Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

«Στοίχημα» σε δύο ταμπλό

Με το βλέμμα στραμμένο σε δύο «πεδία δράσης» κινείται τα τελευταία 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την ώρα, που εντός συνόρων η κυβέρνηση υπό το νέο της σχήμα, επιχειρούσε να περάσει στην επόμενη ημέρα, ο πρωθυπουργός αναλάμβανε στις Βρυξέλλες κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα, μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του Ντόναλντ Τουσκ, έχοντας λάβει εντολή από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που συνεδρίασε πριν από το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να διαπραγματευτούν εκ μέρους τους. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ, άλλωστε, ήταν οι δύο ηγέτες που στήριξαν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την προεδρία της Κομισιόν...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στις Βρυξέλλες από την Ελβετία και την Σύνοδο για την Ειρήνη στην Ουκρανία, απ’ όπου είχε στείλει μήνυμα στήριξης της υποψήφιας του ΕΛΚ για την θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συζητώντας στο περιθώριο της συνόδου με σειρά ομολόγων του.
Επί τάπητος στη διαπραγμάτευση και η κατανομή των ευρωπαϊκών χαρτοφυλακίων, των σημαντικών θέσεων ευθύνης, που θα επιφορτιστούν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών, τα επόμενα πέντε χρόνια. Σημαντικό στοιχείο αυτής της διαπραγμάτευσης αποτελεί η επίδοση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις ευρωεκλογές, που προηγήθηκαν.

Παρά τις απώλειες δυνάμεων, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο ευρωπαϊκό σκηνικό σε εμφανώς πιο ισχυρή θέση, σε σχέση με κόμματα, που είδαν να κλυδωνίζονται από το αποτέλεσμα της κάλπης, όπως για παράδειγμα συνέβη στη Γαλλία και την Γερμανία για τους κυρίους Μακρόν και Σολτς.
Η συζήτηση τόσο για τις τέσσερις θέσεις κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και για τις θέσεις των επιτρόπων, που θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, επηρεάζεται άμεσα από τον αντίκτυπο των αποτελεσμάτων. Η Ελλάδα αναζητά να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων, αναλαμβάνοντας να διαχειριστεί έναν κρίσιμο τομέα, όπως για παράδειγμα της διεύρυνσης ή της αγροτικής πολιτικής, με σημείο καμπής την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με τον χώρο των αγροτών να έχει βρεθεί σε περιδίνηση τον προηγούμενο χρόνο πανευρωπαϊκά.
Στα χαρτοφυλάκια, που θα ενδιέφεραν την Αθήνα και αυτό της ανταγωνιστικότητας.
Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ευρώπη θα κριθούν η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η συνέχιση μιας αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων σε αυτό το περιβάλλον το οποίο διαρκώς αλλάζει, η προσαρμογή της ΚΑΠ στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης, αλλά και της ανάγκης στήριξης του εισοδήματος των αγροτών, το δημογραφικό, όπως και η ενιαία αμυντική πολιτική, για την οποία η Ελλάδα έχει καταθέσει σαφείς προτάσεις.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά ένα νέο γύρο επισκέψεων σε υπουργεία αιχμής, προκειμένου να δώσει το μήνυμα της επανεκκίνησης για την κυβέρνησή του, στον απόηχο του ανασχηματισμού και της συνεδρίασης του πρώτου υπουργικού συμβουλίου.
Την Τετάρτη, θα επισκεφτεί το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Πέμπτη το Υπουργείο Εσωτερικών, δύο υπουργεία στα οποία επέλεξε να αλλάξει τις ηγεσίες τους, στοχεύοντας σε αποτελεσματικότερες πολιτικές.
Στο κυβερνητικό επιτελείο, η ημερομηνία της 9ης Ιουνίου χαρακτηρίζεται ως ένας σταθμός στην ως τώρα διαδρομή της κυβέρνησης και ταυτόχρονα, ως αφετηρία για την 3ετία, που ακολουθεί, με κατάληξη τις εθνικές εκλογές του 2027.
Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι οι πολίτες ζήτησαν με την ψήφο τους «περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μία πορεία χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το κέντρο, με κατεύθυνση μόνο μπροστά» και το στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση είναι να μπορέσει να περάσει πάνω από τον πήχη, που έχει τεθεί και να ανταποκριθεί στο κρίσιμο ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε όλα τα επίπεδα.

Στο τέλος της διαδρομής, υποστηρίζουν, στόχος είναι η ισχυρή Ελλάδα του 2027 να βρίσκεται στην «καρδιά» της Ευρώπης, με ένα διαφορετικό κράτος, μια ουσιαστικά αναβαθμισμένη υγεία, μια οικονομία στην οποία η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται και οι μισθοί θα συνεχίζουν να αυξάνονται. Μια ατζέντα, που αποτελεί την κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: