυτή θα είναι η μόνη απάντηση για όλους και για όλα»

Ως πρός τις αιτιάσεις, εξάλλου, του Ν. Ανδρουλάκη, ότι «όσοι διαφωνούν, παίζουν το παιχνίδι της ΝΔ», οι συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων υποστηρίζουν ότι «η ΝΔ θα τρίβει τα χέρια της με κόμματα της αντιπολίτευσης από 12 εως 14%».

Και στο βάθος... ο Κασσελάκης

Κι ενώ το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ παραμένει «εκρηκτικό», ήρθε και η αποψινή τοποθέτηση του Στ. Κασσελάκη στον ΑΝΤ1, ότι θα είναι υποψήφιος σε ένα ενδεχόμενο σχήμα συνεργασίας της Κεντροαριστεράς.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Νίκο Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Επειδή πάντα απαντώ ξεκάθαρα και ξαφνιάζεται καμιά φορά ο πολίτης που με συναντάει. Εάν η κοινωνία θελήσει αυτό να είναι το νέο κυβερνών σχήμα της χώρας μας προφανώς θα θέσω υποψηφιότητα για να εκλεγώ από την βάση. Γιατί δεν πιστεύω στις συμφωνίες κορυφής. Πιστεύω στην λαϊκή νομιμοποίηση. Αυτό ήταν το κύριο καύσιμο που είχα τους τελευταίους μήνες για να αντέξω την εσωκομματική αμφισβήτηση».

Αντίποινα Στ. Κασσελάκη κατά Θ. Θεοχαρόπουλου: Τον απομάκρυνε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, με εντολή του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, απομακρύνθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην διευθυντής της Κ.Ο. του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου.

Σημειώνεται πως η απόφαση ήλθε ανήμερα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας.

Η ανακοίνωση του Θ. Θεοχαρόπουλου

«Μετά την αντικαταστατική απομάκρυνσή μου από τη θέση του Διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τον περασμένο Σεπτέμβριο, την επομένη της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη ως Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, δυστυχώς σήμερα και πάλι αιφνιδίως, λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, ενημερώθηκα εκ μέρους της ΚΟ από την Γιώτα Πούλου ότι η συνεργασία που είχα με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παύει να ισχύει με εντολή του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.

Επισημαίνεται ότι το νέο στοιχείο αυτής της εβδομάδας ήταν η πρόταση που έχω καταθέσει - όπως και πολλοί άλλοι σύντροφοι - για την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη συνεργασία στον προοδευτικό χώρο. Είναι αδιανόητο, η απάντηση σε αυτούς τους προβληματισμούς, που απασχολούν σήμερα κάθε προοδευτικό πολίτη, να είναι αυτή.

Είναι πρωτοφανής απόφαση για οποιοδήποτε δημοκρατικό κόμμα.

Τραγική ειρωνεία. Πριν λίγα χρόνια, ορισμένοι αναλάβαμε προσωπικό και πολιτικό κόστος, στηρίξαμε και ψηφίσαμε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών και κόντρα στις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος συγκροτήσαμε την Προοδευτική Συμμαχία. Η ενημέρωσή μου σήμερα έγινε τη στιγμή που συνομιλούσα με τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της Διεθνούς Διάσκεψης των Ινστιτούτων Τσίπρα και Ζάεφ για εκείνες της ιστορικές στιγμές της ψήφισης και την ανάγκη σήμερα τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Θ. Θεοχαρόπουλος: Προτείνουμε δημοψήφισμα για άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά

«Χρειάζεται ένας ευρύτερος χώρος της κεντροαριστεράς», είχε αναφέρει την Παρασκευή ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και συνέχισε, λέγοντας ότι «η σύγκλιση της Κεντροαριστεράς αφορά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ».

«Εμείς προτιθέμεθα να καταθέσουμε πρόταση μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση και πολλά άλλα στελέχη να γίνει δημοψήφισμα έτσι ώστε η βάση, η κοινωνία με μέλη και φίλους του κόμματος να συμμετέχουν για το αν συμφωνούν ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει ενεργά στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου με στόχο ένα μεγάλο φορέα της κεντροαριστεράς», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν ανοίξουν οι διαδικασίες σύγκλησης των προοδευτικών δυνάμεων τότε βεβαίως και θα συμμετάσχουμε και η επιλογή προέδρου θα πρέπει να γίνει από τη βάση», πρόσθεσε.

Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: