Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Θετική ατζέντα και άμυνα στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών

Παρένθεση στην καθιερωμένη προεκλογική εκστρατεία ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη αναμέτρηση των ευρωεκλογών. 
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Λοριάν της Γαλλίας και στα ναυπηγεία της Naval Group, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belh@rra για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί με τα στελέχη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στα ναυπηγεία της Navale, επιτηρώντας τη διαδικασία, θα επιβιβαστεί στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ... η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025, ενώ θα επισκεφθεί τις δεξαμενές ναυπήγησης των φρεγατών ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ που αναμένεται να παραδοθούν περί τα τέλη του 2025 και το 2026 αντίστοιχα.
Μετά την πρόσκληση του Προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, για να συμμετάσχει στη μεγάλη εκδήλωση για την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί εν συνεχεία στη Νορμανδία, δίνοντας το παρών σε μία εκδήλωση, που πραγματοποιείται λίγα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές και την ώρα, που στην ευρωπαϊκή ατζέντα κυριαρχούν κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, αλλά και το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας.
Παρόντες στην εκδήλωση Ευρωπαίοι ηγέτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, καθώς και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Η κοινή παρουσία των Ευρωπαίων ηγετών καταγράφεται πριν από ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα τέλη Ιουνίου, όπου θα τεθεί επί τάπητος η Στρατηγική Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη πενταετία και η επικύρωσή της από τους 27. Στο προσχέδιό της γίνεται αναφορά στη δυνατότητα σύσταση Κοινού Αμυντικού Ταμείου, γεγονός, που χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ως μια επιτυχία για την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε καταθέσει τη σχετική πρόταση στην Κομισιόν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει στο ευρωπαϊκό τραπέζι, τόσο τις εξελίξεις, που πυροδοτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, όσο και τις «μεγάλες αβεβαιότητες για το τι θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως έχει πει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι θα ήταν αφέλεια για την Ευρώπη να εκχωρεί μονίμως την ασφάλεια της στον υπερατλαντικό της σύμμαχο. 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει ότι «χρειάζεται να επενδύσουμε περισσότερο, ως Ευρώπη, στην άμυνα μας. Και αυτό σημαίνει ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο, με κοινό δανεισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο να μπορεί να χρηματοδοτεί αμυντικές δράσεις όπως, παραδείγματος χάρη, μια αντιπυραυλική ομπρέλα προστασίας που θα καλύπτει όλη την Ευρώπη».
Η συγκεκριμένη εξέλιξη θεωρείται από το κυβερνητικό επιτελείο ως ένα από τα πιο εμφατικά επιχειρήματα στο διακύβευμα της ισχυρής φωνής της χώρας διεθνώς και των προτεινόμενων ευρωπαϊκών πολιτικών, που τίθεται ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής.

Στο εσωτερικό μέτωπο και στη μία ημέρα προεκλογικής εκστρατείας, που θα απομένει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στη θετική ατζέντα, με στόχο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, οι πολίτες να πάνε στην κάλπη γνωρίζοντας τις πρωτοβουλίες και τις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε αυτές που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητά.

Ο μεγάλος προβληματισμός και στο κυβερνητικό επιτελείο είναι το ποσοστό της αποχής, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αυτό είναι μεγάλο, με πιθανές τις επιπτώσεις του στο εκλογικό αποτέλεσμα και την εξαγωγή λανθασμένων πολιτικών συμπερασμάτων. «Να ξορκίσουμε την αποχή, να δούμε τη μεγάλη εικόνα» είναι το μήνυμα, που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκοντας να κινητοποιήσει την εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας, να μην υπάρξει εφησυχασμός, αλλά ούτε και «εύκολη και ανέξοδη γκρίνια», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το κυβερνητικό έργο, η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση των εισοδημάτων, θα αποτελέσουν την αιχμή στον προεκλογικό λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτηρίζει ορόσημο τις ευρωεκλογές στην προσπάθειά της κυβέρνησης η χώρα να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη.

Στα τελευταία μέτρα της προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους και απέναντι στην αντιπολίτευση, μιλώντας για «αριστερό και δεξιό λαϊκισμό, ενώ εστιάζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, επισημαίνει ότι «το τελευταίο που θέλουν οι πολίτες είναι έναν μαθητευόμενο μάγο που θα τους τάξει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα».

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: