Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Τα δώρα στον Μητσοτάκη από τον θίασο της Κεντροαριστεράς

Από το βράδυ των ευρωεκλογών και το όχι και τόσο καλό για τη ΝΔ αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν στοχευμένο ανασχηματισμό, στους τομείς που οι πολίτες έδειξαν ότι η κυβέρνησή του χωλαίνει. 
Χθες, ανακοίνωσε την παράταση του προγράμματος για φθηνό αγροτικό ρεύμα. 
Προχθές προχώρησε στην έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη που είχαν το 2023 οι εταιρίες διύλισης ενώ προανήγγειλε ότι αυτά τα 300 εκ. ευρώ θα πάνε το Δεκέμβριο, για τη στήριξη των ευάλωτων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Το είπε από τον Ιούνιο ώστε να έχει «κλειδώσει» το κονδύλι και να αποφευχθούν τα συνήθη φθινοπωρινό- χειμωνιάτικα σενάρια ότι θα πάει σε πρόωρες εκλογές και δίνει δωράκια στους συνταξιούχους. 
Επέκτεινε για ένα εξάμηνο την εφαρμογή των μέτρων για την ακρίβεια και επειδή η τουριστική σεζόν είναι μπροστά μας, προανήγγειλε μόνιμο μειωμένο ΦΠΑ στα ταξί και στον καφέ...
Μόλις 10 μέρες μετά την ευρωκάλπη και με το επόμενο εκλογικό ραντεβού σε τρία χρόνια, ο Κ. Μητσοτάκης κάνει κινήσεις «κοινωνικής δικαιοσύνης» έχοντας, όπως ανέφερε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Real FM, «πολιτική και ηθική νομιμοποίηση». Είναι ξεκάθαρο τι εννοεί με αυτό ο πρωθυπουργός, που παρά την εύλογη κόπωση από την πενταετή διακυβέρνηση κρίσεων και προκλήσεων, διατηρεί τα αντανακλαστικά συντονισμού με τα σήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας.
Ευνοημένος, όπως λένε αρκετοί και όχι αδίκως, από τη διαρκώς αποδεδειγμένη ανεπάρκεια των υφιστάμενων αλλά και των «φαντασιακών» επίδοξων αντιπάλων του.

Οι εκλογικές επιδόσεις των Στ. Κασσελάκη και Ν. Ανδρουλάκη, που πυροδότησαν τις εσωτερικές σφαγές σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρίκούπη, σκόρπισαν στο πολιτικό σκηνικό επίδοξους αρχηγούς και ηγετίσκους έτοιμους για όλα. Πλην όμως όλοι έχουν το ίδιο κοινό μειονέκτημα. Είναι μη πρωθυπουργίσιμοι! Ανεξαρτήτως του κομματικού φορέα που ηγούνται, ή ονειρεύονται να ηγηθούν.
Στην έρευνα της GPO για το ποιο πρόσωπο μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά πρωτεύει ο «Κανένας». Κερδίζει με 28,9% τους Αλέξη Τσίπρα, Στέφανο Κασσελάκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Παύλο Γερουλάνο, Μανώλη Χριστουδουλάκη και Παύλο Χρηστίδη.
Δεν αποτελεί είδηση ότι ο κ. Τσίπρας κερδίζει σε αυτό τον Κασσελάκη. Είδηση αποτελεί ότι ο Χάρης Δούκας παρά το ζωηρό «σπρώξιμο» του ως …φυσικού ηγέτη του χώρου, βλέπει την πλάτη μέχρι και του Στ. Κασσελάκη αν υποτεθεί ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι για την ηγεσία μιας κάποιας ενωμένης θεωρητικά Κεντροαριστεράς.
Η σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ σε ένα σχήμα δήθεν ανώτερο, προοδευτικότερο και μαζικότερο, έχει στοιχεία «ονειροφαντασίας» κατά την πετυχημένη έκφραση του κ.Πέτρου Παππά.

Για να επιτευχθεί θα πρέπει να συμβούν τουλάχιστον τα εξής παράλογα:

O Ν. Ανδρουλάκης να παρακαλέσει για έναν «γάμο» με το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ- Κασσελάκη
Ακόμη κι αν το ήθελε ή το επιχειρούσε ως αρχηγός, αυτομάτως θα έχανε το ΠΑΣΟΚ τους μισούς ψηφοφόρους του. Ψηφοφόροι που όσο κι αν επιθυμούν να δουν το ΠΑΣΟΚ να επιστρέφει ως πρωταγωνιστής δεν θέλουν να ψηφίσουν τον Π. Πολάκη ή τη Θ. Τζάκρη.
Ο Ν. Ανδρουλάκης να φύγει ή να τον φύγουν από αρχηγό. Όμως, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, δηλώνουν ότι τον θέλουν ακόμη. Και σίγουρα τον θέλουν αυτή τη στιγμή, περισσότερο από ό,τι θέλουν το Χάρη Δούκα. Ο οποίος αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ή του νέου φορέα, θα είναι πρόεδρος σαν τον Στ. Κασσελάκη. Εκτός Βουλής! Ψάχνοντας σε ποιον θα αναθέσει την προεδρία της Κ.Ο! Οι ψηφοφόροι πάλι θα φύγουν.
Ο Στ. Κασσελάκης να εκπαραθυρωθεί από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ από π.χ το Γιάννη Ραγκούση, τον οποίο να έχει στηρίξει φανερά ο Αλ. Τσίπρας αφού πρώτα θα έχουν διασφαλίσει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποκτήσει αρχηγό που θα θέλει να τα βρει με το ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά ο αρχηγός αυτός δεν θα είναι ο Χάρης Δούκας που θέλει να ηγηθεί της ενωμένης Κεντροαριστεράς αλλά πιθανόν δεν θα μπορεί επειδή οι ψηφοφόροι θα θεωρούν πολύ πιο ικανό τον Αλέξη Τσίπρα!

Ακούγεται ως τραγέλαφος γιατί είναι πραγματικά τραγέλαφος, σε συσκευασία δώρου για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Κατερίνα Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια: