Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ "παίζει με την φωτιά" του Πόθεν Έσχες

Με ένα θέμα που τον «έκαψε» προεκλογικά, αυτό του Πόθεν Έσχες, φαίνεται πως επιλέγει να «παίξει» ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας πρόταση νόμου προκειμένου να διευρυνθούν οι σχετικοί έλεγχοι. 
Επιδιώκοντας μάλιστα να εμπλέξει σε αυτό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αυτά ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, δεν έχει ακόμη καταθέσει την δική του Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης, ενώ έχουν προκύψει αρκετά ερωτήματα για περιουσιακά στοιχεία του που έδωσε αποσπασματικά στην δημοσιότητα
Επίσης έχει ζητήσει την κατάργηση του νόμου που εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ώστε οι πολιτικοί αρχηγοί να μην έχουν εταιρίες στο εξωτερικό...

Η τροπολογία

Αφορμή αποτέλεσε η τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση παράτεινε για ένα ακόμη 6μηνο την προθεσμία για την κατάθεση Πόθεν Έσχες μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας που είναι υπό κατασκευή, επικαλούμενη ουσιαστικά τεχνικούς λόγους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως «με νυχτερινή τροπολογία που έφερε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χατζηδάκης, έδωσε τελικά παράταση όλων των δηλώσεων Πόθεν Έσχες, αρχικών και ετήσιων, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου αποδεικνύοντας και πάλι πως οι διαψεύσεις της κυβέρνησης μετατρέπονται σε επιβεβαιώσεις, σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων» αναφέροντας πως η κυβέρνηση «πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη».

Παράλληλα επανέφερε το θέμα της πρότασης νόμου ώστε να υπάρχει επέκταση του ελέγχου «Πόθεν Έσχες» στις ρυθμίσεις των δανείων των πολιτικών προσώπων αλλά και στην χρήση των κατοικιών που έχουν στην διάθεσή τους. Μια πρόταση που εμφανώς ενισχύει το ζήτημα της διαφάνειας, όμως προϋποθέτει και το στοιχείο της υποκειμενικής αξιοπιστίας.

Η δέσμευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή υποστήριξε ότι η ρύθμιση αυτή συνιστά κάποιο είδος «παγίδας» προς τον Στέφανο Κασσελάκη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Γαβρήλος η κυβέρνηση με την παράταση που δίνει ««φωτογραφικά αφήνει απέξω μόνο τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» εστιάζοντας στην διάταξη της τροπολογίας που αναφέρει ότι όσοι καταθέτουν για πρώτη φορά «Πόθεν Έσχες» μπορούν να το κάνουν και μέχρι τις 30/6, δηλαδή την ημερομηνία που έληγε η αρχική προθεσμία και παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δεσμευθεί πως θα καταθέσει την δική του Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης. Προσθέτοντας μάλιστα πως θα δημοσιοποιήσει και το σύνολο των στοιχείων που θα καταθέσει.

Εύκολα

Η κυβέρνηση όπως ήταν αναμενόμενο «ξεπέρασε» εύκολα τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ περί της παράτασης. Με μια απλή δήλωση του του Μάκη Βορίδη στην Βουλή όπου ανέφερε πως «θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα μέλη της Κυβερνήσεως, για τον Πρωθυπουργό και αποτελεί πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα υποβληθούν οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» στις 30/6». Επαναλαμβάνοντας δηλαδή αυτό που είχε δηλώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προεκλογικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε θέτοντας υπό αμφισβήτηση το αν αυτό θα πραγματοποιηθεί.

Εγκλωβισμός

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει – ξανά – να εγκλωβίζεται στα αδιέξοδά της όσον αφορά το Πόθεν Έσχες του προέδρου του κόμματος. Λειτουργώντας εμφανώς συμψηφιστικά και επιχειρώντας να «ισοσκελίσει» με αναφορές στο Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη την άρνηση, έως τώρα, του Στέφανου Κασσελάκη να δημοσιοποιήσει την δική του Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης η οποία, αξίζει να σημειωθεί,  ότι θα είναι και το πρώτο Πόθεν Έσχες του που θα κατατεθεί.

Αυτή η ερμηνεία θα επιβεβαιωθεί πλήρως αν τελικά στις 30 Ιουνίου ο Στέφανος Κασσελάκης συσχετίσει την δημοσιοποίηση του δικού του Πόθεν Έσχες (για την οποία έχει ο ίδιος δεσμευθεί, δεν είναι υποχρεωτική) με το αν θα δημοσιοποιήσει την δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Ο νόμος Τσίπρα

Τα παραπάνω δεν μπορούν παρά να εξεταστούν υπό το πρίσμα των επίμονων αιτημάτων που έχει καταθέσει στην δημόσια συζήτηση ο Στέφανος Κασσελάκης, προκειμένου να  καταργηθεί η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2016 επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα για τα «Πόθεν Έσχες» των πολιτικών προσώπων. Εκεί προβλέπονταν – μεταξύ άλλων – ότι είναι ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος δεν μπορεί να είναι ιδιοκτήτης εταιριών στο εξωτερικό.

Ο Στέφανος Κασσελάκης – θυμίζουμε- έχει εγκαλέσει δημόσια τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν έχει ακόμη καταργήσει την συγκεκριμένη διάταξη. Ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την συγκεκριμένη εξέλιξη, αφού η Νέα Δημοκρατία είχε τότε καταψηφίσει την ρύθμιση του Αλέξη Τσίπρα, αποχωρώντας μάλιστα διαμαρτυρόμενη από την Βουλή. Μια πολιτική θέση που διατηρεί μέχρι και σήμερα.

News247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: