Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

«Παγίδα» Δούκα στον Ανδρουλάκη

Η προαναγγελία για τη «σφήνα» του Χάρη Δούκα στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ έγινε με ανορθόδοξο τρόπο, αμέσως μόλις τα άλλα στελέχη όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου, οι Π. Γερουλάνος, Νίκος Παπανδρέου Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος πέταξαν το γάντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Οι διαρροές από το Δημαρχείο της Κοτζιά, ανέφεραν ότι ο κ. Δούκας θα ανοίξει άμεσα τα χαρτιά του σε συνέντευξή του σε Κυριακάτικη Εφημερίδα. Έτσι η «Καθημερινή της Κυριακής» φιλοξενεί τη συνέντευξη, με την οποία γίνεται επισήμως το προαναγγελθέν εδώ και μήνες λανσάρισμα του Χάρη Δούκα ως «ηγέτη» που θα ενώσει την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη. Εμφανίζονται οι υποστηρικτές του, να αιτιολογούν την άποψή τους με τη φράση «τον ψηφίζουν οι αριστεροί και δεν τον φοβούνται οι δεξιοί»...  
Το συμπέρασμα αυτό έχει τον υποκειμενισμό των «οπαδών» του υπό την έννοια ότι στην κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών εκείνοι που έδωσαν τη νίκη είναι αυτοί που απορρίπτουν οι δεξιοί: οι Συριζαίοι, οι Ανταρσύες, το ΚΚΕ που τελικά αποφάσισε να μην απέχει αλλά και κάμποσοι ψηφοφόροι της άκρας δεξιάς που δεν συγχώρεσαν τον Κ. Μπακογιάννη επειδή είχε πετάξει τον Ηλ. Κασιδιάρη από το Δημοτικό Συμβούλιο.
«Η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις» αναφέρει ο κύριος Δούκας ζητώντας άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, προκειμένου να δοθεί λόγος στη βάση του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος αποφεύγει να απαντήσει στο κύριο ερώτημα: θα είναι αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη όταν και αν εκείνος αποφασίσει να σηκώσει το γάντι;
Η όπως υποστηρίζουν διάφοροι αναλυτές απλώς σπεύδει να εγγράψει υποθήκες για το περίφημο νέο ενιαίο σχήμα της Κεντροαριστεράς ή της ευρύτερης παράταξης που σχεδιάζεται και εξαγγέλλεται από διάφορους επί σειρά ετών, εκβιάζεται με διάφορους τρόπους αλλά παραμένει πουκάμισο αδειανό.

Η βαρύγδουπη αναφορά στο «συμμετοχικό σοκ» και οι γενικολογίες περί της επιβεβλημένης ανάγκης να ανασυνταχθεί η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, στερούνται διά ταύτα.
Ενώ υπό τη μορφή μομφής προς τον Ν. Ανδρουλάκη σημειώνει ότι από τις εθνικές εκλογές του 2023 το ΠΑΣΟΚ έχασε 100 χιλιάδες ψηφοφόρους, υποστηρίζει την ίδια στιγμή ότι το μεγάλο όπλο στην προσπάθεια ανασύνταξης του κόμματος είναι η άμεση μαζική προσφυγή «στον κόσμο μας».
Ποιος κομματικός χώρος πλην του ΠΑΣΟΚ κατά τη θεώρηση του κυρίου Δούκα περιλαμβάνεται στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη και τις προοδευτικές δυνάμεις; Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη; Η μήπως  η Νέα Αριστερά των Χαρίτση - Αχτσιόγλου - Τσακαλώτου, η Πλεύση Ελευθερίας, ο Κόσμος του Π. Κόκκαλη;
Εφόσον ο ίδιος παραδέχεται ότι «κανένα κόμμα του προοδευτικού χώρου δεν μπόρεσε να εμπνεύσει και να απεγκλωβίσει τους πολίτες από τις συμπληγάδες της συντήρησης και του λαϊκισμού», τι ακριβώς προτείνει στο Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος του άνοιξε διάπλατα την πόρτα της πολιτικής;
Να πάει σε εσωκομματικές εκλογές  με μια μικρότερη κομματική βάση για να έρθει ίσα βάρκα ίσα νερά με τις λίγες χιλιάδες ψήφους που πήρε ο Στέφανος Κασσελάκης, ή να αποχωρήσει αφήνοντας του το πεδίο ανοικτό; Το υποτιθέμενο αίτημα «κάντε επιτέλους κάτι» στο οποίο αναφέρεται ο κ. Δούκας μάλλον δεν περιλαμβάνει την αυτοκτονία του ΠΑΣΟΚ, με το να πρωταγωνιστήσει στη σύμπραξη με ιδιωτικό πολιτικό χώρο του Στ. Κασσελάκη ή με την κομμουνιστογενή Νέα Αριστερά.
Θα χρειαστεί για να επιβεβαιώσει τους  υποστηρικτές του που τον βλέπουν ως τον ηγέτη που θα ενώσει τη δημοκρατική παράταξη κάτι περισσότερο από την κλισεδούρα ότι το σχετικό προσκλητήριο «αφορά όλους όσοι  πιστεύουν ότι στην Ελλάδα χρειάζεται να συγκροτηθεί μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, με προοδευτικό πρόσημο, με επίκεντρο τον άνθρωπο, που θα μπορεί να εμπνεύσει μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών και τους ανθρώπους να ξαναζήσουν, να ξαναονειρευτούν, να ξαναπαιτήσουν».    

Αν θέλει να μην ακούγεται σαν ένας Κασσελάκης με καλύτερα ελληνικά. Από όσα επίσης λέει στην ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, προκύπτει μια μεγάλη βιασύνη. Για τους τελικούς σχηματισμούς!

Κατερίνα Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια: